Kelemen Hunor, despre OUG 114: Este un fel de ghiveci, de zacusca. Daca vrei sa omori Pilonul II, trebuie sa o spui direct

Marti, 12 Martie 2019, ora 21:49
3638 citiri
Kelemen Hunor, despre OUG 114: Este un fel de ghiveci, de zacusca. Daca vrei sa omori Pilonul II, trebuie sa o spui direct

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirma ca OUG 114 este "un fel de ghiveci, de zacusca" avand prevederi pentru prea multe sectoare de activitate.

Kelemen Hunor spune ca in trei-patru domenii aceasta ordonanta ar trebui modificata, vorbind despre sistemul bancar si facand referire la Pilonul II de pensii. "Daca vrei sa omori Pilonul II, trebuie sa o spui direct: vreau sa tai pisica in doua", a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a fost intrebat, marti seara, la Digi 24, despre OUG 114 si a afirmat ca nu trebuia adoptata.

"In decembrie, eu am spus, si in continuare cred ca am avut dreptate, ca nu e bine sa dai o astfel de ordonanta cu cateva zile inainte de anul calendaristic si sa schimbi regulile jocului", a spus Kelemen Hunor, care a precizat ca ar fi fost necesare sase luni de dezbatere a acestor prevederi.

"Suntem in 12-13 martie, maine-poimaine ar trebui sa fie operationala ordonanta de urgenta si inca se discuta daca se modifica si unde se modifica. Eu nu spun ca anumite chestii nu sunt bune in aceasta ordonanta, totusi exista o problema: nu au existat consultari cu cei care sunt loviti si trebuie sa plateasca aceasta taxa, pe de o parte, pe de alta parte, este un fel de ghiveci, de zacusca acolo.

De la constructii, pana la taxe, impozite, pana la instrumente bancare totul este amestecat. Eu cred ca, cel putin in trei-patru zone, este necesara o amendare a ordonantei de urgenta, ori in Parlament, ori in Guvern", a adaugat Kelemen Hunor.

Acesta a facut referire la domeniul bancar si a afirmat ca "prorogarea termenului poate fi facuta si poate ca trebuie facuta aceasta miscare cat de repede".

"Taxa de lacomie, cum se numeste, trebuie redusa la nivelul care exista in cateva tari din Europa, pentru ca exista astfel de taxe si in Europa, dar nu poti sa cresti de trei ori, de patru ori, de cinci ori, de 13 ori fata de ceea ce poate fi suportat de catre banci, pentru ca, pana la urma, vom plati cei care avem bani in banci, va plati economia", a mai spus Kelemen Hunor.

Acesta s-a referit si la taxa pe care ar trebui sa o plateasca companiile din sectorul energetic, pentru ca aceasta taxa se va rasfrange asupra persoanelor fizice si asupra persoanelor juridice.

In plus, Kelemen Hunor s-a referit la Pilonul II de pensii.

"E clar ca si la pensiile private trebuie sa fie o schimbare, pentru ca cei care administreaza aceste pensii private nu au cum sa vina cu 800 de milioane de euro pentru capitalizare, in conditiile in care randamentul este de 2 la suta. Nici nu este foarte clara ordonanta. Nu spune ca se face odata aceasta capitalizare si ce vei face in 2020.

Daca citesc eu ordonanta, foarte usor inteleg ca trebuie sa fac si in anul viitor. Nu se poate. Daca vrei sa omori Pilonul II, trebuie sa o spui direct: vreau sa tai pisica in doua. Nu sa tai prima data parul, apoi piele si apoi mai tai... Nu merge. De aceea, eu cred ca pensiile private trebuie sa ramana si, daca se poate ajunge la o solutie, o capitalizare este binevenita", a mai spus Kelemen Hunor.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, marti, la Parlament, ca daca discutiile in privinta OUG 114 din domeniul fiscal nu se incheie pana pe 31 martie, cand actul normativ ar incepe sa-si produca efectele, solutia de rezerva este prorogarea termenului de aplicare.

Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat sambata ca in a doua parte a lunii Guvernul ar putea adopta o Ordonanta de Urgenta care sa completeze OUG 114/2018, dupa ce vor fi gasite solutii acceptate de toate partile din domeniile bancar, energie si opratorii de telefonie mobila.

Citeste si:
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...