PCM saluta controlul DNA la fundatiile UDMR

   

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna considera 'binevenite' verificarile pe care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) le face cu privire la situatia financiara a patru fundatii din Cluj, conduse de lideri marcanti ai UDMR. Vicepresedintele PCM Covasna, Gazda Zoltan, a declarat, joi, ca partidul pe care il reprezinta si-a exprimat in mai multe randuri nemultumirea in legatura cu modul in care cea mai mare fundatie, Communitas, imparte banii pe care ii primeste pentru comunitatea maghiara, mentionand ca singurul criteriu de selectie este cel politic. 'Banii se dau pe baza de partid', a spus Gazda Zoltan, care a conchis ca, in urma acestor controale, nu este exclus 'sa se iveasca ceva' atat la Communitas, cat si la celelalte fundatii.


Cele patru fundatii intrate in vizorul DNA sunt Communitas, Progress, Iskola si Jakabffy Elemer din Cluj-Napoca. Fundatia Communitas a fost infiintata in 12 martie 1998 si are ca fondator unic UDMR. Pana in anul 2005, in fruntea sa a fost presedintele UDMR, Marko Bela, care i-a predat stafeta colegului sau de partid, Takacs Csaba. Communitas deruleaza o serie de proiecte pentru comunitatea maghiara, care sunt finantate atat din bani publici primiti de la Guvernul Romaniei, cat si de la Guvernul Ungariei. Intre aceste activitati se numara editarea de carti si reviste in limba maghiara, sprijin pentru tineret sau pentru profesorii si elevii maghiari care fac naveta sau actiuni de protectie sociala. Bugetul total al fundatiei pe anul 2008 a fost de 4,6 milioane de lei.


Fundatia Progress este condusa de Nagy Zsolt, fostul ministrul al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, si se ocupa de proiectul birourilor teritoriale care elibereaza legitimatiile de maghiar pentru reprezentantii acestei etnii din Romania, primind din partea Guvernului Ungariei o suma anuala de circa 50 de milioane de forinti. Celelalte doua fundatii verificate de DNA, Iskola (Fundatia pentru scoala) si "Jakabffy Elemer", sunt conduse de presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, respectiv de politologul Szekely Istvan. Iskola, infiintata in 1996, se ocupa cu acordarea de burse sociale pentru elevii si studentii maghiari si crearea unei baze financiare necesare infiintarii institutiilor de invatamant in limba maghiara.


De asemenea, din fondurile fundatiei sunt finantate burse pentru cadrele didactice universitare care predau in limba maghiara in institutiile de stat. "Jakabffy Elemer" deruleaza trei programe importante privind editarea unei reviste de stiinte sociale, dezvoltarea unei biblioteci on-line pentru studenti si a uneia de documentare pe teme de politologie, sociologie si drept.
Vineri, 12 Decembrie 2008, ora 13:03
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
"M-am intors in Bucuresti cu 3 kilograme in plus"
Madalina Merca si surorile Ana si Monica Odagiu, despre vizita in judetul Covasna Zeci sau poate ...
Marea aglomeratie de la strand
In ciuda recomandarilor transmise in repetate randuri de autoritati, cu scopul de a limita ...
Trupul neinsufletit al tanarului de 18 ani, recuperat din Lacul Padureni
Recomandari importante pentru a se evita astfel de tragedii Trupul neinsufletit al unui tanar de 18 ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor