Kelemen amana reorganizarea pentru 2012 - UDMR pune presiune pe PDL in an electoral

Sambata, 25 Iunie 2011, ora 15:49
2299 citiri
Kelemen amana reorganizarea pentru 2012 - UDMR pune presiune pe PDL in an electoral
Foto: Antena 3

UDMR isi joaca bine cartea in Coalitie. Sub amenintarea ca in caz contrar se va retrage de la guvernare, reprezentantii Uniunii au decis, sambata, sa ceara in Coalitie amanarea proiectului spinos: reorganizarea teritoriala.

"Aceasta initiativa privind reorganizarea o vom putea discuta peste cateva saptamani, la toamna sau la inceputul anului viitor. Suntem interesati de reforma administrativa, dar nu sub aceasta forma, nu in acest moment si nu suntem pregatiti pentru aceasta varianta", a spus Kelemen Hunor, sambata, la Targu Mures.

Cat despre statutul minoritatilor, Kelemen a sustinut ca asteapta pana pe 30 iunie adoptarea proiectului, daca nu, atunci poate fi si acesta amanat, pana la toamna. Este semnalul clar al UDMR catre PDL ca inca va ramane la guvernare.

In acest fel, UDMR va pune presiune pe partenerii de Coalitie in 2012, an electoral. Uniunea spera astfel sa obtina totul de la democrat-liberali, care, din interes electoral, nu vor dori sa ramana singuri in Executiv.

In acelasi timp, UDMR tine in sah PDL. "Daca cineva doreste sa alunge Uniunea din coalitie poate s-o faca. In cazul in care se vor forta niste lucruri, ne vom ridica de la masa si vom multumi pentru colaborare", a declarat Kelemen de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU)al UDMR

E o iluzie sa crezi ca daca parasim Coalitia, in Opozitie vom putea face mai multe

Presedintele UDMR a declarat anterior, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), ca Uniunea nu doreste sa creeze instabilitate politica si ca este o iluzie sa creada ca, daca paraseste Guvernul si Coalitia, in Opozitie va putea face mai multe.

"E o iluzie sa crezi ca daca parasim Guvernul si Coalitia, in Opozitie vom putea face mai multe. E o iluzie ca am ajunge in cateva saptamani la guvernare, cu Opozitia din prezent. Trebuie sa mentinem aceasta coalitie de guvernare si este in interesul comunitatii noastre, nu am facut toti pasii, mai avem sarcini pe care le putem rezolva.

Exista insa o limita de care nu putem trece, acestea vizeaza interesele comunitatii noastre. Daca ajungem la o solutie care exclude comunitatea maghiara, comunitatea noastra, este inacceptabil pentru noi", a spus Kelemen.

Liderul Uniunii a subliniat ca, daca UDMR poate ajunge cu reforma la un punct in care se poate continua descentralizarea, va continua, insa, daca partenerii de coalitie "se tin scai" de propunerea de regionalizare in format 8+2, trebuie sa renunte deocamdata la acest subiect.

"Nici partenerii nostri nu vor criza politica. Daca nu ajungem la o solutie, atunci sa fim mai intelepti. (...) Opozitia ne-a trimis doua scrisori in ultimele doua luni prin care ne roaga sa ducem tratative cu dansii, reforma Constitutiei si legea minoritatilor. Niciodata nu am respins posibilitatea unui dialog cu Opozitia. Am mentinut dialogul cu dansii. (...) Presedintele a trimis Parlamentului modificarea Constitutiei. Noi trebuie sa ajungem la un acord.

Cei care vor sa modifice Constitutia nu pot asigura doua treimi. Va trebui sa dezbatem si cu Opozitia, nu respingem un dialog, dar trebuie sa dizolvam. UDMR a luat in considerare intotdeauna interesele comunitatii si a ajuns la decizii intelepte", a aratat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Acesta a spus ca in Slovacia, acolo unde Partidul Coalitiei Maghiare este in Opozitie, s-a facut o reforma in urma careia maghiarii au ajuns in minoritate peste tot.

Liderul UDMR a facut apel la unitatea maghiarilor din Secuime, Partium sau Diaspora, pentru ca "nu ne putem baza pe nimeni altcineva".

Kelemen Hunor a cerut membrilor CRU sa ia hotarari intelepte cu privire la ceea ce va trebui sa faca UDMR.

M.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kelemen Hunor UDMR coalitie, #Hunor iesire guvernare , #presedinte UDMR