Kelemen Hunor: UDMR propune revenirea la TVA de 19%; celelalte masuri fiscale pot fi amanate

Luni, 17 August 2015, ora 20:36
3868 citiri
Kelemen Hunor: UDMR propune revenirea la TVA de 19%; celelalte masuri fiscale pot fi amanate
Foto: Facebook / Kelemen Hunor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca formatiunea pe care o conduce propune revenirea la TVA de 19%, iar celelalte masuri fiscale sa fie rediscutate si amanate, in functie de situatia macroeconomica a tarii.

Liderul Uniunii a spus ca fata de luna iunie, cand Parlamentul a votat Codul Fiscal "aproape in unanimitate", situatia nu s-a schimbat si considera ca trebuie sa se revina la cota fiscala de 19%, asa cum li s-a promis oamenilor in 2010, cand s-a spus ca va fi vorba de o masura temporara.

Kelemen Hunor a explicat ca reducerea TVA ar insemna un minus la incasari de 8,9 miliarde de lei si o crestere a deficitului in 2016, dar in acelasi timp duce si la cresterea ratei de colectare a TVA, iar Guvernul are responsabilitatea sa convinga oficialii europeni ca aceasta masura va creste competitivitatea Romaniei si atractivitatea pentru investitori.

"Cele cinci puncte procentuale inseamna, asa, brut, minus 8,9 miliarde de lei la incasari. Dar eu sunt convins ca va creste sau se va reduce aceasta suma, nu vor fi minus 8,9 miliarde, fiindca intre timp va creste rata de colectare a TVA-ului. Acest lucru inseamna minus 1,2 la suta din PIB.

Intr-adevar, asta inseamna sa avem un deficit mai mare anul viitor decat deficitul prognozat, dar eu cred ca este datoria si responsabilitatea Guvernului, a ministrului de finante sa mearga la Bruxelles, sa discute cu oficialii si cu partenerii de acolo si sa explice ca aceasta reducere de TVA de fapt va creste competitivitatea Romaniei, atractivitatea Romaniei pentru investitori si, in acelasi timp, sigur, fiecare cetatean va simti acest efect al reducerii TVA", a declarat Kelemen Hunor.

PNL a batut palma cu UNPR: Ziua decisiva pentru Codul Fiscal

Acesta a adaugat ca celelalte masuri fiscale, care nu vizeaza fiecare cetatean, pot fi rediscutate sau amanate, in functie de situatia macroeconomica a tarii.

"Sunt si alte masuri care, in totalitate, inseamna minus 2,3 la suta din PIB, daca sunt aplicate simultan: reduceri ale activelor, impozitelor pe dividende, (...) desfiintarea taxei pe constructii speciale, taxa de stalp cum se numeste, si alte masuri. Eu cred ca aceste masuri pot fi, in acest moment, rediscutate, ca aceste masuri nu vizeaza fiecare om, fiecare cetatean, dar cota TVA-ului, da.

Si se poate spune ca celelalte masuri vor intra in vigoare peste sase luni, peste un an de zile, in functie de evolutia situatiei macroeconomice a tarii. Deci, din acest punct de vedere, noi consideram ca trebuie sa mergem cu TVA-ul asa cum s-a votat, cum a fost acceptat de catre Parlament, iar celelalte masuri fiscale pot fi reasezate, rediscutate, amanate jumatate de an, un an, fiindca acolo nu este un impact urias, nici impactul social, nici impactul financiar nu ar fi prea mare", a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii considera ca prin aceasta solutie nu este pusa in pericol nici stabilitatea economica, fiscala, bugetara si se respecta promisiunea facuta de "toate partile esicherului politic", de revenire la cota TVA de 19%.

Basescu ataca "molusca" PNL si spune ca Iohannis a procedat corect pe Codul Fiscal (Video)

In context, Kelemen Hunor a tinut sa puncteze ca trebuie facuta si promisiunea ca in 2016 sa nu fie date "pomeni electorale" care, in opinia sa, reprezinta un pericol pentru stabilitatea bugetara si respectarea tintelor de deficit bugetar.

"In acelasi timp, trebuie sa facem cu totii o promisiune care e greu de facut, mai ales pentru cei care se afla la guvernare, ca in 2016 nu vor fi pomeni electorale. Fiindca eu sunt convins ca daca exista un pericol in ceea ce priveste stabilitatea bugetara si deficitul bugetar, acel pericol nu este din cauza reducerii TVA, ci este din cauza obisnuintei de a da pomeni electorale nemasurate, necontrolate. Si eu cred ca acest lucru este extrem de important de subliniat", a adaugat Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR a mai spus ca va avea marti dupa-amiaza o discutie cu liderii PNL si "cu alti oameni politici", dar la negocierile din data de 20 august, care vor fi unele tehnice, vor participa europarlamentarul Iuliu Winkler, coordonatorul Consiliului Economic care functioneaza pe langa cabinetul presedintelui UDMR, deputatul Erdei Doloczki Istvan si senatorul Vegh Sandor, ambii membri in comisiile de buget finante din cele doua Camere.

Citește și:
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Politicienii români par că încă nu au găsit calea comunicării cu statele Schengen pentru a le convinge să ne primească în comunitate. Unii spun că există căi juridice care să rezolve...