Kelemen Hunor, mandatat să participe la discuțiile cu Cioloș. Desființarea SIIJ și alegerea primarilor în două tururi nu sunt acceptate de UDMR

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 19:19
5718 citiri
Kelemen Hunor, mandatat să participe la discuțiile cu Cioloș. Desființarea SIIJ și alegerea primarilor în două tururi nu sunt acceptate de UDMR
Kelemen Hunor, presedintele UDMR FOTO Facebook/ Kelemen Hunor

Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, a fost mandatat de parlamentarii formaţiunii să participe la discuţiile anunţate de premierul desemnat Dacian Cioloş, a declarat, marţi, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond.

"Am avut o şedinţă de grup cu colegii deputaţi şi senatori şi domnul preşedinte Kelemen Hunor ne-a informat că a fost sunat de către Dacian Cioloş ieri şi invitat la anumite discuţii. Am hotărât să-l mandatăm pe domnul preşedinte să ia parte la acele discuţii care vor avea loc mâine, unde vor fi prezenţi şi reprezentanţii PNL, cei de la USR PLUS şi minorităţi. În acest moment, noi credem că aceste discuţii sunt cumva anumite discuţii de curtoazie.

Nu cred că vom discuta în detaliu un program de guvernare sau o formulă de guvernare. Am spus şi ieri - pentru noi e foarte greu să-l acceptăm pe domnul Dacian Cioloş ca şef al Executivului şi motivul principal este că partidul domniei sale a făcut un acord conjunctural în Parlament şi a iniţiat prima moţiune de cenzură numai cu AUR. Vom vedea cum vor evolua lucrurile. N-am spus că este imposibil pentru noi, dar este foarte dificil", a precizat Csoma Botond la Parlament, la finalul şedinţei grupurilor parlamentare reunite ale UDMR.

El a spus că UDMR nu va accepta ceea ce Dacian Cioloş a anunţat deja - desfiinţarea SIIJ în formula propusă de USR PLUS şi alegerea primarilor în două tururi.

"Pe aceste două subiecte nu cred că noi vom putea fi vreodată de acord. Dacă ei pun aceasta condiţie pentru formarea unui guvern, este exclus din start. Nu ştiu dacă domnul Cioloş se va răzgândi şi îşi va retrage aceste condiţii. De aceea am spus că nu este imposibil, nu excludem sută la sută, dar ceea ce este cert că este foarte greu pentru noi să-l acceptăm pe dânsul ca şef al Executivului", a explicat Csoma Botond.

El a adăugat că nu poate spune exact care ar fi şansele de refacere a coaliţiei de guvernare, dar UDMR ar fi dorit ca această coaliţie să fie refăcută.

"Eu cred că, dacă am putea ajunge la un premier - şi aici într-o proporţie foarte mare această propunere ar trebui să vină de la PNL - şi dacă am putea să avem un agreement (acord - n.r.) în privinţa persoanei premierului, atunci cred că am putea să facem şi paşii următori pentru ca această coaliţie să fie refăcută", a adăugat el.

Întrebat dacă ar putea exista o coaliţie cu un premier de la PNL, dar care să nu fie Florin Cîţu, Csoma Botond a răspuns afirmativ: "Ar fi o variantă".

Potrivit acestuia, PSD nu ar face un guvern cu PNL, după cum reiese din declaraţiile liderului social-democraţilor, Marcel Ciolacu.

"În cel mai bun caz, aş putea să văd o situaţie în care un guvern minoritar PNL-UDMR ar fi sprijinit din Parlament de către PSD. (...) M-am gândit la faptul că poate, având în vedere situaţia pandemică, situaţia cu preţurile de la energie, poate că şi PSD, o perioadă, 6 luni, ar fi fost de acord să sprijine un guvern minoritar PNL-UDMR. De altfel, noi când l-am propus pe domnul Kelemen, ieri, la Cotroceni, pentru funcţia de premier, ne-am gândit la două situaţii, prima fiind să refacem noi coaliţia. Şi cred că domnul Kelemen Hunor ar fi avut mult mai multe şanse să refacă această coaliţie decât Dacian Cioloş. Şi, dacă n-am fi reuşit acest lucru, am fi discutat şi cu cei de la PSD să mergem pe varianta unui guvern minoritar", a afirmat Csoma Botond.

Liderul deputaţilor UDMR a amintit că Dacian Cioloş are la dispoziţie zece zile să vină în faţa Parlamentului cu un guvern şi cu un program de guvernare.

"Nu cred că ar trebui să discutăm acum de un alt premier PNL. Acum discutăm de situaţia existentă, când Dacian Cioloş este premier desemnat", a conchis el.

Eveniment Quarterly Report

George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
Preşedintele AUR George Simion a declarat că cei de la USR i-au transmis că nu vor semna cu AUR moţiunea de cenzură pentru că sunt extremişti, iar el le-a transmis “daţi-vă jos de pe...
Reacția lui Ciolacu după ce USR şi Forţa Dreptei au sesizat CCR pe măsurile fiscale: ”E dreptul lor”
Reacția lui Ciolacu după ce USR şi Forţa Dreptei au sesizat CCR pe măsurile fiscale: ”E dreptul lor”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este dreptul Opoziţiei să formuleze sesizări la Curtea Constituţională, referindu-se la sesizarea USR şi partidului Forţa Dreptei asupra legii privind...
#Kelemen Hunor UDMR, #Dacian Ciolos, #USR, #PNL guvernare , #stiri Kelemen Hunor