Ziare.com

Kelemen Hunor: Presedintele nu trebuie sa fie "seful de santier nevrotic"

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 11:13

   

Kelemen Hunor: Presedintele nu trebuie sa fie "seful de santier nevrotic"
Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidentiale, spune ca seful statului "nu trebuie sa fie seful de santier nevrotic", aluzie la actualul presedinte Traian Basescu.

"Mai intai de toate trebuie sa schimbam aceasta perceptie eronata, precum ca el ar fi o entitate superioara, aflata deasupra tuturor chestiunilor care se intampla in aceasta tara. Nu este asa. Nici actuala lege fundamentala nu-i permite acest lucru", a declarat Kelemen Hunor, intr-un interviu pentru Agerpres.

Kelemen Hunor - Ce promite

Desi nu i-a pronuntat numele pe parcursul interviului, candidatul UDMR a continuat criticile la adresa actualului presedinte Traian Basescu, spunand ca in ultimii 10 ani rolul de mediator pe care il are seful statului "a fost interpretat altfel".

"Presedintele nu trebuie sa fie seful de santier nevrotic, el trebuie sa fie arhitectul respectat, cu o viziune de ansamblu", a adaugat Kelemen Hunor.

Desemnarea premierului nu se face dupa cum vor muschii presedintelui

In ceea ce priveste desemnarea unui nou premier, dupa alegeri, el a spus ca "in noua Constitutie va trebui sa accentuam mai clar separarea puterilor in stat si sa restrangem atributiile presedintelui", argumentand ca actuala "confuzie cum ca presedintele tarii poate sa procedeze cum vor muschii lui in cazul desemnarii premierului trebuie sa inceteze".

Cum vrea sa schimbe Kelemen Hunor Constitutia: Maghiarii se simt exclusi, e si patria lor

Intrebat daca este oportuna revizuirea Constitutiei in sensul modificarii modalitatii de alegere a presedintelui tarii si a atributiilor acestuia, liderul UDMR a raspuns ca sustine "modificarea Constitutiei in sensul restrangerii atributiilor presedintelui", dar nu ar schimba modalitatea prin care este ales seful statului.

"Nu as modifica alegerea directa. Presedintele nu trebuie lasat sa existe doar ornamental, dar trebuie sa inteleaga foarte bine limitele acestei functii. E nevoie de un presedinte implicat, dar in sensul cel mai nobil al cuvantului - un presedinte al oamenilor, al interesului tuturor - si nu de un sef de stat sau lider al unui grup politic", a argumentat candidatul la alegerile prezidentiale.

Kelemen Hunor nu mai e ministrul Culturii: Basescu a semnat revocarea dupa 3 luni

In acelasi context, Kelemen Hunor a spus ca o alta modificare adusa Constitutiei "ar fi cea legata de sintagma de 'stat national', a carei falsitate UDMR a demonstrat-o incontinuu de doua decenii si jumatate".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 482 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai Kelemen, tu ai o misiune mai importanta...

...ca toți conaționalii tai sa vorbească corect limba si ca cunoască bine cultura tarii in care locuiesc, obligațiile președintelui lasă-le pe seama celor care cu adevărat se simt romani!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor