Kelemen Hunor nu sustine modificarea Codului penal prin OUG: Legile se voteaza in Parlament

Luni, 25 Iunie 2018, ora 18:04
3099 citiri
Kelemen Hunor nu sustine modificarea Codului penal prin OUG: Legile se voteaza in Parlament
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat luni ca formatiunea sa nu sustine modificarea Codului penal prin ordonanta de urgenta, mentionand ca legile se voteaza in Parlament.

"Nu am sustinut nici atunci cand Guvernul Ciolos a dat ordonanta de urgenta pe Codul de procedura penala si pe Codul penal, nu am sustinut nici in 2017, cand au dat Ordonanta 13 si nu sustinem nici acum.

Dezbatere parlamentara si vot in Parlament, dar nu ordonanta de urgenta. Astfel de chestiuni nu trebuie date prin OUG, trebuie date in Parlament, pana cand se poate vota", a afirmat liderul UDMR, la Parlament.

Cat despre riscurile unor noi sesizari la CCR si intarzieri la promulgare, el a spus ca e bine asa, sa existe si proba constitutionalitatii.

"Sunt posibilitati institutionale de a trimite la Curtea Constitutionala si e bine asa, sa avem si proba constitutionalitatii. E bine sa fie si retrimis un proiect de lege daca presedintele crede ca trebuie rediscutat un anumit proiect.

Deci aceste calcule trebuie facute de fiecare data, de aceea exista o majoritate parlamentara, sa fie constienta ca exista aceste parghii constitutionale folosite de Opozitie sau de altii, dar asta nu te impiedica sa dezbati si sa iei o decizie in Parlament. Legile se voteaza in Parlament", a conchis Kelemen Hunor.

Dupa ce vineri, la finalul CEx, a dat de inteles ca va trece Codurile, dar si alte legi importante prin ordonanta de urgenta, Liviu Dragnea a declarat luni ca "trebuie sa se grabeasca procedura" privind adoptarea modificarilor aduse Codurilor Penale, insa a respins ideea ca Guvernul va da ordonanta de urgenta in acest sens.

Intrebat daca este exclusa in acest moment aceasta procedura, el a raspuns: "Da".

#UDMR ordonanta coduri penale , #presedinte UDMR