Discordie in Coalitie: UDMR nu vrea opt regiuni precum PDL

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 15:57
4596 citiri
Discordie in Coalitie: UDMR nu vrea opt regiuni precum PDL

Dupa ce presedintele Traian Basescu, sustinut si de PDL, a cerut opt regiuni in planul de reorganizare administrativa, partenerii de Coalitiei de la UDMR nu sunt de acord. Semnalul l-a dat vicepremierul Marko Bela.

"UDMR nu este de acord cu aceasta solutie si nu cred ca vom putea accepta - fie ca e vorba de asumarea raspunderii, fie ca e vorba de alte forme de legiferare - un astfel de proiect. Putem discuta reorganizarea administrativ-teritoriala, pentru ca este nevoie, dar in urma unor dezbateri si analize foarte serioase. Cu varianta de opt regiuni nu suntem de acord", a declarat vineri Marko Bela, citat de Agerpres.

Vicepresedintele UDMR sustine ca impartirea in opt regiuni de dezvoltare nu ar fi functionala in atragerea de fonduri europene, pentru ca ar fi prea mari. Un alt motiv pentru care fostul lider al Uniunii nu e de acord cu ideea lui Traian Basescu de regionalizare este cel etnic. "In cazul nostru, nu am fi de acord ca zona unde traditional traiesc maghiarii sa fie diluata intr-o astfel de regiune extrem de mare, dar acesta este cel de-al doilea argument", a mai subliniat Marko.

Un alt motiv de disensiune in Coalitie il reprezinta modalitatea de adoptare a proiectului. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, precizeaza ca subiectul asumarii raspunderii nu a fost discutat in Coalitie.

"Nu am discutat in coalitie o astfel de solutie, nu am discutat de fapt in coalitie de proiectul de lege in forma propusa de Partidul Democrat Liberal", a declarat Kelemen Hunor pentru RFI.

"Forma propusa cu cele opt regiuni transformate in judete din punctul nostru de vedere nu este acceptabila. Orice proiect trebuie discutat in coalitie, mai ales daca se doreste asumarea raspunderii pe acel proiect", continua presedintele UDMR.

"Sigur, premierul poate sa decida si singur ca de aceea e premier, dar daca nu are sustinerea coalitiei atunci e greu de crezut ca asumarea va reusi. Noi in forma propusa de colegii din PDL nu putem accepta aceasta reorganizare administrativa", subliniaza liderul UDMR.

"Este dorinta domnului Ioan Oltean, dar de la dorinta pana la putinta mai e un pic", conchide Kelemen Hunor.

M.R.

Citeste si:
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
12 membri din structurile de conducere ale USR, în frunte cu Dacian Cioloș și Dan Barna, au mers la Mogoșoaia în după-amiaza zilei de vineri, 28 ianuarie. Dacian Cioloș, împreună cu...
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...