Kelemen Hunor: Un presedinte nu poate ameninta cu izolarea o tara vecina

Luni, 12 August 2013, ora 22:05
4234 citiri
Kelemen Hunor: Un presedinte nu poate ameninta cu izolarea o tara vecina
Foto: kelemenhunor.ro

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, ca reactia presedintelui Traian Basescu la adresa Ungariei este supradimensionata, punctand ca nu este de acceptat ca un sef de stat sa ameninte cu izolarea o tara vecina.

"Este o reactie mult supradimensionata a presedintelui Basescu la niste declaratii facute de un lider de extrema dreapta din Ungaria la o tabara de vara si probabil si la alte declaratii care au aparut in vara aceasta in spatiul public.

Daca reactioneaza liderii politici, institutiile, cum s-a intamplat in cazul lui Vona (Gabor, liderul partidului radical nationalist ungar Jobbik, n.r.), Ministerul de Externe si asa mai departe, eu cred ca ramanem in limitele normalitatii, dar cand un sef de stat, comandantul suprem vine si ameninta o tara vecina cu izolarea, cu punerea la punct, cu ceea ce a si facut astazi presedintele, eu cred ca este un pic mult prea mult si mult prea dur la niste declaratii care sunt condamnabile si le-am si condamnat, cu care nu pot sa fiu si nu suntem de acord, si aici ma refer la declaratiile lui Vona, care nu au ce cauta intr-o societate democratica, pluralista, care respecta valorile europene si valorile secolului XXI.

Nici reactia presedintelui nu a ramas la mare distanta de aceasta declaratie si de aceea spun ca nu este de acceptat, de dorit, ca un sef de stat sa faca astfel de afirmatii la adresa unui stat", a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a subliniat ca liderii Ungariei nu au dat motive pentru o astfel de reactie din partea presedintelui Traian Basescu.

"Eu nu cred ca presedintele sau premierul Republicii Ungare la aceasta perioada au dat vreun motiv la o astfel de reactie din partea presedintelui Romaniei si nu vorbesc despre alti politicieni, pentru ca totusi trebuie sa pastram sinergia cand vorbim de reactii si contrareactii intre liderii politici", a afirmat el.

Kelemen Hunor a criticat faptul ca nu au mai avut loc intalniri bilaterale intre presedintii Romaniei si Ungariei, dar si a premierilor din cele doua tari.

"Nu este de acceptat in secolul XXI, cand suntem cu totii in spatiul european, in UE, in afara de intalnirile la Consiliu (Consiliul European - n.red.) nu se mai intampla si nici nu se mai organizeaza nicio intalnire bilaterala, cand noi avem o soarta comuna si preocupari comune, Romania si Ungaria, daca intr-adevar noi credem in viitorul UE", a indicat liderul UDMR.

UDMR, punte intre Romania si Ungaria

El a precizat ca UDMR poate sa fie o punte intre Romania si Ungaria.

"Oferta noastra de anul trecut ramane valabila si chiar noi credem in dialog. Eu nu cred ca intre Romania si Ungaria, intre romani si maghiari, indiferent cat de fierbinte este vara, indiferent daca sunt alegeri in viitorul apropiat sau cineva trebuie sa mai infiinteze inca un partid politic, nu trebuie sa fie un spirit conflictual, o stare conflictuala, fiindca nu se va rezolva nimic cu astfel de declaratii, indiferent din ce parte vin.

De aceea eu as fi dorit ca aceste reactii sa fie mult mai bine gandite mai ales cand este vorba de seful statului si nu de un lider politic oarecare", a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR sustine ca in UE oamenii de stat trebuie sa fie factori de echilibru si de creare a unor tensiuni. El mai subliniaza ca Romania trebuie sa fie preocupata de toate minoritatile.

"Fiecare cetatean sa se simta acasa pe pamantul natal si atunci, probabil, vor fi mai putine ocazii cand vine unul sau altul si face declaratii bombastice din motive de foarte multe ori doar electorale.

Pe Vona nu o sa-l vedeti in urmatorii ani mergand in dreapta si in stanga prin Romania si cautand solutii pentru maghiari, nu a facut-o nici pana acum. El se urca in masina, se duce acasa bine mersi si noi ramanem cu problemele pe care tot noi trebuie sa le rezolvam.

Si prostia circula libera in spatiul european

In ceea ce priveste celelalte aspecte in UE si spatiul european, nu cred ca pot fi interzise toate evenimentele si demersurile facute de unii sau de altii, nici prostia nu poate fi oprita, circulatia este libera. Si prostia circula libera in spatiul european, nu numai persoanele, nu numai capitalul si marfurile", a aratat Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR a afirmat ca siguranta nationala a Romaniei nu este amenintata nici de liderul partidului extremist maghiar Jobbik, Gabor Vona, nici de Executivul ungar.

"Romania, ca un stat suveran, trebuie aiba preocupari ca orice stat privind securitatea nationala, dar siguranta nationala nu este amenintata nici de Vona, nici de Guvernul Ungariei. Securitatea nationala daca este amenintata, in primul rand este amenintata de problemele sociale, problemele demografice din tara, problemele economice si acolo ar trebui sa gasim cu totii rezolvare, nu stand la granita si oprind pe unii sau pe altii", a conchis el.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Universitatea de la Izvoru Muresului, ca niciodata nu se va face o reorganizare pe criterii etnice si nu va exista o regiune autonoma in Romania, iar tara noastra isi va asuma lidershipul punerii la punct a Budapestei, intrucat s-au depasit unele limite de decenta, iar Ungaria a devenit un focar de instabilitate.

"Ati auzit ca in Romania se discuta un proiect de reorganizare administrativa a tarii. (...) Ce va pot garanta este ca niciodata nu se va face reorganizare pe criterii etnice. Cei care cred ca este posibil asa ceva ne confunda cu stalinistii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonoma Maghiara. Asa ceva nu va fi in Romania - o regiune autonoma.

Romania este definita ca stat unitar de Constitutia democratica adoptata. (...) In ceea ce priveste principiul general al tratamentului pentru minoritati, (...) Romania a adoptat o legislatie extrem de buna si as sublinia - unii cred ca sunt praguri care pot fi depasite. Ca sef al statului roman va spun ca niciun prag al Constitutiei nu poate fi luat in discutie, nici depasit", a declarat Traian Basescu.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Kelemen Hunor Traian Basescu, #Kelemen Hunor Vona Gabor, #Kelemen Hunor Jobbik , #presedinte UDMR