Kelemen Hunor anunță că UDMR va începe negocierile pentru o coaliție cu PNL și PSD. Susține introducerea republicii parlamentare

Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 19:10
3375 citiri
Kelemen Hunor anunță că UDMR va începe negocierile pentru o coaliție cu PNL și PSD. Susține introducerea republicii parlamentare
Kelemen Hunor, presedintele UDMR FOTO Facebook/ Kelemen Hunor

Kelemen Hunor a anunţat că UDMR a decis să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliţii între PNL-PSD-UDMR, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. El a adăugat că „această coaliţie are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituţiei – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important”.

„Luni ne-am consultat cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, iar în cadrul şedinţei online al Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) am decis să continuăm guvernarea, iar UDMR să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliţii între PNL-PSD-UDMR, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale”, a scris Kelemen Hunor, luni pe Facebook.

Liderul Uniunii a mai spus că „această coaliţie are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituţiei – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important”.

„Totodată, Uniunea militează ca reforma constituţională să asigure condiţiile reale pentru înfăptuirea unei justiţii independente”, a completat Kelemen Hunor.

Sorin Grindeanu a precizat că este exclus ca Florin Cîţu să fie premier într-un Guvern care să aibă PSD în componenţă şi a adăugat că social-democraţii vor avea o nominalizare pentru funcţia de prim-ministru. El a mai spus că ponderea reprezentării PSD într-un Executiv format alături de PNL va ţine cont de ponderea partidelor în Parlament. Prim-vicepreşedintele PSD a anunţat că a fost luată decizia, în şedinţa de luni a Consiliului Politic Naţional de a începe negocierile cu PNL, UDMR şi minorităţi în vederea formării unui Guvern.

El a mai anunţat că un grup de lucru coordonat de Robert Cazanciuc va discuta despre modificarea Constituţiei. El a adăugat că ar fi o oportună o dezbatere în Parlament cu privire la Legea Fundamentală şi dacă ea mai corespunde realităţior României de astăzi, după 30 de ani.

Acesta a mai spus că, de exemplu, în Constituţie nu există forma de administrare locală numită regiune. „Nu există limite aici sau condiţii pe care PSD să le impună, dar cred şi credem că în acest moment o discuţie serioasă legată de Constituţia din anii ’90, la 30 de ani de atunci”, a precizat Grindeanu.

Citește și:
Kelemen Hunor vrea alegeri anticipate în 2023: „Este necesară o majoritate stabilă la guvernare”
Kelemen Hunor vrea alegeri anticipate în 2023: „Este necesară o majoritate stabilă la guvernare”
Vicepremierul și liderul UDMR Kelemen Hunor a transmis într-un interviu că este în favoarea alegerilor anticipate în 2023, motivând că anul viitor va fi unul de „stagnare” și că este...
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi seară, că susţine unele principii legate de pensiile speciale, astfel că pensia nu poate fi mai mare decât salariul, iar cei care se...
#UDMR, #Kelemen Hunor UDMR, #Coalitie PSD PDL, #coalitie pnl usr plus, #constitutie , #stiri Kelemen Hunor