Kelemen Hunor, despre scutul antiracheta: Romania devine un furnizor de securitate

Marti, 03 Mai 2011, ora 17:31
1037 citiri
Kelemen Hunor, despre scutul antiracheta: Romania devine un furnizor de securitate
Foto: Romania Libera

Amplasarea sistemului antiracheta american la baza aeriana Deveselu face ca Romania sa devina un furnizor de securitate pentru regiunea noastra si ofera o garantie de securitate pe termen lung, a declarat marti, presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

"Din calitatea noastra de membru NATO, aceste solicitari si aceasta colaborare este una fireasca. Romania va deveni, prin amplasarea scutului antiracheta la Deveselu, un furnizor de securitate pentru regiunea noastra si, sigur, vom avea in Romania un mijloc de securitate foarte avansata.

Dar, dincolo de faptul ca Romania niciodata nu a beneficiat de un astfel de scut si de o astfel de aparare, in acelasi timp, tara noastra ramane si un furnizor (securitate - n.r.) pentru Statele Unite si pentru zona Europei de Est si Europei Centrale. Eu cred ca, asa cum negocierile au inceput inca de anul trecut, era firesc, era de asteptat sa se ajunga la aceasta intelegere, care pe noi nu ne va costa ca si alocatie bugetara, dar care, in acelasi timp, sigur ne va furniza o securitate si o garantie de securitate pe termen lung", a declarat Kelemen, cu privire la recentele decizii ale CSAT privind amplasarea sistemului american antiracheta si aprobarea cererii SUA de utilizare a aeroportului Mihail Kogalniceanu si portului Constanta pentru tranzitul dinspre si catre Irak si Afganistan.

Traian Basescu: Scutul antiracheta va fi in judetul Olt, la Deveselu

Presedintele UDMR a subliniat ca parteneriatul dintre Romania si SUA este unul foarte strans si bine coordonat.

"In calitate de presedinte UDMR, salutam aceasta decizie. Daca noi am intrat intr-o alianta, Alianta Nord-Atlantica, daca avem un parteneriat strategic cu SUA, atunci sigur o astfel de relatie inseamna si o implicare mai directa, mai profunda in ceea ce priveste apararea tarilor din NATO si apararea comuna, intr-un astfel de context", a adaugat Kelemen.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, in sedinta de luni seara, utilizarea aeroportului Mihail Kogalniceanu si a portului Constanta (sud-est) pentru tranzitul catre si dinspre Irak si Afganistan.

Totodata s-a decis ca sistemul antiracheta american sa fie amplasat la baza aeriana Deveselu, din judetul Olt.

"Baza aeriana ramane sub comanda romaneasca, iar parte din suprafata bazei va fi utilizata de sistemul antiracheta american", a declarat presedintele Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Kelemen Hunor UDMR, #scut antiracheta deveselu , #presedinte UDMR