Cum vrea sa schimbe Kelemen Hunor Constitutia: Maghiarii se simt exclusi, e si patria lor

Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 10:35
2910 citiri
Cum vrea sa schimbe Kelemen Hunor Constitutia: Maghiarii se simt exclusi, e si patria lor

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidentiale, a vorbit vineri seara, la Targu Mures, despre modul in care ar schimba Constititia.

Liderul maghiar a subliniat ca nu se pot stabili relatii de incredere intre minoritate si majoritate, in conditiile in care articolul 1 din Constitutie ii exclude pe etnicii maghiari din Romania, arata Mediafax.

El a spus ca sintagma de "stat national" din articolul respectiv "ii exclude, cumva, pe cei care nu sunt romani", adaugand ca maghiarii si celelalte minoritati ar trebui sa fie recunoscuti ca elemente constitutive ale tarii, intrucat "realitatea este ca in Romania traiesc mai multe minoritati".

Kelemen Hunor, despre proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc: E neconstitutional

"Romania, in sens etnic, nu poate fi stat national. E dificil sa vorbim de relatii de incredere intre societatea majoritara si minoritatea maghiara, cat timp articolul 1 din Constitutie ne exclude", a subliniat Kelemen Hunor.

Candidatul la presedintie a insistat asupra faptului ca, pentru o Romanie puternica, trebuie rezolvata pe termen lunga problema minoritatilor.

"Asa cum simtim noi, inseamna stat national din punct de vedere etnic, ceea ce, am spus de foarte multe ori, din punctul nostru de vedere, nu este in regula. Fiindca, pana la urma, exista 10, 12, dupa unii, 15 la suta din populatia Romaniei, care apartine de alta o etnie, nu conteaza, maghiari, rromi, sasi, sarbi, rusi lipoveni si asa mai departe.

Daca se da o definitie din punct de vedere politic, atunci lucrurile devin mult mai nuantate. Dar, in acest moment, ceea ce simtim noi, aceasta sintagma inseamna stat national din punct de vedere etnic si toti acei care nu sunt de etnie romana se simt exclusi. Asta am spus si, de aceea, noi de fiecare data spunem, din 1993 pana in 2014, ca la un moment dat trebuie sa ne gandim foarte serios cum putem redefini primul articol (din Constitutie - n.red.) ", a detaliat Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR a precizat ca partidul sau nu are probleme cu sintagma de stat unitar si indivizibil din articolul 1 al Constitutiei, ci doar cu cea de "stat national", in contextul in care maghiarii sunt de parere ca Romania este si patria lor.

Kelemen Hunor: In preajma alegerilor, se accentueaza prejudecatile

"Stiu ca exista un articol care interzice sa modifici aceasta sintagma din Constitutie, de aceea, orice amendare a Constitutiei trebuie facuta in doi pasi, altfel nu se poate umbla la acest articol sau trebuie sa ne gandim la o noua Constitutie. Oricum, exista o problema cu acel articol care interzice modificarea", a spus Kelemen Hunor.

Nemultumiri legate de numirea premierului

De asemenea, liderul maghiar a vorbit si despre numirea prim-ministrului de catre seful de stat, mentionand ca presedintele nu ar trebui "sa aiba posibilitatea de a cantari cine va fi premierul", ci ar trebui sa accepte "ceea ce propune majoritatea".

"Eu l-as propune prim-ministru pe cel care are sustinerea majoritatii parlamentare. Nu ar conta etnia acestuia", a subliniat el, adaugand ca, in opinia sa, Romania ar trebui sa fie republica parlamentara.

"Trebuie delimitate atributiile presedintelui de atributiile executivului, ca sa nu fie suprapuneri. Si cand vorbim de majoritate, eu spun ca presedintele nu ar trebui sa aiba posibilitatea de a cantari cine va fi premierul, ar trebui sa accepte ceea ce propune majoritatea. Daca nu exista o majoritate absoluta, atunci cea formata de partide intr-o coalitie. Si, cu cine vin aceste partide sau persoana care are capacitatea de a forma o majoritate, trebuie acceptata si trebuie numita, pentru a forma un Guvern", a explicat acesta.

El a precizat ca o astfel de abordare ar asigura un "echilibru mult mai puternic si mult mai necesar" in privinta relatiilor institutionale si ca acest aspect trebuie reglementat in "noua Constitutie".

"In aceasta Constitutie actuala, lucrurile sunt interpretabile, au fost interpretate, poti sa mergi pana la marginea prapastiei si tot ramai in limitele constitutionale. Dar, provoci niste tensiuni inutile", a incheiat el.

Kelemen Hunor a participat, vineri seara, la dezbaterea publica "Voci Maghiare Locale" din Targu Mures, alaturi de fostul lider UDMR, senatorul Marko Bela, vicepresedintele politic al partidului, Borbely Laszlo, si aproape 100 de politicieni din judetul Mures.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Kelemen Hunor Constitutie, #Kelemen Hunor schimba Constitutie, #Kelemen Hunor candidat alegeri prezidentiale 2014 , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014