Ziare.com

Kelemen Hunor: Dragi romani, nu vrem sa furam Ardealul! Revizionismul privind R Moldova e iresponsabil Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 29 Martie 2018, ora 11:26

   

Kelemen Hunor: Dragi romani, nu vrem sa furam Ardealul! Revizionismul privind R Moldova e iresponsabil Interviu
"Am vorbit cu aliatii nostri despre unirea cu R. Moldova? Nu poti sa arunci o tara intr-o asemenea aventura. Un asemenea revizionism e iresponsabil in 2018. Nu putem fi cu voturile noastre revizionisti pe 27 martie si sa nu fim revizionisti pe 4 iunie". Este critica severa a presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, la adresa Declaratiei adoptate de Parlament privind unirea cu Basarabia si a discursurilor pe aceasta tema.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Kelemen Hunor a explicat ca maghiarii nu sunt revizionisti: "Nu trebuie sa stam cu fata spre trecut. Viitorul e comun, Romania e patria noastra comuna. Nu vrem sa facem rau niciunui roman, nu vrem sa luam nimic de la niciun roman. Spuneti ca nu vreti sa ne asimilati, spunem si noi ce avem nevoie ca sa pastram identitatea nationala si poate reusim sa ne intelegem".

Principalele declaratii ale lui Kelemen Hunor:

- Problema cea mai mare este unde se iau deciziile care sunt importante, in Executiv sau in partid?

- Trebuie un pact al clasei politice pentru infrastructura, educatie, sanatate si administratie.

- Exista un sentiment in comunitatea maghiara ca se incearca diminuarea drepturilor minoritatilor nationale.

- Nu vrem autonomie pe criterii etnice, ci autonomia teritoriala sau regionala.

- Nu suntem dirijati nici de la Moscova, nici de la Washington.

- Probabil Kovesi nu va fi revocata, filmul s-a terminat, din punctul meu de vedere. Am propus ca subiectul sa fie scos de pe agenda.

- Nu se va ajunge la suspendare din cauza lui Kovesi. UDMR nu ar sustine suspendarea.

- Nu cred ca Timmermans detine adevarul absolut. Romania accepta permanent sa primeasca lectii care pentru unii sunt valabile, pentru altii, nu.

UDMR e la putere sau in Opozitie?

Este in Parlament. Nu suntem la putere pentru nu avem membri in Executiv. Nu suntem nici in opozitie totala, dar nu am fost niciodata in acest sens, pentru ca nu se pune problema ca noi sa devenim vreodata alternativa la guvernare. Votul etnic are o limita de crestere. De aceea, noi nu suntem alaturi de PNL, PMP si USR in acest moment.

Mai sustineti Guvernul Dancila pe care l-ati votat?

Guvernul Dancila nu a depins de voturile noastre. A luat mai multe voturi decat Guvernul Tudose. Noi sustinem acele proiecte despre care credem ca vor fi in beneficiul oamenilor si nu sustinem atunci cand consideram ca nu e in regula.

Ce proiect al Guvernului Dancila sustineti si ce proiect nu sustineti?

E greu de vorbit de proiectele Guvernului Dancila, pentru ca in Parlament lucram pe materialele trimise de Tudose si Grindeanu. Vom discuta punctual de fiecare data. Eu vorbesc acum numai despre principiile in functie de care vor avea sau nu voturile noastre.

Este o guvernare buna pentru traiul cetatenilor romani, inclusiv etnici maghiari desigur?

Trebuie sa asteptam macar 100 de zile pentru a da calificative. Sunt cativa oameni capabili. Cred ca problema cea mai mare este una politica, a coalitiei PSD-ALDE. Unde se iau deciziile care sunt importante, in Executiv sau in partid?

In mod normal, deciziile se discuta in partid, dar trebuie asumate de Guvern. Responsabilul e pana la urma premierul si nu poti sa impui totul de la partid.

Asa se intampla in coalitie?

Nu fac parte din discutiile lor, nu stiu unde se iau deciziile. Nu se explica deciziile politice, premierul nu comunica.

Dna Dancila e un premier autonom, asa cum spuneti ca trebuie sa fie, sau o extensie a unui presedinte de partid care nu poate ocupa el insusi functia?

Nu imi dau seama cine are ultimul cuvant. Guvernele in care noi eram prezenti erau mai bune decat cele din care nu facem parte.

Intr-o declaratie din 15 martie acuzati lipsa de viziune si proiect pentru infrastructura, sanatate si educatie.

A intregii clase politice. Veti spune ca facem parte din ea. Avem si noi 7% vina. In privinta viitorului comun, eu as vrea ca, in urmatorii ani, infrastructura, educatia, sanatatea si administratia sa fie domenii prioritare si pe aceste domenii sa facem un pact intre Opozitie si Putere, pentru a nu mai duce acolo razboiul si competitia politica zilnica. Asa au facut alte state. Si in 10 ani am putea ajunge la dezvoltare reala a acestor domenii fara de care nu poti sa cresti.

In aceeasi declaratie vorbeati despre necesitatea dialogului pentru viitorul Romaniei. Cum vedeti dvs acest viitor?

Desigur. Sunt multe lucruri de discutat inclusiv despre cei 100 de ani din 1918. Fiecare trebuie sa accepte ca exista si o alta interpretare pentru perioada de sfarsit a Primului Razboi Mondial, abordarile diferite trebuie sa fie complementare si nu trebuie sa ne atacam pentru ele.

Nu trebuie sa stam cu fata spre trecut. Eu spun ca viitorul e comun, in sensul ca aceasta e patria noastra comuna Romania, in aceasta forma cunoscuta in secolul XXI. Noi, maghiarii din Romania, vrem sa ramanem pe pamantul nostru natal.

In cadrul Romaniei?

In cadrul Romaniei. Vrem sa ne pastram identitatea etnica, culturala, lingvistica. Nu suntem revizionisti. Si la asta ma voi intoarce, pentru ca ziua de ieri (marti - n.red.) a fost importanta din acest punct de vedere.

Deci in cadrul Romaniei actuale, dar acest lucru inseamna ca si noi credem ca exista chestiuni despre care trebuie sa discutam deschis. Au existat promisiuni din 1918 care nu au fost respectate in totalitate. Exista un sentiment in comunitatea maghiara ca se incearca prin diferite metode, mai mult sau mai putin sofisticate, diminuarea drepturilor minoritatilor nationale.

Care drept al minoritatii maghiare se diminueaza?

Invatamantul este domeniul cel mai clar. Pana am intrat in UE, lucrurile au mers intr-un ritm si intr-o directie, dupa care am intrat in clubul select, sanctiuni nu prea exista, asa ca "hai sa vedem cum mai facem". Pe plan local se fac jocurile.

In urma cu ani auzeam un maghiar din Tinutul Secuiesc, om de afaceri de succes, care spunea ca nu isi trimite copiii la scoli in limba maghiara pentru ca pe aceea o stiu de acasa, iar ei trebuie sa fie educati in romana pentru a se putea descurca oriunde in aceasta tara. A spus ca nu vrea sa ii enclavizeze.

Este un punct de vedere singular.

Deci numai acel maghiar isi doreste ca ai sai copii sa poata lucra si la Constanta, si la Iasi?

Problema e daca tu asiguri ca stat conditiile necesare pentru invatamantul in limba materna si apoi parintele decide. Eu nu in clasele primare am invatat romaneste. Statul roman ar trebui sa accepte, si in ultima vreme a inceput, ca pentru copiii maghiari trebuie sa predai in limba romana dupa alte metode si manuale inca din prima clasa, pentru ca din familie nu stiu romaneste. Am reusit sa modificam Legea educatiei si acum suntem la faza manualelor.

E normal ca in patria Romania sa existe cetateni romani care sa nu stie deloc limba oficiala a patriei?

Daca mama si tata sunt maghiari, nu vor vorbi romaneste acasa nici daca dati OUG. Sunt zone din secuime in care trebuie sa stramuti romani ca sa aiba cu cine vorbi romaneste. Pana la 14 ani, in satul meu natal, nu m-am intalnit cu niciun roman. Exista comunitati compacte.

Legea invatamantului prevede cum functioneaza cele trei universitati multiculturale. La Cluj e bine, la Universitatea de arta Teatrala Targu Mures e bine, la UMF Tg Mures nu se poate aplica legea si instanta zice ca nu poate trece peste autonomia universitara. Ea e peste lege? Legea nu se aplica din 2011 si nu se intampla nimic.

E si problema liceului romano-catolic de la Targu Mures.

