UDMR vrea revenirea la votul pe liste de partid, dar cu o "nuanta importanta"

Duminica, 22 Februarie 2015, ora 07:20
2740 citiri
UDMR vrea revenirea la votul pe liste de partid, dar cu o "nuanta importanta"

UDMR sustine modificarea sistemului electoral si revenirea la candidaturi pe lista judeteana de partid, a declarat, sambata seara, la B1 Tv, presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

"Lista de partid, cu o nuanta importanta: sa existe si o lista nationala pentru ultimul tur de repartizare a mandatelor, din voturile care raman neutilizate. Asta este optiunea noastra, sa vedem ce va iesi. Am discutat cu PNL si despre posibilitatea de a impune un sistem mixt, dar aici, din punctul meu de vedere, noi am facut un experiment care a esuat. Nu ar trebui sa facem experimente. Ma refer la votul uninominal", a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR sustine si ca alegatorii nu sunt mai atrasi de votul uninominal care, in plus, a dus si la o scadere a calitatii legislativului.

"Votul nominal nu a schimbat deloc calitatea Parlamentului, actului legislativ. Daca ne gandim cum arata Parlamentul pana in 2008 si cum arata acum, cu tot regretul trebuie sa spun ca aveam un Parlament de o mai buna calitate. Si mai suplu", a declarat Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR a reamintit si faptul ca parlamentarii maghiari su fost singurii care, in 2007, au votat impotriva acestui sistem. "Vreau sa va reamintesc acest lucru. Desi noi nu ne-am schimbat punctul de vedere din 2007 pana in 2015", a spus Kelemen.

Parlamentarii si-au propus sa schimbe legile electorale pana in vara acestui an

Comisia de cod electoral a reluat lucrarile sub conducerea lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, propunandu-si sa modifice pana la finalul acestei sesiuni parlamentare legile electorale.

"Am hotarat de comun acord cu celelalte partide din Comisia de Cod principiile care stau la baza noilor alegeri locale - vot direct intr-un singur tur pentru primari, pe lista pentru presedintii de Consilii Judetene, vot pe liste pentru consilierii locali si judeteni.

Eu voi propune, la urmatoarele sedinte, si limitarea mandatelor primarilor si presedintilor de Consilii Judetene la cel mult doua consecutiv, alaturi de initiativa ca alegerile sa fie organizate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP). Toate aceste prioritati, sustinute de informatizarea sistemului de votare, vor insemna pasi concreti catre un sistem electoral corect si modern", a spus Valeriu Zgonea.

Deputatul PSD spune ca partidul sau "a insistat pentru mentinerea unui singur tur de scrutin" pentru "depolitizarea si transparentizarea procesului de elaborare a legislatiei specializate".

De asemenea, in acest mod se "responsabilizeaza" Autoritatea Electorala Permanenta, "asa cum este si firesc, fata de aceste mecanisme pur tehnice", mai explica presedntele Camerei Deputatilor.

"Tot ceea ce s-a hotarat este rezultatul consensului politic cu PNL. Mizez pe expertiza incontestabila in acest domeniu a vice - presedintelui Comisiei, dl. deputat Mihai Voicu. Ramanem deschisi propunerilor si dezbaterilor constructive cu organizatiile neguvernamentale, mediul academic si avem in vedere expertiza independenta precum si contributiile de specialitate ale institutiilor invitate sa participe la lucrarile Comisiei de Cod Electoral", a mai completat Valeriu Zgonea.

Liderii partidelor parlamentare au participat la consultarile organizate la Palatul Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis, angajandu-se public ca vor face tot posibilul pentru ca legislatia electorala sa fie imbunatatita pana in vara, pentru a putea fi aplicata la alegerile locale si generale de anul viitor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Kelemen Hunor vot liste, #modificare legi electorale pozitia UDMR , #presedinte UDMR