15 martie va fi declarata sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania, au decis luni parlamentarii din comisiile comune de administratie si drepturile omului din Senat.
Decizia vine in contextul in care, in acelasi timp, tabara Dragnea din PSD a purtat negocieri cu maghiarii pentru a le obtine votul la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune ca nu i se pare nimic ciudat si ca nu e nici coincidenta, ci doar ce stabilisera de la inceputul anului.
"Legea care a fost azi in comisie la Senat este un proiect de lege care a fost depus acum 3-4 luni (chiar pe 15 martie - n.red.), a fost dezbatut in comisii si astazi s-a adoptat si probabil va ajunge si in plen", a spus Kelemen Hunor.
Intrebat daca nu i se pare ca este o coincidenta, acesta a raspuns: "Nu exista nicio coincidenta, am stabilit la inceputul anului ca aceste legi vor fi adoptate in aceasta sesiune".
"Pentru mine, nimic nu este ciudat. Nu suntem la targ, sa primim ceva si sa dam ceva la schimb", a comentat liderul UDMR la observatia jurnalistilor daca UDMR va sustine motiunea, in schimbul votarii legii.
In continuare, Kelemen a sustinut ca "nu astazi ne-am trezit sa votam diferite proiecte. A fost o colaborare echilibrata. Nici Legea salarizarii unice nu ar fi trecut fara voturile noastre".
"Am spus ca la sfasitul sesiunii de primavara vom face o analiza a colaborarii noastre parlamentare si vom trage o linie. Proiectele care au fost inaintate au fost depuse, sunt publice si nu prevad nimic altceva decat ce am discutat noi in aceasta perioada de jumatate de an.
(...) Si legea 215 (privind utilizarea limbii materne - n.red.) a fost pe ordinea de zi saptamana trecuta, si legea privind ziua comunitatii maghiare din Romania. Au fost discutate in comisii, nu azi au fost puse pe ordinea de zi", a adaugat liderul UDMR.
De asemenea, alte doua proiecte de lege ale UDMR au trecut prin comisii. Unul dintre ele este proiectul privind scaderea pragului numarului de persoane care apartin unei minoritati nationale din totalul populatiei unei localitati, astfel incat sa poata fi folosita limba materna in institutii - de la 20% la 10%.
UPDATE 17:20 - Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca respectivele legi "nu au fost facute azi-noapte sau de dimineata":
"Sunt legi care sunt de mult timp in procedura si le-a venit randul. Despre aceste legi, cu UDMR si ALDE s-a discutat de la inceputul sesiunii. Eu nu stiu exact ce contine fiecare lege".
"Am inteles ca s-a spus la televizor ca am vandut Transilvania, nu vindem Transilvania, nu vindem nicio bucata din tara", a mai declarat presedintele PSD.
El a precizat ca negocierile continua pe toate fronturile.
Totusi, daca zilele trecute maghiarii nu au lasat sa transpara niciun semnal in ce priveste pozitia lor la motiunea de cenzura, anuntand ca vor negocia pana in ziua votului, luni, Kelemen Hunor si-a nuantat declaratiile.
"Cei care au fost votati si detin majoritatea trebuie sa aiba si dreptul de a schimba ministrii si Guvernul, daca doresc", a spus liderul UDMR, precizand ca "in momentul de fata exista majoritate in Parlament".
"Ar fi fost bine sa faca fara scandal, fara acest circ. Dar rolul si principiul trebuie sa functioneze, indiferent cine asigura majoritatea. Astazi, maine, vom stabili. Dar principiul trebuie respectat", a adaugat Kelemen Hunor.
Intrebat daca parlamentarii UDMR vor sustine motiunea de cenzura, acesta a raspuns: "E posibil si aceasta varianta", o schimbare majora fata de raspunsurile din zilele trecute.
"Avem o colaborare parlamentara, de jumatate de an, si noi saptamanal ne intalnim. Liderii se intalnesc saptamanal, si la Senat, si la Camera. Discutam toate aspectele din politica. M-am intalnit in aceasta perioada si cu dl Grindeanu. Fiind premier, ne-am vazut de cateva ori", a mai spus presedintele UDMR.
In proiectul de lege privind Ziua Maghiarilor din Romania se arata ca angajatorii pot sa acorde zi libera, in cazul in care se solicita acest lucru de catre persoanele de etnie maghiara.
Proiectul de lege a fost initiat de 30 de deputati si senatori UDMR si a fost prezentat pe 20 martie in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, dupa care inaintat la Senat in aceeasi zi.
In expunerea de motive a proiectului de lege se invoca miscarea pasoptista si se scrie despre comunitatea maghiara din Romania, ca "are aceleasi idealuri de Libertate, Egalitate, Fraternitate, ce au radacinile in revolutia franceza si care au fost completate cu doleantele tineretului pasoptist maghiar: Sa fie pace, libertate si intelegere".