Acolo ati obtinut legea, dar a desfiintat-o decizia CCR.

Noi am incercat sa infiintam scoala prin autoritatea locala in 2013-2014, am reusit, nu spun ca nu a existat o problema administrativa, dar ea nu trebuie corectata prin DNA, nu a fost coruptie. Scoala a fost desfiintata, am reincercat reinfiintarea si autoritatea locala a inventat tot felul de chichite. Am vorbit cu patru premieri incepand cu Ciolos, cu presedintele. Unde trebuie sa ma duc sa ma mai umilesc?, am intrebat.

Atunci am zis ca singura posibilitate e legea. Si universitatile sunt infiintate prin lege. Si Catedrala Neamului a fost infiintata prin lege. Dar respect decizia CCR.

Intre timp, am mai modificat legea invatamantului si ea spune ca, daca o retea scolara nu se poate adopta pana la data limita, ministrul Educatiei poate adopta reteaua scolara pentru acea unitate administrativa. Poate infiinta, desfiinta, comasa. Dupa ce vedem motivarea CCR, vom discuta cu Guvernul daca se poate merge pe aceasta varianta.

Nu vrem sa luam nimic de la romani, ar trebui sa inteleaga asta si Ludovic Orban, si Traian Basescu, si Marius Pascan. USR a avut o pozitie cu mult mai echilibrata si europeana.

Ludovic Orban nu mi-a raspuns nici la telefon, nici la SMS-ul prin care l-am rugat sa se gandeasca inainte de a ataca la CCR. A fost un mesaj prost catre comunitatea maghiara dinspre Opozitie si dinspre CCR. E dorinta comunitatii, a Bisericii, ce pierde Romania daca exista o astfel de scoala? Noi vom incerca.

Alt drept care se diminueaza?

Folosirea limbi materne in administratie, macar respectarea Legii 215. Ne trezim ca e atacata, neaplicata, instantele hotarasc contrar spiritului ei.

Si putem trece peste deciziile instantelor?

Nu, dar putem modifica legea pentru a face precizari. De exemplu, scrie ca acolo unde exista 20% o anumita minoritate trebuie sa fie folosita limba materna in administratia locala, placute blingve, dar au existat instante care au spus ca sub 20% legea interzice pentru ca nu prevede, ceea ce e o prostie juridica. Respectam decizia instantei, dar legea trebuie clarificata.

Sa reduceti pragul de obligativitate la 10%?

Era o chestiune maximala, se putea negocia daca nu se isteriza toata Romania. Noi voiam sa clarificam aceste aspecte.

In momentul acesta, cea mai mare provocare la nivelul societatii este recastigarea increderii si vertical, si orizontal, pentru ca acum nimeni nu are incredere in nimeni.

Credeti ca dialogul pentru viitor si recastigarea increderii sunt favorizate de un proiect precum acela privind autonomia pe criterii etnice pentru Tinutul Secuiesc aflat acum in Parlament, promovat de dl deputat Kulcsar-Terza cu explicatia "nu vrem sa fim slugi pe pamantul nostru natal"?

Autonomia teritoriala sau regionala nu e pe criterii etnice. Cea pe criterii etnice e cea culturala. Acolo se iau deciziile pe criterii etnice.

Si aceasta pe ce criteriu e?

Teritorial si pe principiul subsidiariatii. Asta e valabil si pentru celalalt proiect pe care l-am facut. Traiesc si romani pe acel teritoriu si nu ii exclude autonomia. Acest proiect asigura toate drepturile pentru fiecare cetatean. Nici in Tirolul de Sud autonomia nu e pe criterii etnice, ci regionale.

Autonomia teritoriala pentru Tinutul Secuiesc se suprapune perfect pe o harta etnica, adica peste acele localitati in care, spuneati, nu ai cu cine sa vorbesti romaneste. De ce nu ati cerut autonomie pe criterii teritoriale si pentru Dobrogea sau Banat?

Pentru ca nu suntem reprezentatii Dobrogei sau ai Banatului. Noi propunem o autonomie regionala aplicabila in toata Romania pe principiul subsidiaritatii si al descentralizarii, cu cedari de competente catre autoritatile locale indiferent de etnie. Diferenta e ca in zonele unde sunt majoritari etnicii maghiari sau alte nationalitati intervine competenta lingvistica.

Sunt chestiuni cu care nu suntem de acord in proiectul dlui Kulcsar-Terza, dar principiile sunt valabile si, de aceea, il sustinem, asa cum l-am sustinut data trecuta cand a fost in Parlament. Merge in directia promisiunilor facute acum 100 de ani.

Problema Romaniei nu sta in autonomie.

Dar inflamarile nationaliste care se potenteaza reciproc cu siguranta nu o ajuta.

Nu sunt inflamari nationaliste. Romanii nu au incredere in maghiari si maghiarii nu au incredere in romani. Romanii au impresia ca maghiarii din Romania si dupa 100 de ani vor sa faca rau romanilor si tarii.

De ce au aceasta impresie oare?

Nu stiu. Intrebati-i! Maghiarii nu au incredere in romani pentru ca sunt convinsi ca vor sa-i asimileze si dupa 100 de ani. Si avem multe exemple de experiente triste. De aceea, trebuie sa discutam.

Si noi spunem: Dragi romani, nu vrem sa furam Ardealul, nu vrem sa facem rau niciunui roman, nu vrem sa luam nimic de la niciun roman, nici limba, nici religia, nici cultura, nici pamantul, nici sansa de a fi fericiti in viata.

Spuneti ca nu vreti sa ne asimilati, spunem si noi ce avem nevoie ca sa pastram identitatea nationala, ceea ce nu contravine intereselor voastre si poate reusim sa ne intelegem.


Care sunt tendintele de asimilare, concret?

Uitati-va la statistici si vedeti cat de mare e gradul de asimilare. Asimilarea nu e vizibila de la o zi la alta, ci in 30-50 de ani. Cati au fost maghiarii din Timisoara si cati sunt acum? Cati au fost la Cluj si cati sunt acum?

Cati au fost romanii din tara si cati sunt acum? Ati luat in calcul si componenta migratiei din diferite motive, in primul rand economice?

Asta e altceva. Noi spunem ca o natiune puternica, generoasa, care are incredere in propriile forte, nu incearca sa asimilieze minoritatile. Asa era si in secolul XIX in Austro-Ungaria, cand au gresit si austriecii, si ungurii. Au ajuns unde au ajuns.

Cand o minoritate cere ceva, reactia nu trebuie sa fie pumnul in gura, asa cum am simtit anul trecut de cateva ori. Daca vom intelege cauzele lipsei de incredere, vom depasi aceasta faza. Eu asta imi doresc in relatiile romano-maghiare.

Poate neincrederea romanilor pleaca si de la suspiciunea ca UDMR ar fi condus de la Budapesta, de fapt.

Este o prostie inca de la Funar si Vadim Tudor. Deciziile sunt luate de noi.

In coordonare cu Budapesta?

Nu. Nu exista nicio coordonare in privinta deciziilor noastre. Exista un dialog in privinta proiectelor sutinute de Ungaria: invatamant, cultura, rar si economice. Nu tot timpul ne-am inteles si niciodata nu am discutat chestiuni de politica interna.

Budapesta este pe axa cu Moscova?

In masura in care este si Germania pe axa cu Moscova, pentru ca au facut afaceri. La fel Franta, care face si afaceri militare.

Aici e vorba si de pozitiile politice ale lui Viktor Orban.

Romania a expulzat un diplomat rus din solidaritate cu UK, Ungaria a expulzat un diplomat rus. In rest, cine ce jocuri economice face e o chestiune discutabila. Unii au voie sa faca afaceri cu Rusia, altii nu au voie. Eu am spus printre primii ca dinspre Moscova nu a venit niciodata nici libertate, nici prosperitate, nici securitate. Nu suntem dirijati nici de la Moscova, nici de la Washington.

A fost adoptata in Parlament o declaratie privind unificarea cu R. Moldova. UDMR s-a abtinut. De ce?

Sentimental inteleg hotararea si discursurile din Parlament. Dar am discutat cu aliatii nostri, cu Washington-ul cu Bruxelles-ul? Cand am fost acceptati in NATO, n-am spus ca vom aduce in interiorul Aliantei un conflict inghetat cu Rusia. Asta s-ar intampla daca s-ar realiza ce doresc politicenii romani in frunte cu Basescu, Dragnea, Tariceanu, Orban, Barna.

