Kelemen Hunor a rezolvat problema invatamantului in maghiara de la UMF Targu Mures

Joi, 05 Martie 2015, ora 22:28
3760 citiri
Kelemen Hunor a rezolvat problema invatamantului in maghiara de la UMF Targu Mures

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, joi, ca a discutat cu ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, si situatia de la linia maghiara a Facultatii de Farmacie din cadrul UMF Targu Mures va fi deblocata, urmand ca la admiterea din toamna sa fie puse la dispozitie 75 de locuri.

Blocajul a fost semnalat in urma cu cateva saptamani de rectorul UMF Targu Mures, Leonard Azamfirei, care atragea atentia ca, din cauza profesorilor maghiari, in aceasta toamna nu va fi scos la examen niciun loc pentru cei care vor sa studieze in limba maghiara, scrie Adevarul.

Concret, rectorul afirma ca "o parte din colegii de linia maghiara care au fost insarcinati de catre Senatul UMF-ului sa faca dosarul de autorizare provizorie nu si-au facut treaba (...), legal vorbind, nu este posibil a se da admitere la Farmacie, limba maghiara in acest an".

Prezent joi seara la Targu Mures, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a dezvaluit ca a discutat cu ministrul Educatiei si problema a fost rezolvata.

"M-am intalnit cu domnul ministru acum doua-trei saptamani, la el la cabinet, impreuna cu colegii mei, pentru ca nu am fost singur, si am discutat toate problemele care ne privesc, vorbesc despre problemele de invatamant in limba materna, atat in invatamantul general, in sistemul invatamantul preuniversitar, cat si problemele de la UMF (...)

L-am informat si i-am spus ca trebuie sa gasim o solutie fiindca nu putem accepta si este inacceptabil in orice conditie ca dupa foarte multi ani sa dispara invatamantul in limba maghiara la Farmacie", a declarat Kelemen Hunor.

Totodata, acesta a precizat ca solutia gasita a fost sa existe 75 de locuri pentru studentii maghiari, "asa cum era si in anii trecuti", urmand sa fie pregatit dosarul de acreditare.

"Sigur, pana nu apare Hotararea de Guvern vorbim de o discutie, dar eu vreau sa cred ca domnul ministru va avea posibilitatea de a respecta ceea ce am discutat", a mai spus liderul UDMR.

La randul sau, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa desfasurata dupa sedinta Senatului UMF Targu-Mures ca isi exprima "convingerea ca se va organiza admitere fara nici un fel de probleme la ambele forme, ambele linii pentru invatamantul farmaceutic".

Pana cand dosarul pentru acreditarea liniei va ajunge la ARACIS "Ministerul Educatiei trebuie sa aiba o Hotarare de Guvern cu cifra de scolarizare care sa permita realizarea obiectivului afirmat anterior", a mai declarat ministrul.

Profesorii maghiari de la UMF Targu Mures i-au inmanat joi ministrului Educatiei o petitie, al carei continut nu a fost facut public, informeaza Adevarul.

Citeste si:
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit...
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...