UDMR va decide pana in iulie daca va avea candidat la Presedintia Romaniei

Sambata, 21 Iunie 2014, ora 13:30
1389 citiri
UDMR va decide pana in iulie daca va avea candidat la Presedintia Romaniei

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata, in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali care se desfasoara la Targu Mures, ca pana in luna iulie organizatiile teritoriale ale UDMR trebuie sa ia o decizie cu privire la nominalizarea sau nu a unui candidat la Presedintia Romaniei si ca situatia actuala este unica, intrucat niciodata nu s-a mai intamplat sa nu fie cunoscuti candidatii cu cateva luni inainte de campania electorala.

Liderul Uniunii a cerut organizatiilor locale ca in urmatoarea saptamana sa se consulte cu oamenii din teritoriu, sa afle opinia alegatorilor daca merita sau nu ca UDMR sa isi nominalizeze un candidat la presedintie.

"Separat sa ne gandim cine sa fie, daca se decide ca merita sa nominalizam. Exista mai multi oameni care sunt capabili sa faca o campanie calitativa si corecta, sa fie credibili in fata oamenilor. Ca sa nominalizam candidat la presedintie azi nu suntem in situatia sa luam o decizie, dar cel putin la sfarsitul lunii iulie sa luam o decizie, pana la 30 august ca sa putem colecta 200.000 de semnaturi pentru a fi depuse la termen", a spus liderul UDMR.

"Inainte de pauza din august sa putem avea consultari si sa luam o decizie pana cel tarziu la sfarsitul lui august cel tarziu (...) 30 august ar fi data sedintei CRU care sa ia decizia finala. Intre timp sa analizam argumentele pro si contra si sa purtam consultari cu alegatorii", a afirmat Kelemen Hunor.

Kelemen a spus ca alegerile prezidentiale prezinta un mare semn de intrebare, dat fiind faptul ca pana acum se cunoaste doar un nume de candidat si ca este importat pentru comunitatea maghiara sa stie cine sunt acestia, dar si sa aiba posibilitatea de a alege.

"Nu e indiferent cine va fi ales presedinte, nu ne este indiferent, este hotaratoare pentru calea pe care o vom urma. Mai sunt cateva luni pana la inceperea campaniei electorale pentru alegerile din noiembrie, campania incepe in octombrie. Pana sa inceapa campania, avem la dispozitie cateva luni. E deja vara si inca nu stim cine sunt candidatii la presedintie, stim doar un singur candidat, fostul ministru de Externe (Cristian Diaconescu - n.red.), dar in rest se poate doar banui. PNL se presupune ca va veni cu Klaus Iohannis. Sunt doar cateva idei despre candidati potentiali pe stanga sau dreapta. La cateva luni de intrare in campania electorala nu stim candidatii, fapt ce nu s-a mai intamplat pana acum".

Kelemn Hunor a mai spus ca "trebuie sa clarificam daca UDMR sa nominalizeze nu candidat propriu (...) Daca UDMR are un candidat de presedintie, atunci doar prin intermediul sau putem fi prezenti in opinia publica, putem prezenta programul si situatia speciala ale comunitatii (...) Ar fi rau sa nu existe optiuni pentru maghiarii din Transilvania din primul tur. Ar parea o situatie ca am sta ca mireasa tanara si frumoasa si am astepta petitorii. Nu merita sa cream o situatie ca alegatorii maghiari sa ia decizia de a sta acasa sau sa voteze un candidat roman".

Citeste si:
Abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali va ajunge la Senat, dupa adoptarea tacită în Camera Deputaților
Abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali va ajunge la Senat, dupa adoptarea tacită în Camera Deputaților
Proiectul USR pentru abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptat tacit marţi, 7 decembrie, de Camera Deputaţilor, fiind depăşit termenul de dezbatere şi vot....
Unde și cu cine a fost surprinsă Irina Tănase după despărțirea de Liviu Dragnea
Unde și cu cine a fost surprinsă Irina Tănase după despărțirea de Liviu Dragnea
Relația de iubire dintre Liviu Dragnea (59 de ani) și tânăra Irina Tănase (28 de ani) traversează o criză după ce fostul lider PSD a plecat de la domiciliul cuplului, simțindu-se trădat...