Avem garantia in aceste conditii ca, daca va fi un razboi, vor interveni alaturi de noi in baza articolului 5? Daca exista aceasta intelegere, trebuie sa spui poporului. Daca nu exista intelegerea, esti iresponsabil. Nu poti sa arunci o tara intr-o asemenea aventura. Cazul Germaniei a fost o alta situatie, din alt film. Un asemenea revizionism e iresponsabil in 2018.

Si daca se rezolva problema transnistreana, ceea ce nu cred, ar accepta R.Moldova sa se transforme in 5 judete in estul Romaniei? De ce nu vrem sa vorbim despre federalizare?

De unde sa stiti ce vor accepta sau nu sa fie?

M-as mira sa renunte la statalitate pentru asta. Noi am spus ca nu putem fi cu voturile noastre revizionisti pe 27 martie si sa nu fim revizionisti pe 4 iunie. Ori esti permanent, ori nu esti niciodata. Eu nu sunt.

Va fi revocata dna Kovesi?

Nu stiu, dar presedintele a zis ca e multumit, ca nu revoca, are dreptul sa accepte sau sa refuze, deci filmul s-a terminat din punctul meu de vedere. Eu am propus ca subiectul sa fie scos de pe agenda. Expira mandatul peste un an, care e problema?

Va fi suspendat daca nu o revoca?

Nu se va ajunge la suspendare.

Nu ati sustine suspendarea?

Nu. Nu vad motivul si nici interesul. Nu se va ajunge acolo din cauza lui Kovesi.

Ati sustinut modificarea Legilor Justitiei, in pofida criticilor ca ele pun in pericol independenta Justitiei. De ce?

Nu gasesc niciun argument pentru care dependenta Justitiei fata de politic ar creste. CSM-ul e garantul independentei Justitiei si se intareste.

Si atunci cum ati receptat dvs discursul dlui Timmermans care ne-a cerut sa nu facem pasi inapoi in Justitie si sa solicitam punctul de ce vedere al Comisiei de la Venetia?

Eu nu cred ca Timmermans sau Daul sau oricine altcineva detine adevarul absolut. Greseala Romaniei e ca discuta post, nu ante.

Ante, MCV-ul a cerut consultarea Comisiei de la Venetia, ceea ce nu s-a intamplat.

Romania accepta permanent sa primeasca lectii, nu numai in materie de justitie, lectii care pentru unii sunt valabile, pentru altii, nu. In UE exista, din pacate, dubla masura.

Asa vorbeste si Viktor Orban

Are dreptate cand critica unele chestiuni, n-are dreptate in altele. Eu vorbesc ca un pro UE, nu vreau destramarea ei. Dar nu doar elita de la Bruxelles stie care e reteta fericirii, nu poti sa te superi pe austrieci, pe britanici, pe italieni, pentru ca au votat cum au votat.

Aici e vorba de principii, iar statul de drept este unul.

Sigur, dar depinde si ce intelegem prin statul de drept. Si eu cred ca in Romania statul de drept e pus in dificultate si prin asta inteleg nerespectarea legislatiei.

E o problema cand serviciile secrete sunt amestecate cu magistratii. Serviciile sunt importante, SRI are o prestatie extrem de apreciata in relatia cu partenerii nostri, dar nu eu, om politic, ci profesorul Radu Chirita spune ca trebuie sa se explice de ce se dau atat de multe mandate de siguranta nationala, mai multe decat in UE sau SUA.

Drepturile fundamentale sunt respectate? Mai bine scapa trei vinovati, nu neaparat de coruptie, decat sa inchizi un nevinovat.

Stiti dvs un nevinovat in puscarie?

Vorbesc in general, dar da, Nagy Szolt a stat in puscarie nevinovat. 60% din dosar a fost secretizat, nu a avut acces la el nici avocatul. Eu cred ca trebuia sa fie inchis pentru tradare un maghiar. Probabil se va dovedi.

Dar principiile sunt importante, nu cazurile concrete.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Kelemen Hunor UDMR
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17860 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
65 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca se rastoarna carutza cu Basarabeni peste Romania,

...ne asteapta 100 de ani de... gubernare PSD.

 

q

chiar asa, ati luat lumina de la marele licurici? a spus ca avem voie sa ne unim?

 

kelemen hunor:"maghiarii nu sunt revizionisti". iredentisti, atunci?

nem tudom ce vrea sa mioraie acest hungar.
daca maghiarii nu sunt asimilabili, atunci ce facem?
ii facem gulas si ii trimitem la attila acasa?
in mongolia?

n-ar fi mai bine sa lasati lumea sa traiasca linistita?
si sa faceti un adevarat partid romanesc, nu un ong etnic, cum este astazi udmr.
iesiti din ghetou, invatati romaneste, integrati societatea romana si contribuiti la bunastarea generala.

 

Atentie mare la politica demografica a sovinilor maghiari!

Am fost in secuime(care de fapt "nu exista"conform statisticilor bazate pe "auto-declarare")si am stat de vorba cu tineri unguri care sunt indoctrinati de biserica protestanta sa faca minimum trei copii pentru a creste ponderea maghiarimii!!!
Ungurii sunt mai docili si mai ascultatori fata de "sefi"inclusiv ecleziasti,decat suspiciosii romani!
De aici afirmatiile care se vor "subtile" ale lui Hunor,despre responsabilitatea de 7% a UDMR,sau,amenintarea voalata despre cresterea populatiei maghiare!
De fapt UDMR urmareste crearea unei enlave lingvistice maghiare,izolate de lumea romanesca ,pe care sa o trateze ca o feuda proprie instilul secolului XV!!!
Nici cel putin XIX!
Asa ii transforma pe unguri in cetateni de gradul doi fara acces la toate oportunitatile spatiului national!
Pe asta se bazeaza pe tradarea intereselor romanesti de catre infractorii PSD-ALDE care au dat foc tarii ca sa scape de puscarie!
Un exemplu este admiterea de PSD ca istoria Romaniei si alte materii sa fie predate in ...maghiara!
Atitudinea UDMR fata de unirea Basarabiei este prezentata fals de Hunor!
Basescu a amintit de o decizie a Congresului american in care s-a stabilit ca unirea Basarabiei cu Romania este perfect posibila pe baza principiului wilsonian al auto determinarii popoarelor!
Principiu niciodata accceptat de unguri(oricum nu conteaza punctul lor de vedere!).
Daca Hunor participa la manifestarile unioniste de la Chisinau,castiga enorm din increderea romanilor,cum a reusit minoritatea germana care a participat alaturi de romani la Unirea Transilvaniei cu Romania!
Ura lui Hunor(abea ascunsa)fata de limba romana ascunde frica asimilarii naturale fara terorismul Appony de la inceputul secolului XX,cand s-a fortat pana si maghiarizarea numelor romanilor!
Hunor se joaca cu inteligenta romanilor si se inseala grav!
Teo

adevarul e ca maghiarii s-au saturat de udmr

90% din maghiarii din Romania s-au saturat de udmr pana peste cap.

cei mai multi maghiari sunt saraci lipiti, iar reprezentantii lor putred de bogati. lipeala permanenta la guvernare i-a facut pe politicienii udmr milionari.

maghiarii ar vota cu doua maini sa scape de coruptii udmr. si aici nu e vorba de partid (organizatie) ci de toata sleahta de senatori, deputati si alti angajati ai statului care se preocupa de propriul buzunar si cam atat...

Cred ca exista 2 tipuri de unguri

Unii din Oradea, Satu mare, Cluj etc care sunt deschiși la colaborare cu romanii și alții secuii care sunt folosiți ca carne de tun de ungurii din Ungaria. Acum ungurii din Romania ii disprețuiesc pe secui și este considerată o mezalianță o căsătorie mixtă ungare-secuiască. Anu trecut mai multe cunoștințe au fost in Ținutul secuiesc și nu au avut probleme nici cu limba nici de altfel. Deci nu sunt chiar așa fioroși ungurii ăștia, mai degrabă ii consider dusmani pe psdistii care sunt romani curați. Unii dintre ei, cu excepția postacilor.

Așa ceva ...

Atata timp cat Iohannis nu a mers in Parlament la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara-Mama, dar la o zi distanta merge in vizita la Salonul Auto București, ce să-i cerem unui etnic maghiar? Mai mult, sasul cat timp a fost primar la Sibiu, nu a participat la nicio manifestație de 1 Decembrie.

...

