17 ONG-uri cer demisia ministrului Culturii

Joi, 24 Februarie 2011, ora 18:38
2053 citiri
17 ONG-uri cer demisia ministrului Culturii

17 organizatii neguvernamentale solicita premierului Emil Boc si viceprim-ministrului Marko Bela demiterea ministrului Culturii, Kelemen Hunor, pentru "neindeplinirea atributiilor care ii revin in protejarea patrimoniului national". Lui Hunor i se reproseaza demolarile din proiectul Buzesti-Berzei din Capitala.

ONG-urile sustin ca ministrul Culturii nu a corectat disfunctionalitatile majore ale sistemului in protejarea patrimoniului si nu s-a manifestat impotriva niciunei agresiuni majore asupra patrimoniului construit, dimpotriva institutia pe care acesta o conduce a fost de cateva ori "complice la accelerarea procesului de distrugere".

"Consideram scandalos ultimul gest al ministrului Culturii, prin care a sfidat decizia Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, cel mai important organism profesional in protejarea patrimoniului. Desi Comisia a solicitat oprirea lucrarilor de demolare in proiectul Buzesti-Berzei, ministrul a consimtit la emiterea avizelor de demolare pentru alte 27 de imobile.

Mai mult, pentru 18 dintre acestea, ministrul se angajase in fata organizatiilor neguvernamentale din Platforma pentru Bucuresti ca ministerul nu va emite avizul decat in baza unei documentari complete si dupa consultarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice", se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

ONG-urile sustin ca ministrul Culturii nu a indeplinit masurile solicitate de Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniu. Totodata, demnitarului i se reproseaza faptul ca nu a luat nicio masura pentru normalizarea activitatii Directiei pentru Cultura Bucuresti.

"Proiectul diametralei Buzesti-Berzei, desi are consecinte importante asupra patrimoniului construit, nu are avizul Ministerului Culturii. Desi lucrarile sunt de

notorietate publica, desi organizatiile de protectia patrimoniului i-au solicitat-o, ministrul nu a solicitat oprirea lucrarilor pana la avizarea proiectului, ci a

avizat demolarea a 33 de cladiri", se mai arata in document.

Reprezentantii Societatii Civile sustin ca Ministerul Culturii nu a luat nicio masura fata de demolarea ilegala a imobilului din str. Berzei 34, parte a unui ansamblu monument istoric.

Demolarile din zona Berzei-Buzesti sunt realizate de municipalitate pentru a face loc unui bulevard intre Piata Victoriei si Palatul Parlamentului, pentru fluidizarea traficului.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...