Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Kelemen, la PPE: In Romania se dezvolta o criza morala

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 11:24
2304 citiri
Kelemen, la PPE: In Romania se dezvolta o criza morala
Foto: epp2012.eu

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la reuniunea Partidului Popular European de la Bucuresti, ca pe fondul crizei economice se dezvolta in Romania si o criza morala, vorbind, totodata, si despre nevoia unei reforme administrative, dupa alegerile legislative din acest an.

"Suntem inainte de alegeri, deci voi vorbi despre acest subiect si voi vorbi, in special, despre toate provocarile substantiale, cele mai importante care ne asteapta incepand de anul viitor. Cum bine stiti, nu a fost ideea noastra, nici a domnului Blaga, nici a mea, sa intram in campanie electorala din Opozitie, sa parasim guvernarea. Nu a fost ideea noastra ca dupa o guvernare responsabila, spun eu, o guvernare grea, dupa ce am facut ceea ce era de facut pentru tara noastra, pentru societatea romaneasca, am reusit sa mentinem un echilibru bugetar in aceasta criza bugetara", a declarat Kelemen.

El a subliniat ca fost guvernare a initiat reforme substantiale in multe domenii, precum sanatate, sistemul asigurarilor sociale sau educatie.

Criza economica nu a trecut, mai avem mult de lucru

"Si am cerut sacrificii de la oameni, iar acest lucru ne-a costat, dar am luat toate deciziile grele cu raspunderea maxima fata de oameni, fata de cetateni. Dupa aprecierile mele, alegerile din acest an vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani.

Criza economica nu a trecut si, dupa toate previziunile credibile, mai avem mult de lucru, nu de asteptat, de lucru, pana cand putem afirma ca intram pe un trend de crestere economica sustenabila. Pe acest fond de criza economica si in tara noastra se dezvolta o alta criza - criza morala, criza valorilor fundamentale. Sau putem spune invers, pe criza valorilor fundamentale, criza economica se agraveaza.

Societatea noastra da semene de oboseala, apar tendinte politice care ne ingrijoreaza. Populismul si extremismul de toate felurile parca se dezvolta mult mai rapid decat in perioade calme", a completat presedintele UDMR.

Trebuie gandita rapid o reforma a regiunilor de dezvoltare

Potrivit lui Kelemen, dupa alegerile din 9 decembrie Romania are nevoie de o reforma constitutionala substantiala, menita sa clarifice acele aspecte care, in acest moment, trebuie regandite, cum ar fi relatiile dintre institutiile fundamentale, bicameralismul, rolul Parlamentului, rolul Guvernului, relatiile intre Guvern si Parlament.

"Trebuie sa ne gandim foarte repede, in 2013, la o reforma a regiunilor de dezvoltare economica, fiindca forma actuala nu ne va ajuta in perioada 2014-2020 sa avem o absorbtie mai buna a fondurilor europene. Si, sigur, aceasta reforma a regiunilor de dezvoltarea economica trebuie urmata de o reforma administrativa", a apreciat presedintele UDMR.

El a vorbit si despre continuarea dialogului in ceea ce priveste subiectul drepturilor minoritatilor nationale.

"In ceea ce priveste drepturile minoritatilor nationale, sunt convins ca prin dialog si empatie putem continua drumul pe care de 23 de ani noi mergem. E adevarat ca ritmul lasa de dorit, lasa mult de dorit si de aceea ne bucura faptul ca PPE, la Congresul din 17-18 octombrie va aproba si un capitol care vorbeste despre drepturile minoritatilor nationale din UE. Sunt convins ca si in acest domeniu anii care urmeaza trebuie sa insemne un pas inainte", a conchis Kelemen.

Reuniunea Partidului Popular European (PPE) a inceput, miercuri dimineata, la Palatul Parlamentului, cu un seminar (study days) in care vor avea interventii liderul grupului europarlamentar PPE, Joseph Daul, actualul presedinte al PPE, Wilfried Martens, presedintele PDL, Vasile Blaga, presedintele UDMR, Kelemen Hunor si liderul delegatiei romane in grupul PPE al Parlamentului European, Theodor Stolojan.

Bucurestiul gazduieste, miercuri si joi, Congresul Partidului Popular European.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Kelemen Hunor reuniune PPE, #Kelemen Hunor reforma morala, #Congres PPE Bucuresti , #presedinte UDMR