Doamna Dogioiu, răspunsurile maghiarului la intrebările referitoare la justiție, nu prea v-au convenit, nu? Asta este, trebuia să reformulați de mai multe ori...😊😊😊!
P.S. Total de acord cu dumneavoastră, in pușcărie nu sunt nevinovați, justiția de la noi este perfectă!😊😊😊

Benga@Kelemen Hunor: Dragi romani, nu vrem sa furam Ardealul!

Benga nu intelegi?? Nu vor Ardealul!
Dar tu de ce iei din FATA zilnic???

 

asta este situatia

Numarul romanilor (moldovenilor) a scazut foarte mult in Bucovina, Bugeac (Basarabia de sud) in ultimii 50 de ani din cauza rusificari... si va scadea. Numarul maghiarilor din Transilvania, Banat, Maramures a scazut mult in ultimii 100 de ani, si va scadea in urmatori ani. Ungaria NU se va uni cu nimeni la fel cum Romania mai probabil nu se va uni cu regiuni din Ucraina sau R. Moldova. Rusia si pro rusii din R. Moldova isi bat joc de naivi precum Basescu, Orban, Barna care cred ca ne vom uni cu toata Republica Moldova. Transnistria este rusificata pana la ultimul om si uraste Romania, Europa.... granita trebuie sa fie pe Nistru. NATO nu se va razboi cu Rusia pentru Republica Moldova. Dar Rusia are un interes in unirea celor doua tari romanesti : pune frontiera pe Nistru, destrama Ucraina iar regiunile de limba rusa din sudul Ucrainei vor deveni tara independenta.

Nea Kelemen@ Nu vreti Ardealul?? Eu am dor o intrebare.

De ce faci Coalitie cu un Condamnat Puscariabil ca
Draknea???????????

de ce????

ca au si ei hotii lor si nu's putini .
dragu romanule ,dragu orbane , dragu europule....parca e "vacanta mare".

nu-l furam! il punem in buzunar... Ardealul...

:)

O vorba romaneasca ...uite ...

D-l Humor este dat la acatiste ...uite...
https://www.dcnews.ro/preot-catre-kelemen-hunor-mai-nimeni-am-mai-mul-i-prieteni-unguri-decat-tine_553504.html

Cine a luat interview-ul asta merita felicitat, a reusit sa-l puna..

...de multe ori in dificultate pe vulpoiul Hunor si a punctat magistral!
Iar refrenul cu "nu vrem sa va furam Ardealul" e stupid! Cum sa-l furi cand abia ajungi la 1/5 din populatie??

 

Intrebarile au fost bune, dar si raspunsurile au dezvaluit un

politician foarte inteligent. E adevarat ca unele atitudini ale UDMR despre care a fost intrebat, sunt greu de explicat dar sunt atitudinile majoritatii udemeriste. Dupa cum pare el, nu cred ca le impartaseste.
In legatura cu R Moldova, greseste. Eu am inteles declaratia parlamentului nu ca fiind ofensiva, ci ca pe o fireasca si parinteasca ingaduinta la orice si-ar dori cetatenii din R Moldova, ca un raspuns la o solicitare a lor. Putei sa-i lasi fara raspuns? Puteai sa ignori evenimentul centenar?
Romanii din R Moldova nu au dreptul sa-si exprime dorinte, in limitele legii? Ce treaba au rusii, ce i-ar indreptati sa provoace razboi? Moldova e o tara independenta si are dreptul sa hotarasca pentru sine.
Ar fi bine ca rusii sa-si vada de tara lor si sa mai fie sperietoarea lumii, un fel de Stat Islamic, dar mai mare.

mda

La o unire greutatea lor scade dramatic, nu vor mai putea face guverne si pune conditii. E simplu. Se vor opune cu dintii unei reunificari.

Hunor este mai rau decat Bella, Verestoy, Tokes

Nu demult, Kelemen Hunor, președintele UDMR, intr-un interviu dat ziarului maghiar Krónika, a făcut niște afirmații jignitoare la adresa romanilor! Despre rectorul universității UBB Cluj, dr. Ioan-Aurel Pop, a afirmat că "e fascist"! Despre societatea romanească spunea in interviu că "se găsește rar in Europa o astfel de societate fariseică, precum cea romanească" Să vedem, așadar, cine este fascist!? Rectorul UBB are o singură vină: nu impărtășește părerea istoricilor maghiari sau a lui Boia, istoricul roman dedicat maghiarilor. Așadar, rectorul este imediat etichetat drept fascist! Kelemen Hunor face o astfel de afirmație in timp ce, in cadrul minorității maghiare putem vorbi realmente despre o renaștere a ideologiei horthyste, cateodată chiar cu caracter fascist, o renaștere a cultului personajelor horthyste in Transilvania, evidențiat prin ridicarea de statui pentru aceștia, precum cea pentru Wass Albert! Cauza este propaganda maghiară din Ungaria guvernului Orbán, care nu se delimitează deloc de Jobbik, extrema dreapta maghiară, ba au chiar aceeași ideologie extremistă!Dar să vedem și ce afirmații fac grofii din Covasna! Antal Árpád András, primarul udemerist al orașului Sfantu Gheorghe, in discursul său cu ocazia dezvelirii statuii "Turul" (pasăre mitologică a ungurimii), ridicată in Sfantu Gheorghe, spunea: "Trebuie să ocupăm spațiul nostru vital cu imaginarul nostru național!". Parcă ar fi un citat dintr-un discurs al lui Hitler! Dacă poate cineva reproșa ceva "fascist", chiar dr. Ioan-Aurel Pop, ar putea-o face la adresa conducătorilor maghiari din Romania, căci cultul fascismului inflorește in cadrul minorității maghiare. Adică problema stă mai degrabă invers, acuzația fiind mult mai valabilă la adresa minorității maghiare!Și e realmente interesant cine s-a găsit să vorbească: exact președintele unui partid minoritar! Care partid, prin insuși modul de funcționare, are un caracter mafiot, exercitand o dictatură spirituală in cadrul minorității maghiare! Din aceeași cauză, renumitul filosof Király V. István, profesor la UBB Cluj, a fost nevoit să-și publice cartea la o editură din Slovacia, căci editurile maghiare din Romania n-au primit-o! Iar aceștia – grofii care exercita dictatura spirituală in cadrul minorității maghiare și secuiești – il acuză de fascism pe rectorul Ioan-Aurel Pop!Deoarece liderii maghiari sunt incapabili să le ofere viată mai bună alegătorilor lor, profitand de mintea aburită cu prostii despre independentă si autonomie, liderii UDMR continuă să isi aburească electoratul cu aceleasi prostii de acum două decenii si jumătate… fără nici un fel de schimbare.Despre romani se spune că in ultimele două decenii și jumătate au fost ținta unui adevărat spectacol manipulatoriu. Și este cat se poate de adevărat.

Stane, si eu felicit pe doamna Dogioiu care a realizat

acest articol.Din continutul lui am retinut faptul ca domnul Kelemen Hunor, presedintele UDMR, este un lider moderat care nu incita la ura intre romani si maghiari,asa cum incearca unii jurnalisti de la alte publicatii sa ni-l prezinte.Am trait pe meleagurile secuiesti si am constatat ca intre maghiari si romani nu exista neintelegeri pe linie etnica. Saracia bat-o vina este cauza tuturor disensiunilor intre cele doua etnii, saracie cauzata de Coruptie pe care au creat-o politrucii din ambele etnii. Shalom

Mai periculos caci e ca un sarpe, minte si sta ..

Liderul de acum al UDMR, Hunor Kelemen, sub aparenta de o oarecare bonomie, se dovedeste un individ de-a dreptul odios, o unealtă cat se poate de docilă a cercurilor budapestane cu mintile infierbantate care văd doar o Ungarie Mare refăsută, uitand de exemplu că Transilvania nu a făcut niciodată parte din Ungaria, statutul ei fiind acela de Principat care avea un sef de stat separat, Principele. Intre Regatul Ungariei si Transilvania existand doar relatii de vasalitate. Practic, Principatul Transilvaniei fiind un fel de protectorat, nu parte componentă a susnumitilui regat.

Hunor la propune ungurilor o abratie, un fel de independentă unilaterală in care să primească de la Bucuresti totul dar să nu mai dea nimic inapoi, ba mai mult Bucurestiul să nu mai aibă deloc control asupra Harghitei si a Covasnei.

Desi ceea ce propune numeste autonomie, e vorba de independentă si suveranitate, presedinte, parlament, guvern, politie, legislatie, stemă, imn etc… adică exact caracteristicile unui stat separat.

Pe la mijlocul lui 2014, Hunor, cu neglijatrea totală a Constitutiei Romaniei (pe care, de fapt,nici nu o recunoaste) propunea un asazis proiect de autonomie.

