Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat marţi, 9 noiembrie, că având o majoritate consistentă în Parlament, PNL, PSD şi UDMR, ar trebui să aibă şi un deziderat mult mai ambiţios, acela de a modifica Constituţia.
Kelemen Hunor consideră că ar fi importantă definirea tipului de republică - parlamentară sau prezidenţială. ”Eu cred că, după 31 de ani, nu e bine să stai în această formulă - nici aşa-nici altfel. Nici măcar nu este republică semi-prezidenţială”, afirmă liderul UDMR.
”Vrem să mergem cu un program consistent, inclusiv reforma statului, prin modificarea Constituţiei. Se poate guverna cu 55 – 56%, dar când vorbim de o majoritate atât de largă trebuie să ai şi un deziderat foarte ambiţios, dincolo de problemele foarte urgente”, a declarat, marţi, Kelemen Hunor, referindu-se la coaliţia care se pregăteşte în această perioadă, formată din PSD, PNL şi UDMR.
Acesta susţine ideea unei republici parlamentare.
”Noi am avut propuneri pentru republică parlamentară. În acest moment este importantă să clarificăm ce vrem să facem - republică parlamentară sau republică prezidenţială. E cred că, după 31 de ani, nu e bine să stai în această formulă - nici aşa-nici altfel. Nici măcar nu este republică semi-prezidenţială. Este un amestec şi depinde de preşedinte, depinde de ambiţia preşedintelui unde o duce şi în ce direcţie împinge activitatea”, a declarat Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, este o Constituţie ”destul foarte bună cu mici excepţii”.
”În ceea ce priveşte această formă de semi-prezidenţial, semi...nici nu ştiu cum e, înseamnă şi conflicte inter-instituţionale, politice permanente”, a adăugat liderul UDMR.
Dacian Cioloş a declarat, întrebat despre discuţiile din spaţiul public legate de intenţiile PSD şi UDMR de a modifica Legea fundamentală, că nu consideră că este necesar ca echilibrul puterilor în stat în ţara noastră să nu fie dat peste cap. El a mai spus că „USR se va asigura că România rămâne pe un drum european şi că intrăm într-o fază în care să discutăm de modificări în Constituţie care să ducă România într-o zonă de iliberalism”.
„USR se va asigura că România rămâne pe un drum european şi că intrăm într-o fază în care să discutăm de modificări în Constituţie care să ducă România într-o zonă de iliberalism. Vedem şi în zilele acestea cât de uşor se fac şi se desfac înţelegeri în Parlamentul României care nu sunt totdeauna în interesul cetăţenilor.
Chestionat dacă, în aceste condiţii, clasa politică din România este pregătită de o republică parlamentară, liderul USR a răspuns: „Eu cred că, dacă îi întrebaţi pe cetăţeni, o să vă răspundă ei foarte bine”.
„Eu aşa cum v-am spus, în momentul de faţă, nu cred că ceea ce are nevoie România este să dăm peste cap un echilibru de puteri în stat care şi aşa nu e el suficient de echilibrat. Am văzut în anii trecuţi ce s-a întâmplat atunci când un partid ca PSD condus de Liviu Dragnea a abuzat de puterea pe care a avut-o în parlament.