Kelemen Hunor: "Ce a facut Parlamentul cu pensiile speciale este praf in ochi, a anulat doar 12%". Ce solutii propune

Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 23:33
7231 citiri
Kelemen Hunor: "Ce a facut Parlamentul cu pensiile speciale este praf in ochi, a anulat doar 12%". Ce solutii propune

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri seara, la Sfantu Gheorghe, ca legea privind abrogarea pensiilor speciale este "praf in ochi", deoarece a anulat doar 12% dintre acestea si este convins ca legea va fi retrimisa Parlamentului de catre Curtea Constitutionala.

"Din pacate, ceea ce a facut ieri Parlamentul este praf in ochi. Nu rezolva absolut deloc nimic. Din toate pensiile asa numite speciale a anulat 12%, 88% au ramas. Din 9,7 miliarde de lei cat ar fi trebuit sa puna Guvernul de la bugetul de stat in bugetul asigurarilor sociale si de pensii, noi am economisit 1,1 miliarde de lei. Atat.

In continuare, pentru tot ce a ramas, Guvernul trebuie sa plateasca 8,6 miliarde de lei. Deci, este o minciuna, este praf in ochi ca s-a rezolvat ceva. Nu s-a rezolvat nimic. Si oricum legea se va intoarce in Parlament de la Curtea Constitutionala, fiindca Curtea a mai dat odata un verdict de care Parlamentul nu a tinut cont. Noi nu am votat legea, ne-am abtinut, fiindca am considerat ca nu este o solutie buna, nu rezolva nimic si, de fapt, este o demagogie ieftina, foarte, foarte discutabila si sunt convins ca in cateva saptamani, in cateva luni legea va fi iarasi in Parlament, se intoarce de la Curte", a declarat Kelemen Hunor.

In opinia liderului UDMR, cea mai buna solutie pentru rezolvarea problemei pensiilor speciale este aplicarea unui impozit ridicat.

"Sunt doua posibilitati pentru a rezolva aceasta chestie legata de pensiile de serviciu sau pensiile speciale, nu conteaza cum le numim, fiindca oricum nu sunt platite in totalitate pe principiul contributivitatii. Deci, din acest punct de vedere trebuie sa gasim o solutie.

Una este sa anulam toate pensiile si ramane principiul de contributie si, bineinteles, ca este una dintre variantele pe care noi le-am fi sustinut. Am inteles ca nu se poate, ca exista deja decizii ale Curtii Constitutionale, exista foarte multe argumente pentru a nu merge in aceasta directie.

Atunci exista o alta posibilitate: impozitarea pensiilor. Suma care depaseste, asta era propunerea noastra, indemnizatia presedintelui, presupunand ca presedintele republicii este demnitarul suprem, in varful ierarhiei si are indemnizatia cea mai mare, deci, nicio pensie sa nu fie mai mare decat indemnizatia presedintelui. Tot ce este mai mare se impoziteaza cu 99%. Impozitarea nu este o chestiune de constitutionalitate si atunci se poate ajunge la o solutie echitabila si o solutie corecta pentru toate categoriile sociale care au anumite restrictii in timpul carierei.

Dar, in acelasi timp trebuie sa discutam si despre pensionarea anticipata. Deci, nu cred ca e bine sa iasa la pensie la 50 de ani, la 46 de ani unele categorii, trebuie sa mergem atunci spre o varsta de pensionare cum e pentru toata lumea, se poate gasi o solutie", a mai declarat Kelemen Hunor, care a participat la manifestarile organizare la Sfantu Gheorghe cu prilejul aniversarii a 30 de ani de la infiintarea Uniunii Democrate Maghiare din Romania.

Citeste si:
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, minte şi că este incompetent, aducând ca...