Asazisul Ţinut Secuiesc ar urma să aibă un presedinte care, (ATENŢIE !!!) să stăpanească Harghita, Covasna si Muresul (desi in Mures populatia maghiară NU ESTE MAJORITARĂ.

Exista un model...

Moldova romaneasca ne da un exemplu demn de urmat pentru toata lumea!
In Moldova ,de multe secole traiesc impreuna cu Ceangaii. Acestia sunt de religie catolica si au o limba asemanatoare cu maghiara.Intre aceste etnii nu au fost nici odata conflicte.Ei au fost tratati ca niste prieteni.In 1919 au fost improprietariti la fel ca toata lumea. Au sate bogate si biserici mari si frumoase. Isi pastreaza obiceiurile si datinele.
Asa ar trebui sa fie si in Ardeal si in alte state.
Rusii in schimb fac totul pentru rusificarea tarilor cotropite prin metode dure(deportarile) sau metode mai sofisticate. Nici odata cei din Moldova nu si-au pus problema romanizarii ceangailor.

Romanii buni, cuminti si p.....

Hunor a mai precizat că UDMR va lansa, la anul, un proiect numit "O mie de ani in Ardeal, o sută in Romania“."Cred ca liderul UDMR Kelemen Hunor si-a dat masura calitatii sale politice si cetatenesti. Afirmatiile sale demonstreaza cat de poate de clar ca Hunor nu se considera un cetatean roman de etnie maghiara. El nu are nici un pic de respect pentru tara in care traieste, pentru istoria ei, pentru statalitatea ei. Hunor si alti cativa lideri UDMR vorbesc despre romani ca despre straini, afirma ca sunt tristi cand Romania marcheaza momentul istoric 1 decembrie 1918. Sentimente profund anti-romanesti, exprimate candva si de cel mai mare anti-roman in viata, Tokes Laszlo."

Corect!O mie de ani in Ardeal!

Și pană atunci,unde v-ați păscut caii?
Din cei o mie de ani,aliații maghiarilor ce se ocupau pe atunci ci IMPERIILE ca exemplu la cel rusesc-alb,turcesc cu turban și nemțesc romano-creștin,inlocuindu-i pe Machedon și cel Cezaro-crăiesc roman.
Ei și nu vă simțiți bine că s-a cam uitat cu ce-ați sosit acum o mie de ani pe aici,că de limbi străine, doar CHICIT duceam lipsă.
In rest,e bine Hunor.Imbătranim și noi și voi cu un dor :plăcerea de a-l avea din nou in teritoriul strămoșesc iar voi,cu regretul că nu mai faceți pe Grofii intr-un teritoriu acaparat fără tunuri,acum una mie sută de ani!Să trăim in pace căci,avem suficiente rauri prin Ardeal,unde să vă spălați păcate vechi...
Mă scuzi Pacifistul,că i-am dat de ințeles lui Hunor: PACEA e umană;mai ales că in 1919/1920,bunicul meu a ținut să-l intalnească pe Bella Kun la Budapesta,după care,văzandu-l căzand,s-a intors la familia sa din Muntenia...

nem szegyeledet mogadat...hu-nor?

O dai cu comunistii si cu dragnea...te mai voteaza maghiarii ,mai cu scaun la cap,..din parti!!!!!! sa-ti fie rusine!!! Interesul poarta fesul...scurt pe doi !!!!!!

 

Sa-l voteze maghiarii in continuare pe Hunor...

...ca ceilalti leaderi maghiari sunt mai exagerati in radicalismele lor!

Hunor tradatorul tuturor, dusman al romanilor

Sub masca protejării limbii si minoritătii maghiare din Ţinutul Secuiesc, de fapt se doreste o independentă secuiască finantată abundent de la Bucuresti. Aceleasi surse dun UDMR spun că acest proiect nu are aproape nici o legătură cu de proiectul descentralizării si regionalizării.Toată abureala asta a lui Hunor este impiedicată de un mic detaliu. Constitutia Romaniei.

La Art. 152 alin (1) Constitutia spune că dispozitiile privitoarea la caracterul national, independent, UNITAR si INDIVIZIBIL al statului roman, forma republicană de guvernămant, INTEGRITATEA TERITORIULUI, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii." Presedintele Formului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, pune punctul pe "i" si spune că prin proiectul UDMR pentru autonomie teritorială se doreste de fapt nici mai mult, nici mai putin decat dezmembrarea Romaniei prin ruperea Transilvaniei in mod treptat, in etape care ar incepe cu autonomii zonale care incet ar deveni independente, autonomii care s-ar reuni in afara statului roman formand o entitate separată. Practic e vorba de anularea efectelor Tratatului de pace de la Trianon si a Marii Uniri din 1918.Hunor Kelemen, sef al UDMR, neobosit, continuă să isi urmărească interesul prin tot felul de tenative de decredibilizare a Romaniei. Lucru făcut de-a lungul timpului si de alti lideri ai uniunii de organizatii culturale UDMR. Să ne amintim doar cum la declararea independentei Kosovo un lider magiar zicea că romanii ar trebui să fie atenti pentru că ar putea fi randul lor, sau e popa ăla satanist, Laszlo Tokes (Satanist pentru că un membru al clerului care indeamnă tot timpul la ură nu poate fi decat asa). Aceasta, ca prin farmec uită că in Romania minoritarii se bucură de drepturi care in Ungaria ar produce infarcturi dacă cineva si-ar permite să le amintească măcar. Toleranta romanilor fată de minorităti mergand pană la alegerea directă prin vot liber a unui minoritar in cea mai importantă functie din stat. Ungaria avand una din cele mai restrictive legi care privesc minoritătile. A-ti imagina că ar fi posibil un presedinte minoritar e bun cel mult ca un banc prost. Hunor nu prea poate să spună că nu stie ce se petrece in Ungaria, el petrecand acolo, probabil la instruire. Personal l-am văzut de mult mai multe ori la televiziunile unguresti (ex Duna TV) unde dădea declaratii aproape la fiecare "vizită". Niciodată nu inteleg de ce nu se mută definitiv in Ungaria impreună cu penalii care nu lasă ungurii de rand să trăiscă omeneste.

Kelemen Hunor se plange că cetățenii de etnie maghiară sunt

De exemplu, in Ungaria, invătămantul superior in limba romană e privit la modul: "Vrei să faci facultatea in romaneste? OK, du-te in Romania si dacă vrei să ti se recunoască diploma, la final sustii aceleasi examane pe care le sustine cineva care a absolvit in Ungaria."

A avea pretentia de a infiinta un partid politic Romanesc in Ungaria inseamnă a fi pasibil de un control psihiatric. Să pretinzi in Ungaria ca o organizatie culturală cum e UDMR in Romania să participe la alegeri atrage anchetarea pentru tentativă de subminare a statului.Toleranta romanilor fată de minorităti mergand pană la alegerea directă prin vot liber a unui minoritar in cea mai importantă functie din stat. Ungaria avand una din cele mai restrictive legi care privesc minoritătile. A-ti imagina că ar fi posibil un presedinte minoritar e bun cel mult ca un banc prost. Hunor nu prea poate să spună că nu stie ce se petrece in Ungaria, el petrecand acolo, probabil la instruire. Personal l-am văzut de mult mai multe ori la televiziunile unguresti (ex Duna TV) unde dădea declaratii aproape la fiecare "vizită". Niciodată nu am inteleg de ce nu se mută definitiv in Ungaria impreună cu penalii care nu lasă ungurii de rand să trăiscă omeneste. Uitand astea si multe altele, Hunor, absolut socant pentru oricine nu este ungur cu mintile varză de abureli independentialiste, a transmis o scrisoare președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, in care se plange că Romania incalcă drepturile minorităților naționale, nesocotind specificul cultural si lingvistic al comunitătii maghiare din Transilvania.
Mintea creată a lui Hunor a fost oripilată de faptul că Ministerul de Externe nu a invitat lideri ai Uniunii la o conferință prin care s-a marcat implinirea a 20 de ani de cand Romania a ratificat, prima, Convenția cadru privind Protecția Minorităților, adoptată de Consiliul Europei.

