Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a făcut declarații despre un fenomen care se manifestă în România de 35 de ani: apetitul unor persoane ajunse la putere pentru opulență. El a subliniat că această situație nu este specifică doar României, ci poate fi observată în general în țările care au trecut prin comunism. Kelemen a remarcat că persoanele ajunse în funcții de conducere nu dispun de „educația necesară pentru a fi bogate” și adesea se comportă ca niște parveniți.
Kelemen Hunor a fost întrebat în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, cum îşi explică apetitul pentru lux, zboruri cu avioane private şi haine extrem de scumpe al unor politicieni.
„Într-un fel, tot ce se întâmplă la noi e un fenomen aproape identic cu ce se întâmplă în toate ţările foste comuniste. După 45-50 de ani de sărăcie, oamenii au simţit mirosul banilor şi ce se poate face cu banii. Sigur, marea majoritate nu au educaţie pentru a fi bogaţi şi atunci apare parvenitismul, apare această risipă de bani, să mai iau nu ştiu ce, simbolurile astea de statut social, de ceas, de maşină, de nu ştiu care. Deci e un fenomen aproape identic şi se repetă în toate statele foste comuniste. România, din acest punct de vedere, nu este ceva diferit”, a răspuns Kelemen Hunor.
Fostul vicepremier crede că Polonia nu s-a înscris în linia fostelor state comuniste din acest punct de vedere.
„Poate că în Polonia a trecut mai repede, sau diferit un pic decât la noi, dar asta e, trebuie să treacă societatea. Poate următoarea generaţie deja va şti mai bine ce să facă cu averea aceea pe care o va moşteni. Dar da, e parvenitismul. Nu vorbesc de persoane, nu vorbesc de cazuri aşa cunoscute sau mai puţin cunoscute. Pur şi simplu, este un fenomen”, adaugă liderul maghiar.
Fost vicepremier şi fost deţinător al mai multor portofolii de ministru, Kelemen Hunor a mărturisit că nu a zburat niciodată cu un avion privat.
O clasa imbogatita semi-analfabeta in marea ei majoritate, slab scolita (mergand pana... Vezi tot