Reactia lui Kelemen Hunor cand a aflat ca i s-ar putea retrage Steaua Romaniei

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 12:46
5480 citiri
Reactia lui Kelemen Hunor cand a aflat ca i s-ar putea retrage Steaua Romaniei

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca propunerea de retragere a distinctiei "Steaua Romaniei" este gresita, deoarece se ingradeste libertatea de exprimare. Liderul maghiar adauga ca ramane cine a fost si va vorbi in continuare liber.

Kelemen a declarat, joi, ca mesajul transmis este "prost".

"Decizia este una gresita, dar este dreptul lor, eu nu am facut in niciun caz ceea ce se spune in plangere. Lucrul cel mai important este ca mesajul transmis este prost, spune ca daca ai intrat in acest club select al celor care au primit distinctii de la statul roman nu poti sa vorbesti liber.

Libertatea de exprimare este vizibil ingradita, fara sa fie trecuta in lege, dar prin astfel de hotarari se transmite catre societate ca in anumite chestiuni nu ai dreptul sa vorbesti liber si ca daca vorbesti, te dam afara din acel club select.

Mesajul este unul prost si catre comunitatea maghiara. Era de asteptat, daca ma uit la ce declaratii au facut unii dintre membrii Consiliului de Onoare al Ordinului National Steaua Romaniei, nu ma surprinde aceasta decizie", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, in luna august a fost invitat la o sedinta a Consiliului unde a avut o discutie tensionata, dar corecta, in care a explicat ce a vrut sa spuna public.

"Mi-au transmis ca se vor intruni la o data ulterioara, iar acum am aflat decizia. Eu nu am cerut aceasta distinctie in anul 2000, dar m-am simtit onorat, nu m-a facut nici mai bun, nici mai rau si am primit-o pentru imbunatatirea relatiilor culturale romano-maghiare.

Iar acum sa vii dupa 17 ani si sa spui ca retragi aceasta distinctie relativizezi tot ce inseamna acest ordin, dar si acele fapte, merite pentru care s-a dat la un moment dat. Daca mi se retrage ordinul prin decret prezidential, nu ma va schimba deloc, voi ramane cine am fost si mergem mai departe, voi vorbi in continuare liber despre tot ce cred ca trebuie sa spun si voi spune fara sa jignesc pe nimeni", a mai spus presedintele UDMR.

Intrebat daca in opinia sa presedintele Klaus Iohannis va da curs propunerii de retragere a ordinului in cazul sau, Kelemen Hunor a raspuns ca nu vrea sa speculeze.

"Vom vedea, decizia ii va apartine", a spus presedintele Uniunii.

Pe de alta parte, intr-un comunicat al UDMR transmis, joi, legat de propunerea Consiliului de Onoare al Ordinului National Steaua Romaniei de a i se retrage acest ordin, Kelemen Hunor a aratat ca obiectivul maghiarilor din Romania trebuie sa fie, in continuare, asumarea in mod liber a opiniilor.

"Noi trebuie sa ne asumam opiniile fara teama, chiar si daca ne sunt retrase toate distinctiile primite. Trebuie sa gandim si sa lucram impreuna cu toti romanii care sunt deschisi dialogului. (...) Printre principiile de baza ale democratiei se afla si libertatea persoanelor de a actiona in conformitate cu propria lor constiinta si de a alege modul de actiune propriu.

Astfel, cetateanul are dreptul de a sarbatori atunci cand considera ca trebuie sa sarbatoreasca si are libertatea de a-si exprima gandurile, opiniile si dezideratele. Mesajul care se transmite prin retragerea distinctiei este ca, astazi, in Romania se ingradeste libertatea de exprimare", a aratat presedintele UDMR.

In opinia lui Kelemen, in contextul actual, in care este tot mai des si virulent enuntata retorica antimaghiara, maghiarii trebuie sa spuna cine sunt si care sunt dezideratele lor in secolul al XXI-lea.

"Trebuie sa ne exprimam deschis si clar, la fel si in 2018 si intotdeauna. Intentia noastra nu a fost niciodata de a ofensa natiunea majoritara si nu va exista o astfel de intentie nici de acum inainte", a subliniat presedintele Kelemen Hunor, adaugand ca isi mentine toate punctele de vedere exprimate in interviul aparut in cotidianul de limba maghiara "Szabadsag".

"Daca se schimba ceva, voi anunta", a conchis presedintele UDMR.

Consiliul de onoare al Ordinului Steaua Romaniei a decis, miercuri, sa ii solicite presedintelui Klaus Iohannis retragerea distinctiei Steaua Romaniei in grad de Comandor liderului UDMR, Kelemen Hunor.

Unul dintre motivele care au stat la baza acestei decizii a fost ca liderul UDMR nu respecta Constitutia Romaniei.

"Principalul motiv este ca, prin declaratiile sale si prin activitatile dansului, domnul Hunor nu respecta Constitutia Romaniei. Dar din moment ce in Constitutie scrie ca Ziua Nationala a Romaniei este de 1 Decembrie, nu poti sa iti permiti sa ai Steaua Romaniei in piept si sa nu respecti si sa nu recunosti Ziua Nationala a Romaniei.

Si alte lucruri, cum ar fi aducerea Cataloniei in Ardeal si declaratiile privind Centenarul Marii Uniri", a declarat Costin Georgescu, membru in Consiliul de onoare.

Kelemen Hunor a vorbit de mai multe ori despre semnificatia negativa a zilei de 1 decembrie 1918 pentru maghiari. "Acel moment a insemnat o infrangere pentru noi. Nu putem uita durerea acelei infrangeri (...) In 2016, evident, nimeni nu poate sa ne ceara sa sarbatorim un eveniment care ne-a impins in existenta de membru al unei comunitati minoritare", spunea Kelemen, in noiembrie 2016.

Citeste intreaga declaratie a lui Kelemen Hunor: Nu putem sa sarbatorim 100 de ani de la Unire, pentru noi a fost o infrangere

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis face o vizită de stat în Egipt. Agenda întâlnirilor cu oficialii de la Cairo
Președintele Klaus Iohannis face o vizită de stat în Egipt. Agenda întâlnirilor cu oficialii de la Cairo
Preşedintele României face miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. Preşedintele Iohannis va fi primit la ora 11:00, la Palatul...
Ludovic Orban, tot mai aproape de a-și da demisia din PNL. Cine sunt liberalii care l-ar putea urma
Ludovic Orban, tot mai aproape de a-și da demisia din PNL. Cine sunt liberalii care l-ar putea urma
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a anunțat marți, 26 octombrie, că și-a dat demisia din grupul parlamentar al liberalilor, continuându-și activitatea ca parlamentar neafiliat. Orban a...
Sursa: MEDIAFAX