Noi Romanii

Trebuie sa fim clari,nu ne putem bizui pe nimeni,numai pe noi.Deci trebuie sa ne vedem interesu national,sa ne ajutam unii cu altii....fara sa vrem sau sa stim ,noi ajutam cauza secuimii,simplu,cumparand produse din ungaria,facandu-ti vacantele acolo,le dam apa la moara si toti acesti bani,se intorc inpotriva noastra.Deci pt inceput,uitati-va atent ce cumparati,in general se scrie mic,aproape vizibil,special. Vin o gramada de produse,de care Romania nu are nevoie,ca le are ale ei...gen lapte,legume branzeturi,bauturi...nu cumperi, nimeni nu te condamna....gusturile nu se discuta....PS chiar daca nu se face Unirea,putem fi mai apropiati,asa cum este Comunitatea Romana,de cea Moldoveneasca,la Montreal...mergem toti la aceasi biserica, petrecem sarbatorile inpreuna,familii facute din cele doua comunitati....asta este ceva normal,intre frati...si cand te gandesti ca sunt Comunitati Romanesti...prin toata Europa,care ar trebui aduse in Tara Mama,copii lor sa isi faca scoala in Romania.....sunt multe de facut,in loc sa cheltuim bani in lucruri inutile....gen biserici indemnizatii la puscariasi...si altele,mai bine am popula satele parasite cu case care asteapta propietari,sa se ocupe de ele....sate care mai au 3-5 locuitori,batrani....parca e pacat....Pt inceput uitati-va pe etichete....

 

Cred ca medicul

meu oculist trebuie sa se apuce de mecanica.Altfel nu mi explic titlul acestui articol. In tara SA fiecare e liber sa faca ce vrea. Daca li s-a urat cu binele, etnicii maghiari din ROMANIA sa se uite ce se intampla in Bulgaria vecina.

mda

Nu stiu, ce se intampla? mafioti impuscati pe strada?

Uimitor...iata ce are in minte Huonor

… UDMR vrea să recunoască independența Cataloniei. HUNOR: "Catalonia, pămant unguresc". Ungaria a recunoscut Kosovo.După ce a ieșit de la intalnirea secretă a Consiliul Reprezentantilor Unionali al UDMR, forul suprem al formațiunii politice maghiare, domnul Hunor Keleman, a ținut o conferință de presă extrem de secret la care nu a participat nici un jurnalist.

Șeful UDMR a declarat că după discuții furtunoase, cu brișca pe masă, cum s-ar zice, cei prezenți au hotărat să recunoască independența Cataloniei și să facă presiuni la Budapesta pentru a face același lucru.

"După cum ați aflat – a declarat sughițand din cand in cand, Kelemen Hunor, – Consiliul Reprezentantilor Unionali al UDMR, a avut o intalnire de taină. După discuții indelunate și foarte furtunos la care s-a consumat din belșug töltött káposzta (sarmale cu ardei umpluți), gulyasleves (supa de gulas ), Somlói galuska (pandispan glazurat cu cremă de ciocolată si cu friscă bătută manual), dobos (o prăjitură ungurească), pörkölt (Tocănița de carne), gesztenyepüré ( piuree de castane), halászlé ( ciorba de pește) și kürtőskalács (cozonac originar din Transilvania) și s-a băut cam două găleți de palinka de piersici și cam un ciubăr de Unicum, cei preznți au bătut cu pumnul in masă și au spus: ' Ii musai ca noi să recunoaște Catalonia, világos (clar ii)? '.

Cei prezenți au promis că vor lămuri și Ungaria să facă același lucru.

E drept că s-au hotărat ca, in schimbul acestei recunoașteri, catalanii să accepte cateva condiții, destul de ușoare, dar nenegociabile.

Să recunoască apartenența Cataloniei la Ținutul Secuiesc și pămantul Cataloniei drept pămant unguresc,
Limba oficială a Cataloniei va fi limba maghiară,
Invățămantul din Catalonia se va desfășura eminamente in limba maghiară, totuși, cei care vor dori să invețe in catalană sau in spaniolă putand să o facă, fără opreliști, in Spania.
Drapelul de stat al Cataloniei va trebui să aibă elemente din drapelul Ținutului Secuiesc, drept semn de recunoaștere a apartenenței de Ținutul Secuiesc.
Catedrala Sagrada Familia din Barcelona se va redenumi și va purta numele de "Szent István király" (Sfantul Rege Ștefan).
Cred că nu sunt condiții prea grele nu? Isten segítsen nekünk, ámen … (Dumnezeu să ne ajute, amin.)" Romanii tac si iar se trezesc ca in veacul trecut.Avem noi intre noi prea multi tradatori de neam.

mda

Asa este. In final, cand vine tare pe tare, doar pe noi si pe diaspora ne putem baza.Diaspora pe care guvernantii o trateaza mizerabil.

Analizand, Huonor vrea sa devina voievodul celor ,

..Trei Scaune" sa le alipeasca Panoniei..Interesant, nu? Oare ce să il fi deranjat pe Hunor? Că Justitia romană nu tine seama de o cutumă care era valabilă in Transilvania evului mediu cand etnicii romani era considerati cetăteni de categoria a doua, la egalitate cu tiganii si singurul lor drept era să se supună? Cetăteni care, atunci cand se judecau de exemplu cu groful care detinea satul in care locuia cand aveau de reclamat o nedreptate pecare acesta le-o făcea trebuia să i se adreseze in primul rand lui iar acesta să propună mai departe, dacă asa considera de cuviintă, judecarea cazului de un judecător care de obicei ii era prieten?

Sau poate se gandea la modul in care, o contesă de Bathory făcea baie in sange de fete virgine romance si lapte de măgărită pentru a-si mentine , motiv pentru care a asasinat mai mult de o mie de fete, crimă pentru care, a fost arestată la domiciliu unde a murit de bătranete?

Poate nu s-a gandit chiar la chestia cu contesa, de vreme ce limba romană il oripilează, mă gandesc că si contactul dintre o unguroaică si sangele romanesc i s-ar părea nerecomandabil…

Greu de decriptat mintea ungurilor, cu atat mai mult a unora de teapa lui Hunor cu mintea creată rău (culmea e că nu-l doare deloc) … are si logica limitele ei.

Ma refeream

la situatia etnicilor turci din Bulgaria, acestia nici macar nu pot visa la o treime din drepturile pe care maghiarii le au in Romania.

Cum vrea huonor sa rupa tara ...este instruit saptamanal..

Kelemen Hunor se plange că cetățenii de etnie maghiară sunt persecutați ( !!!!! ).

Acesta atrage atenția că nu s-a inființat o facultate cu predare in limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Targu Mureș, dar și că prefecții județelor Covasna și Harghita au sancționat in mod constant primarii pentru utilizarea simbolurilor maghiare. In acest context se face referire la amenda pe care a luat-o Partidul Civic Maghiar pentru intonarea in spațiul public a imnului Ungariei. Evident că Hunor in dispretul lui nu tine cont că in Ungaria dacă cineva ar intona Imnul De Stat al Romaniei, fără intonarea sia Imnului Ungarieinu ar fi doar amendat ci chiar arestat in doi timpi si trei miscări, de asemenea nu aminteste că cineva care ar absolvi in limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie ar putea presta doar in zonele locuite de maghiari sau in Ungaria, limga maghiară este una din limbile cu cea mai restransă circulatie din lume. Deci nu doar că Romania nu ar putea prifita de pe urma acelor madici ori farmacisti, dar ar restrange zonele unde acei absolventi ar putea profesa, practic un fel de legare de glie cum făceau grofii pe vremuri.

Legat de intonarea Imnului National al Ungariei in Romania, legea pe care din dispret fată de Romania, hunor o neglijează, spune: "Imnul national al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivitătilor si ceremoniilor oficiale cu caracter international, impreună cu imnul national al Romaniei, inaintea acestuia".

