Kelemen Hunor: Pozitia statului roman e depasita. Suntem umiliti!

Luni, 07 Iulie 2014, ora 10:51
4169 citiri
Kelemen Hunor: Pozitia statului roman e depasita. Suntem umiliti!
Foto: Arhiva

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara ca pozitia statului roman asupra initiativei cetatenesti europene privind minoritatile este "depasita" si pune sub semnul intrebarii interesele pe care le reprezinta Guvernul Romaniei.

UDMR a promovat o initiativa cetateneasca europeana privind drepturile minoritatilor. Documentul a fost respins de Comisia Europeana, iar ulterior formatiunea maghiara s-a adresat justitiei. Ministerul roman de Externe s-a implicat si el in acest caz, sustinand pozitia CE, lucru care l-a deranjat pe Kelemen Hunor.

"Statele mai evolueaza pe parcursul anilor si isi mai schimba pozitiile consolidate legate de anumite subiecte. Eu din acest punct de vedere am considerat ca si statul roman poate sa aiba o alta atitudine dupa 25 de ani si nu trebuie sa se lupte cu 50 de milioane de oameni din UE, care apartin unor minoritati lingvistice, etnice, nationale. Deci din acest punct de vedere consider eu ca pozitia statului roman si pozitia ministrului, Ministerului de Externe este o pozitie depasita", spune presedintele UDMR la RFI Romania.

Corlatean, despre UDMR: Comentariul public a fost neinspirat

Kelemen Hunor critica faptul ca a fost pus in fata faptului implinit: "Eu pe patru iunie am aflat ca Romania a intrat in acest proces si atunci am avut prima discutie cu premierul, dupa cateva zile am avut o discutie in trei, premierul, ministrul de Externe si subsemnatul.

Nu am fost consultat si asta era cea mai suparatoare miscare a ministrului de Externe. Eu am considerat si consider ca, daca suntem parteneri intr-o coalitie, atunci intr-o astfel de situatie si nu numai trebuie sa existe o consultare, trebuie sa existe o discutie. Nu a existat aceasta discutie, am fost pus in fata faptului implinit".

Intrebat cum i se pare argumentul exprimat de MAE potrivit caruia Ministerul de Externe reprezinta pozitia statului roman, nu a coalitiei de guvernare, presedintele UDMR a raspuns: "Daca accept acest argument, asta inseamna ca noi nu facem parte din statul roman, pentru ca daca a considerat Titus Corlatean, ministrul de Externe, ca reprezentand statul roman... cine reprezinta statul roman, pana la urma? Guvernul, presedintele in relatiile externe. Guvernul e format dintr-o coalitie, in coalitie sunt niste oameni, sunt niste parteneri.

Cine consolideaza pozitia statului roman? Nu cred ca functionarii fac acest lucru, eu cred ca fac politicienii care au fost alesi, care au o responsabilitate fata de cetateni (...). Fara sa fim consultati, inseamna ca suntem parteneri de rangul doi, trei, patru, nimeni nu tine cont de parerea noastra, nici macar nu ne intreaba. Asta inseamna ca suntem umiliti. In aceasta speta, eu personal asa m-am simtit. Nu pot sa generalizez si nici nu vreau sa generalizez si mai ales nu in relatia cu premierul Ponta".

Citeste mai multe despre Kelemen Hunor la RFI: Daca UDMR nu e consultata, inseamna ca suntem parteneri de rangul doi, trei, patru, suntem umiliti pe site-ul RFI Romania.

Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
Istoria alegerilor prezidențiale din România este una bogată în momente- cheie și gafe care au modificat, într-un sens sau altul, soarta acestora. Dacă în 1990 era clar că Ion Iliescu are...
Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
Candidatul independent la preşedinţia României Mircea Geoană afirmă că nu se opune dreptului femeii de a face avort. „Sunt decreţel şi eu. Nu sunt confortabil deloc să spun unei femei...
#UDMR initiativa minoritati Guvern, #UDMR iesire guvernare , #presedinte UDMR
Comentarii
  1. Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
  2. Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
  3. Geoană nu îi dă nicio șansă lui Ciolacu în cursa pentru Cotroceni: „Are nevoie de prea mulți meditatori ca să facă față jobului”
  4. Geoană s-a învățat minte după ce a fost „președinte pentru o noapte” în 2009: „Nu mai țopăi pe scenă. Bucură-te mai reținut”
  5. „Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
  6. Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
  7. Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
  8. Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
  9. Mircea Geoană: „Una din cele mai importante decizii pentru România pe care am luat-o la NATO a fost legată de importanța strategică a Mării Negre”
  10. Nicuşor Dan a semnat pentru candidatura Elenei Lasconi la alegerile prezidenţiale. „Este omul care gândește ca mine”