Kelemen Hunor: La Rosia Montana e o tragedie!

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 13:11
2979 citiri
Kelemen Hunor: La Rosia Montana e o tragedie!

Toate formatiunile politice sustin proiectul aurifer de la Rosia Montana, iar Guvernul nu va da unda verde proiectului, daca acesta va pune in pericol sanatatea si mediul, a declarat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Ministrul Culturii a sps, la RFI, ca "in '99, cand au inceput aceste discutii, nu era o prioritate. Atunci trebuia sau imediat dupa '99, in 2000-2001 dat un raspuns foarte clar: acceptam sau nu acceptam o investitie. Daca am acceptat, atunci trebuie sa dai un raspuns foarte clar: da, in anumite conditii poti sa faci aceasta exploatare sau nu poti sa faci deloc, am gresit, retragem licenta, du-te acasa si facem despagubirile pentru acea investitie".

Kelemen Hunor declara ca "la Rosia Montana in acest moment este o tragedie: o tragedie economica, o tragedie ecologica, daca ati fost si vedeti iazul si tot ce se intampla in jurul localitatii, veti vedea ca acum este o tragedie!".

In opinia presedintelui UDMR, "Romania nu-si permite sa faca o investitie din fonduri publice, de la bugetul de stat, pentru o astfel de investitie, dar Romania nu poate accepta un proiect care aduce prejudicii mari in ceea ce priveste sanatatea oamenilor, in ceea ce priveste mediul inconjurator si doar daca aceasta exploatare respecta toate conditiile impuse de UE si de autoritatile romane, atunci putem sa ne gandim la aceasta exploatare si sa dam unda verde".

Kelemen Hunor afirma ca ultimul cuvant in privinta proiectului de la Rosia Montana il va avea Guvernul roman. "Exista si probleme transfrontaliere, pentru ca problemele de mediu nu se opresc la granitele Romaniei sau Ungariei, dar din acest punct de vedere, ultimul cuvant il va avea Guvernul de la Bucuresti. Decizia se va lua in Bucuresti si nu in alta parte", explica ministrul Culturii.

In opinia lui Kelemen Hunor, "daca UE ar fi dorit oprirea exploatarii pe baza de cianura si in acest moment nu exista alta tehnologie pentru aceste resurse naturale, atunci ar fi dat o lege si ar fi intrat in acquis-ul comunitar, care era obligatoriu pentru toate statele din UE. Nu exista asa ceva si nici macar intentia nu exista".

Citeste mai multe despre Kelemen Hunor la RFI: La Rosia Montana e o tragedie! pe RFI.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...