De asemenea, la fel de aberant, Kelemen Hunor se plange Comisiei de la Veneția că statul nu respectă particularitățile istorice, tradiționale și lingvistice ale comunităților maghiare și că subiec-tul reorganizării teritoriale nu cuprinde și un proiect pentru Ținutul Secuiesc. "De fiecare dată cand se dezbate public subiectul reorganizării regiunilor, nu sunt luate in considerare specificitățile culturale, lingvistice si istorice ale acestora", spune Kelemen Hunor, presedinte UDMR.

acuma o intorci ca nu s-a vorbit cu Bruxellul..noa dar cind

vi s-au transmis ca distrugeti independenta justitiei si incurajati hotia si coruptii ca dragnea et comp, o dadeai ca nu e asa. Tripleta de aur a nemerniciei axa psd-alde-udmr= dragnea-tradiceanu-hunor ! Mai aveti un pic si va ajunge minia poporului, netrebnicilor ( Eminescu !-

 

Kelemen Hunor. Cronologia radicalizării unui lider moderat

Cei care au urmărit doar in diagonală fenomenul, ultimele declarații ale liderului UDMR Kelemen Hunor cu privire la relațiile romano-maghiare și sărbătorirea Centenarului Marii Uniri par șocante. Venite din partea unui lider maghiar perceput mult timp ca unul moderat (dat fiind faptul ca a fost urmașul lui Marko Bela), declarațiile făcute de Kelemen Hunor la inceputul lunii august a.c. par a fi mai degrabă afirmațiile ale unui lider radical maghiar. Din păcate insă, ultimele declarații ale liderului UDMR fac parte dintr-un lung șir de afirmații stupefiante, neavenite, greu de ințeles și cu efecte negative la adresa imaginii minorității maghiare din Romania. Incet dar sigur, liderul UDMR s-a radicalizat și a umplut perfect locul lăsat liber de Partidul Civic Maghiar, cu care a semnat chiar un acord de colaborare, și de aproape anonimul Partid Popular Maghiar din Transilvania, condus de Szilagyi Zsolt.

Pentru a ilustra cu exemple concrete acest parcurs al radicalizării unui lider maghiar perceput in mod eronat ca moderat, ne putem opri pentru inceput la declarațiile liderului UDMR din februarie 2013, atunci cand Kelemen Hunor i-a luat apărarea colegului de partid Ráduly Róbert, primarul municipiului Miercurea Ciuc, după ce acesta a fost amendat de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituție condusă de un alt membru UDMR, pentru că, la organizarea concursului de ocupare a funcției de arhitect șef al primăriei, a introdus criteriul cunoașterii limbii maghiare. CNCD a emis in mod temeinic și legal o hotărare prin care a constatat faptul că primarul UDMR din Miercurea Ciuc se face vinovat de o faptă de discriminare pe criterii etnice a romanilor (primarul UDMR din Miercurea Ciuc are deja mai multe amenzi pentru discriminarea pe criterii etnice a romanilor).In loc să facă apel la căile legale pentru a contesta o hotărare cu care nu era de acord, utilizand astfel forme legale și democratice, liderul UDMR Kelemen Hunor a apelat la retorica naționalistă, exprimandu-și solidaritatea cu primarul UDMR sancționat pentru discriminarea pe criterii etnice a romanilor. "Utilizarea limbii maghiare in administrația locală este un drept garantat de lege, nu constituie excepție de la acest caz nici arhitectul șef al primăriei Miercurea Ciuc, in a cărui fișă a postului s-a inclus și obligația de a acorda audiențe. La audiențe se prezintă cetățeni care au o serie de probleme curente. Intre acești cetățeni se află și persoane a căror limbă maternă este limba maghiară, mai mult, in cazul municipiului Miercurea Ciuc, aceștia din urmă sunt majoritari. Din acest motiv, consider că introducerea condiției cunoașterii limbii maghiare este justificată și legală" – a declarat Kelemen Hunor. Adica in institutiile statului romanii sunt obligati sa cunoasca maghiara.

o echivalentă murdară

Pe cine prosteste individul numind "revizionistă" năzuinta de Re-unire a Basarabiei cu Romania? De ce? Pentru ce?

 

Ai dreptate, a spune asta cu "revizionismul" echivaleaza...

...cu a afirma ca Basarabia apartine rusilor, nu este o tara suverana!
Mai mult, ar insemna ca Hunor chiar considera ca Basarabia TREBUIE sa apartina rusilor!
O singura idee buna poate sa sugereze, anume ca Romania trebuie sa aiba niste discutii confidentiale in UE, NATO si USA asupra posibilelor evolutii si rectii in chestiunea Unirii, exact ca sa nu apara balbaieli la vreun moment dat!
Personal sper ca astfel de convorbiri au avut deja loc, daca nu, ar trebui sa inceapa.

Stan maghiarii suntem concetatenii si compatriotii

... nostri si cu totii facem parte din uriasul proiect al Marii Familii UE.

Iata un roman-ungur sau un ungur roman ce zice..

Sunt mii, sute de mii de etnici maghiari care nu gandesc, nu vor sa ajunga cetateni ai vecinilor ..Ei s-au nascut aici, traiesc aici si au vazut pe pielea lor cum in Ungaria sunt dispretuiti, jigniti, facuti ,,ti.gani" etc ...
https://www.incorectpolitic.com/ungur-sustine-romania-mare/

asa-i ungoooru complexat de propriile crime si...

...neputinta!...ce vreti acu....
...da' ia uitati-va la baziliku ce patriot se da!....si mare amic european!....e-n pace cu toti!.....bv bv.....
....cu psd, fara psd, UNIREA se FACE!......nu se discut, vuoteaza, sau nush ce altceva ca sa nu se faca!....

Huonor are teme date de la Budapesta unde merge saptamanal

Un alt moment foarte important al parcusului spre radicalizarea liderului UDMR s-a derulat in 2014, atunci cand formațiunea condusă de Kelemen Hunor a semnat un "parteneriat strategic de colaborare" cu Partidul Civic Maghiar (PCM), formațiune politică considerată nefrecventabilă la București. De menționat și faptul că este deja de notorietate faptul că PCM organizează anual evenimente publice de comemorare a Tratatului de la Trianon pe care il consideră nedrept iar membrii săi militează activ pentru anularea efectelor acestui tratat și deci ruperea Transilvaniei de Romania.Un alt moment foarte important al parcusului spre radicalizarea liderului UDMR s-a derulat in 2014, atunci cand formațiunea condusă de Kelemen Hunor a semnat un "parteneriat strategic de colaborare" cu Partidul Civic Maghiar (PCM), formațiune politică considerată nefrecventabilă la București. De menționat și faptul că este deja de notorietate faptul că PCM organizează anual evenimente publice de comemorare a Tratatului de la Trianon pe care il consideră nedrept iar membrii săi militează activ pentru anularea efectelor acestui tratat și deci ruperea Transilvaniei de Romania.Puțini sunt cei care au remarcat faptul că in discurul liderului UDMR a apărut incă din 2014 o altfel de autonomie, pe langă autonomia teritorială a așa-zisului Ținut Secuiesc cu care ne-am obișnuit deja de cațiva ani: autonomia culturală a Transilvaniei. Și mai puțini iși amintesc de faptul că, cu mult inainte să vorbească de autonomia teritorială a așa-zisului Ținut Secuiesc, UDMR a vorbit de autonomia "culturală" a acestui ținut, pentru ca mai apoi să dea cărțile pe față și să vorbească despre autonomia teritorială. Iată că intre timp, in discurusul UDMR sunt introduse incet dar sigur și alte elemente care ne indică punctul terminus al ideologiei separatiste promovată de UDMR: autonomia Transilvaniei ca prim pas către independența acestei provincii istorice romanești.Alinierea discursului liderului UDMR Kelemen Hunor la retorica Budapestei nu mai este așadar o noutate. Că liderul UDMR este un demnitar al statului roman care răspunde exclusiv la comenzile Budapestei s-a văzut foarte bine in decembrie anul trecut, atunci cand ministrul de Externe de la Budapesta le-a interzis diplomatilor maghiari să participe la festivitătile organizate de 1 decembrie, Ziua Națională a Romaniei, gest care a surprins cancelarile europene prin duritatea gratuită. Tot atunci, un vicepremier de la Budapesta a spus răspicat că Ungaria ar fi trebuit să dea cu pumnul in masă mult mai devreme in relatia cu Romania.

da ba alcoale,

america a spus ca da, imediat dupa revolutie.
dar sobolanul rosu iliescu, s-a facut ca nu aude.

 

Declaratia lui Huonor ....

