Cum a ajuns UDMR sa sustina Ciuma Rosie? Conflict intre parlamentari si alegatorii maghiari

Sambata, 23 Decembrie 2017, ora 17:26
13409 citiri
Cum a ajuns UDMR sa sustina Ciuma Rosie? Conflict intre parlamentari si alegatorii maghiari

O tragedie shakespeariana se desfasoara in aceste zile in interiorul UDMR.

Formatiunea condusa de Kelemen Hunor a votat alaturi de PSD si ALDE modificarea Legilor Justitiei.

In opinia mea, acesta a fost cel mai mare compromis facut de UDMR din 1990 si pana acum.

Poate fi de inteles disperarea politicienilor maghiari, furiosi ca DNA ii intreaba si pe ei de sanatate, dar e nedreapta si orientata impotriva propriilor alegatori.

Dupa mai bine de 20 de ani de guvernare, in toate coalitiile posibile, alesii UDMR au capatat un statut privilegiat atat in ce priveste restul spectrului politic, dar si in ce priveste propria comunitate.

Deputatii si senatorii formatiunii au facut averi imense la umbra autoritarismului lui Adrian Nastase si au parlamentarii cu cel mai mare numar de mandate. De exemplu, Verestoy Attila, supranumit "Drujba lui Dumnezeu" din cauza afacerilor cu lemne si paduri din judetul Harghita, este membru in Legislativ incepand cu Adunarea Constituanta din 1990.

In aceasta perioada a ajuns multimilionar, avere realizata din postura de ales al Romaniei.

Senatorul Verestoy Attila, membru al Legislativului din 1990, este unul dintre cei mai bogati parlamentari din Romania, fiind poreclit "Drujba lui Dumnezeu" - Foto: Hepta.ro

UDMR, la inceputul anilor '90, a facut opozitie la adresa regimului Ion Iliescu, a sustinut CDR in legislatura 1996-2000, pozitionandu-se ca o formatiune progresista, de centru-dreapta, care a militat pentru modernizarea sistemului politic.

Nu discut aici excesele facute in incercarea de a asigura un statut privilegiat minoritatii maghiare chiar in raport cu celelalte minoritati, aceste actiuni pot fi justificate de incercarea formatiunii de a-si tine promisiunile electorale.

Jocul procentelor pune in pericol existenta UDMR

Incepand cu anul 2000, odata cu venirea la putere a cuplului Iliescu-Nastase, UDMR a trecut printr-o perioada profunda de transformari si framantari, de compromisuri, care au adus formatiunea in deplorabila pozitie de azi, cand a votat alaturi de Liviu Dragnea, un condamnat penal, si de Calin Popescu Tariceanu, masacrarea Legilor Justitiei.

Trebuie amintit ca minoritatea maghiara a votat masiv pentru Klaus Iohannis la alegerile din 2014, pozitionandu-se impotriva candidatului PSD Victor Ponta.

Ii va fi greu lui Kelemen Hunor sa le explice alegatorilor maghiari asocierea de acum cu PSD, Liviu Dragnea oferindu-le in schimbul sustinerii posibilitatea de a infiinta mai usor scoli in limba maghiara.

In opinia mea, UDMR e in pericol sa nu treaca pragul de 5% la viitoarele alegeri. Sa zicem ca Liviu Dragnea, la presiunea maghiarilor, va cobori pragul de acces in Parlament la 3%, dar o astfel de masura ar reprezenta o reducere a influentei marilor partide, ceea ce nu va fi si mai rau pentru UDMR, oferind posibilitatea Partidului Civic Maghiar, concurenta formatiunii conduse de Kelemen Hunor, sa intre in Parlament.

In ambele situatii, liderul maghiarilor din Romania a ales sa-si duca formatiunea intr-o zona lipsita de relevanta politica.

Asocierea cu Liviu Dragnea in timp ce pe strazile Bucurestiului, Clujului si Sibiului se striga "PSD, ciuma rosie!" nu va fi lipsita de consecinte.

Arpi, preferatul lui Iordache, a jucat un rol ce va fi greu de uitat

In opinia mea, prestatia socant de mediocra a deputatului Marton Arpad, un alt membru UDMR care face parte din Legislativ din 1990, in Comisia Iordache nu va fi uitata prea usor de alegatorii maghiari.

Marton Arpad, deputat din 1990, este alintat Arpi de catre Florin Iordache in comisia de modificarea a Legilor Justitiei, fiind cel mai important aliat al PSD in operatiunea de control politic al magistratilor - Foto: Hepta.ro

Arpi, cum il alinta colegul de comisie Florin Iordache, i-a comparat pe protestatarii care se opun modificarilor Legilor Justitiei cu minerii din 1990, punand UDMR intr-o situatie jenanta.

Domnul Joseph Daul, presedintele Partidului Popular European, a criticat pozitia formatiunii maghiare de a sustine modificarea legislatiei in favoarea politicienilor, considerand ca votarea Legilor Justitiei reprezinta "semnele unei democratii bolnave".

Kelemen Hunor a legat UDMR la caruta lui Viktor Orban, liderul dictator al Ungariei, preferand sa adopte o pozitie antiUE, dar si una impotriva propriilor alegatori.

Ramane de vazut cum se va termina aventura unor politicieni privilegiati care si-au sacrificat crezul politic pentru propria bunastare. Pe cea a maghiarilor din Romania au sacrificat-o demult.

#UDMR PSD Ciuma Rosie, #UDMR legile justitiei, #Kelemen Hunor UDMR , #UDMR