Kelemen Hunor e optimist dupa negocierile cu Orban: Vom semna un acord scris. Fara ordonante pe Justitie si sistem electoral

Marti, 22 Octombrie 2019, ora 15:23
3568 citiri
Kelemen Hunor e optimist dupa negocierile cu Orban: Vom semna un acord scris. Fara ordonante pe Justitie si sistem electoral
Foto: Digi24 TV

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marti, la iesirea de la negocierile cu Ludovic Orban, ca discutia a fost una "buna, constructiva" si si-a exprimat speranta ca guvernul monocolor al PNL va fi investit de Parlament, in baza unui acord scris.

"Noi am spus care sunt asteptarile noastre de la noul guvern si care sunt prioritatile noastre", a spus Kelemen Hunor, precizand ca va fi vorba despre un "guvern monocolor al PNL" pana la alegerile parlamentare la termen, de anul viitor.

Presedintele UDMR a afirmat inca o data ca "trebuie instalat un guvern cat de repede se poate, pentru ca are de facut o rectificare bugetara" si pentru ca "avem de discutat bugetul pe anul viitor". In context, liderul UDMR a punctat ca se asteapta de la noul guvern sa vina cu proiectul de buget pana in 15 decembrie in Parlament si ca el trebuie sa "tinteasca investitii", dar si sa includa un procent de 6% pentru Educatie.

"Asteptam de la noul guvern sa nu isi asume raspunderea si sa nu dea OUG in: justitie, sistemul electoral si administratie (...) Inclusiv, bineinteles, pentru alegerile locale! (...) Fara OUG si fara asumarea raspunderii guvernamentale in aceasta perioada", a subliniat liderul UDMR, mentionand, la fel ca si presedintele ALDE, ca Guvernul Orban va acoperi perioada 2019-2020, pana la alegerile parlamentare la termen.

In plus, UDMR cere "sa fie respectate toate legile aprobate de Parlament si tratatele privind drepturile minoritatilor" si isi doreste "sa relansam tot ce nu s-a facut in domeniul restituirii proprietatilor".

"Noi credem ca sunt sanse serioase, bune, sa treaca acest guvern, saptamana urmatoare sau peste doua saptamani", a mai spus liderul UDMR.

Lista Guvernului Orban si programul de guvernare trebuie sa fie prezentate in Parlament in aceasta saptamana, "in termenul de 10 zile de la desemnarea premierului de catre presedinte", a amintit Kelemen Hunor.

"Noi credem necesar un acord scris, am lasat un text scris la colegii liberali - o pagina si jumatate, doua pagini - pentru 2019-2020 (...) Noi, de fiecare data cand am sustinut un guvern, minoritar sau majoritar, de fiecare data am facut-o pe baza unui acord scris semnat", a afirmat Kelemen Hunor.

Raspunzand la intrebarile jurnalistilor, liderul UDMR si-a exprimat speranta ca relatiile cu PNL se vor imbunatati. "Putem sa depasim ceea ce in aceasta perioada, de 2-3 ani, ne-a despartit si sa ridicam nivelul de incredere", a adaugat el.

Un alt subiect pe care s-a cazut de acord se refera la unele "aspecte fiscal-bugetare".

"Nu am avut pareri contrare, sunt convins ca in privinta OUG 114 in Parlament vom ajunge la propuneri concrete si la amendarea legii de aprobare (...) Asteptam ziua de joi, cand premierul desemnat va prezenta programul si lista de ministri, si vom lua o decizie (...) A fost o discutie pozitiva, buna, si sunt optimist. Nu, realist!", a declarat Kelemen Hunor.

Intrebat de jurnalisti, presedintele UDMR a precizat ca PNL a prezentat si candidatii la posturile de ministri, dar aceste informatii vor fi facute publice doar de Ludovic Orban "cand e momentul potrivit".

De asemenea, intrebat daca PNL a fost de acord cu 6% pentru Educatie, in conditiile in care Ludovic Orban spunea ca ar fi foarte dificil, Kelemen Hunor a subliniat: "Noi vom tine enorm de mult la aceasta chestiune cand vom discuta bugetul; nu mi s-a parut ca nu e de acord".

Urmeaza ca decizia privind votul in Parlament pentru investirea Guvernului Orban sa se ia in forurile de conducere ale UDMR.

Intrebat de ce formatiunea sa politica a impus necooptarea PMP la guvernare, Kelemen Hunor a replicat: "Eu am inteles ca, de la bun inceput, cei din PNL s-au gandit la un guvern monocolor, nu am auzit niciodata de la ei ca ar trebui sa intre in Guvern cei de la PMP. Am citit asta in presa, dar niciodata nu am auzit de la ei (de la liberali - n.red.)".

Urmareste LIVE cum se desfasoare negocierile lui Orban pentru noul guvern

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Kelemen Hunor guvern Orban conditii , #presedinte UDMR