Kelemen Hunor a declarat că scopul UDMR e ca Romaniei să i se ia Ardealul care este al maghiarilor de 1000 de ani. Asta a declarat la Budapesta la tv DUNA si guvernul PSD-Alde tace...Azi, la Targu Mures, Kelemen Hunor, liderul UDMR, a afirmat ceea ce nici măcar Laszlo Tokes nu a indrăznit să spună in public: "Trebuie să continuăm pe această cale pas cu pas pentru a recupera pămantul natal. Această aliantă (UDMR) a fost creată acum 25 de ani ca să lucreze pentru noi si după 25 de ani e nevoie de această aliantă."
Adică ce inseamnă asta? Se știe că pămantul natal al UDMR-iștilor e Ardealul, Ardealul e parte din Romania așadar a recupera pămantul natal inseamnă ca Romaniei să i se ia Ardealul. In plus ințelegem că acțiunile pe care le-a desfășurat in ultimii 25 de ani UDMR-ul au avut acest scop și că pe această cale trebuie urmată pas cu pas către scopul propus.
Ar trebui ca autoritățile statului roman să se sesizeze pentru că această declarație a lui Kelemen Hunor vine dupa ce CCR a respins infiintarea liceului catolic etnic maghiar. Intrebat despre afirmatie, Huonor a spus:-Nu vreau să răspund la această intrebare, dar pozitia mea foarte hotărată o cunoaste premierul, de la el astept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!". Onoare de maghiar, nu de roman." Așadar solicitarea UDMR ca Romania să retragă intervențiile in teritoriile asa zis Tunutului Secuiesc, in totalitate, este o acțiune vadit in slujba Ungariei, cu scopul, așa cum sublinia MAE " extinderii pe cale jurisprudentială a competentelor in domenii care tin de suveranitatea statelor membre" iar Ungaria să "devină un tutore transnational al minoritătilor etnice maghiare din state membre ale UE". Acest deziderat al Ungariei este impotriva intereselor Romaniei.Conform art. 394 din Codul penal, trădarea reprezintă fapta cetăteanului roman de a intra in legătură cu o putere sau cu o organizatie străină ori cu agenti ai acestora, in scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului, prin:
a) provocare de război contra tării sau de inlesnire a ocupatiei militare străine;
b) subminare economică, politică sau a capacitătii de apărare a statului;
c) aservire fată de o putere sau organizatie străină;
d) ajutarea unei puteri sau organizatii străine pentru desfăsurarea unei activităti ostile impotriva securitătii nationale,
se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitării unor drepturi.
Conform DEX, a submina inseamnă "a ataca, a lovi (indirect, pe ascuns) pentru a slăbi, a compromite, a zădărnici sau a nimici o acțiune, o realizare (a unui adversar)".

Se pare că, in acest caz, adversarul UDMR a devenit chiar Romania! Ungaria finanteaza masiv iredentistii maghiari

Dotarea bibliotecilor noastre

Ca să iesim din inapoiere, Biblioteca Natională a Romaniei ar trebui să aibă finantare cat a Frantei. Multi mari intelectuali au fost siliti de sărăcia noastră să invete doctrine democratice la Budapesta si sunt azi tot atat de antiunionisti ca dl Hunor. Fără europenizarea Infrastructurii Intelectuale e greu consensul.

 

Kelemen este un fel de Dragnea de tip Hunor

la fel de mincinos, la fel putred de bogat prin furt, la fel de aservit intereselor mafiei penale.

 

Acest Huonor este nepotul unui grof hortyst, asa se lauda

Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a acordat un interviu presărat cu multe afirmatii tranșante,antiromanesti. cum nu prea foloseste. De obicei preferă ambiguitațile și vorbele cu dublu ințeles. Uneori am impresia ca nu prea stie romaneste. Dar știe, vorbeste/scrie limba oficiala mai bine decit mulți romani. Afirmațiile sale sunt legate de sărbătorirea unui centenar de stat național roman. Pe scurt, de la Adunarea de la Alba Iulia care a hotărit unirea Transivaniei cu Romania. Desigur la Budapesta lucrurile au fost primite foarte rău atunci, și a dus la instalarea unui regim bolsevic, condus de Bela Kuhn. Regimul s-a prăbușit gratie intervenției armatei romane care a intrat la cerera Aliatilor in Budapesta, la inceputul lunii august. Tratatele de la Versailles și Trianon au consfințit aceasta realitate si drepturile legitime ale poporului roman de a trai in propria lui țară și nu ca o natiune aservită, așa cu fusese pină atunci. Momentul a lăsat o rană adincă in mentalul colectiv maghiar, necicatrizată pină azi. N-as spune că guvernele de la Bucuresti in aceasta sută de ani s-au străduit prea mult. Maghiarii visează și azi cu ochii deschiși alipirea Transilvaniei la Ungaria. Nu a fost criză fără ca ungurii să nu pună pe tapet această problemă. Am văzut – de exemplu – stenogramele mai multor intilniri intre oficiali comuniști unguri si romani din anii 40 și 50 pe acest subiect. Indiferent de ideologie, imprejurări, perioadă și regim poltic, ungurii presează pentru a se renunța la tratatul de la Trianon. Nu mă miră așadar declarațiile recente ale lui Kelemen Hunor. Ele nu sunt altceva decit continuarea a altor pozitii din anii 30, 40, 60, 80, 2000, nimic nou. Atitudinea tranșantă este ce m-a surprins la diplomatul Hunor.De cand este sef la UDMR a pornit o ofensiva impotriva Romaniei. Probabil indoctrinarea saptamanala de la Budapesta isi face efectul. Ieri a spus la Tg Mures..,,- Dacă politicienii romani si romanii in 2018 se pregatesc să se dedea la discursuri patriotarde, agitații cu tricolor și fanfare, la depuneri de coroane de flori la diverse monumente – toate intens mediatizate – de ce noi maghiarii,cu UDMR in frunte, cu liderul lor Kelemen Hunor, sa nu tina doliu si sa boicoteze ceea ce pt noi este o durere caci am fost izolati de patria mama?...

turcii ar trebui atunci sa planga Dobrogea

si Albania si toata Romania si Siria si tot ce au pierdut prin razboaiele de independenta in secolul 19 si la inceput de secol 20. A fost nevoie de doua inca doua razboaie mondiale ca sa se stabilizeze definitiv granitele Turciei, care dealtfel duce in momentul asta un nou razboi contra kurzilor, cei care ar trebui sa fi avut independenta dupa dezmembrarea imperiului otoman daca nu i-ar fi tradat vestul. asa si nationalistii extremisti unguri, UDMR fiind doar o aripa politica a acestui pan-extremism unguresc, cer refacerea razboiului, refacerea imperiului, refacerea averilor grofilor, restituirea privilegiilor senioriale, restituirea pamanturilor, padurilor, apelor pe care le-au exploatat secole de-a randul, inclusiv acele secole in care Magyaristan era pasalac turcesc.

mda

Problema, dragi maghiari, e ca nu va credem. Nici pe cuvant. Moldova e parte a spatiului romanesc, ca place sau nu unora. Si nu o sa-i lasam in ploie. Chiar daca o sa fie un pic mai greu un timp. Nu putem. Asa cum voi, in multe lucruri invatatorii nostri, nu puteti sa-i lasati pe ungurii din fara hortarelor Ungarie. E simplu.

 

mda

Bineinteles ca trebuie sa ne coordonam cu altii.. ar fi culmea ca nemtii, care si-au reunificat teritoriile, sa spuna nu.. oricum, in final e o chestie Rou-RM.

 

mda

Sasul nu e potrivit pentru Unire.. el vrea sa o tina in placere si excursii pana la capat, vrea sa fie apreciat la Brucsel si la Berlin, deci nu se imbarca la alipirea RM la patria-mama!! Sasul e un oportunist si nu vrea sa riste nimic. pana acum a oprimit totul cu minim efort, ceea ce nu e ok!

 

Ai uitat sa-i intrebi pe aia din Moldova...

... daca si ei vor sa seuneasca cu tine... :)
Impresia mea este ca nu.

partidul te vrea tuns roacare

Lasati lucrurile asa cum sunt, nu avem nevoie nici de Republica Moldova nici de autonomie in Transilvania.
Si asa au facut mare prostie sa le dea moldovenilor pasapoarte romanesti cu care sa invadeze Europa, ca de parca nu erau suficienti tiganii care faceau nefacute, mai era nevoie de 3 milioane de moldoveni scosi din ev mediu sa ne faca reclama prin Europa.
Moldovenii trebuiau lasati sa sufere cu alde Dodon si altii ca el , cu totii niste zeci de ani si sa se bucure de binefacerile comunismului de tip nou, si dupa aceea stateam de vorba.

 

Cred ca nu prea ai dreptate, e bine ca basarabenii au dat...

...cu nasul de Occident, ca prea stiau doar gavareala porusski, stilul bolsevic si Istoria stalinista!
S-au mai desteptat, ar trebui sa ne bucure, ca doar sunt romani si ei...

partidul te vrea tuns roacare

Oare s-au desteptat? Eu am intalnit unii care nu dadeau semne de desteptare,cu pasaport romanesc in buzunar imi spuneau ca ei nu au treaba cu Romania ca prietenii lor sunt rusii (asta in timp ce lucrau in UE cu pasaport romanesc).


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor