Dilema UDMR: A fi sau a nu fi alaturi de USL - Sondaj Ziare.com

Duminica, 06 Mai 2012, ora 18:42
4583 citiri
Dilema UDMR: A fi sau a nu fi alaturi de USL - Sondaj Ziare.com
Foto: rtv.net

Caderea Guvernului Mihai Razvan Ungureanu si desemnarea unui nou prim-ministru, Victor Ponta, au atras dupa ele o miscare surprinzatoare. UNPR a ramas in barca Puterii, dar a schimbat capitanul de vas. Iar intrebarea este "Ce va face acum UDMR?".

Astfel, presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a anuntat, miercuri, ca cei 31 de senatori si deputati ai Uniunii vor sustine Guvernul format de premierul desemnat Ponta.

In acest sens, UNPR a convenit un protocol de sustinere a Guvernului USL in Parlament, document semnat de cei doi lideri, Gabriel Oprea si Victor Ponta. In plus, si grupul minoritatilor nationale va vota pentru investirea noului Executiv USL.

UNPR voteaza Guvernul Ponta si semneaza un protocol cu USL

In ceea ce priveste UDMR, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat ca obligatiile PDL fata de UDMR s-au stins in momentul iesirii de la guvernare, cand a incetat sa functioneze majoritatea.

De ce ramane UDMR in Opozitie: Nu-i vrea Ponta sau nu vor ei?

In acest moment, UDMR se afla in postura de alege intre a trece alaturi de o structura USL tot mai mare, aflata acum la putere, sau a ramane in Opozitie si, in plus, fara sustinerea nimanui.

Miza o constituie Hotararea de Guvern privind infiintarea liniilor maghiare de studii la UMF Targu Mures, lucru contestat de USL, pe vremea cand se afla in Opozitie, dar si asigurarea unor locuri in Parlament, la alegerile de peste sase luni.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat ca Guvernul Ungureanu a incalcat autonomia universitara atunci cand a adoptat, "la presiunea UDMR", HG privind UMF din Targu Mures. Respectiva HG a fost una dintre temele motiunii de cenzura a USL in urma careia a cazut Guvernul Ungureanu.

Ponta: UDMR ramane in Opozitie. O sa restabilesc legalitatea la UMF Targu Mures

"Conditionari nu accept de la nimeni. UDMR e un partener de dialog in Opozitie. Ce e important e respectarea autonomiei universitare. Eu trebuie sa restabilesc legalitatea", a spus Ponta, referitor la acest subiect, adaugand ca "sigur UDMR va fi in Opozitie".

Totodata, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca partidul pe care il conduce va ramane in Opozitie. El a afirmat ca acest lucru ramane neschimbat chiar daca liderii formatiunii sale vor avea o intalnire cu premierul desemnat, luni, la ora 10.00, la Parlament.

Kelemen Hunor: Luni, la 10, ne intalnim cu Ponta, dar UDMR ramane in opozitie

"Nu vom semna niciun protocol, nu exista intentia de a semna un protocol. Noi in acest moment ne pozitionam in opozitie, dar nu vom face opozitie de dragul opozitiei", a asigurat Kelemen.

La randul rau, senatorul Gyorgy Frunda a precizat ca UDMR va ramane in Opozitie, insa va accepta invitatia la dialog din partea actualei majoritati parlamentare.

UDMR ramane in Opozitie, insa participa la dialogul cu USL

UNPR si UDMR, aceeasi miscare...?

In ultimele zile au aparut controverse din cauza faptul ca UNPR a ales sa semneze protocolul cu USL, acestia fiind vazuti drept "tradatori" si "traseisti politici". Cei mai vehementi in acest sens sunt reprezentantii UDMR.

Astfel, presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, spune ca formatiunea sa a semnat protocolul pentru sustinerea guvernului Ponta din cauza faptului ca PDL nu a mai desemnat premier si a anuntat ca nu mai exista coalitia de guvernare. In plus, acesta s-a declarat "socat" atunci cand presedintele PDL, Emil Boc, a declarat ca din acel moment coalitia nu mai exista.

Oprea: Am fost socat ca nu mai exista coalitia, ne-am simtit liberi de contract

"Am semnat protocolul pentru ca 1 - PDL nu a desemnat premier, 2 - domnul Boc a spus ca nu mai exista coalitia, ne-am simtit liberi de contract", a precizat fostul ministru al Apararii, care a asigurat ca UNPR va vota Guvernul Ponta, dar va monitoriza fiecare ministru in parte.

UNPR a pus si conditii pentru sustinerea noului Guvern: adoptarea proiectului privind taxarea averilor, reducerea numarului de parlamentari la 300 si introducerea votului uninominal pur.

Pe de alta parte, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a acuzat UNPR ca "practica prostitutia politica", dand dovada de o conduita "inacceptabila", care este "imorala imoralitatii", lucru combatut de liderii progresistii Cristian Diaconescu si Eugen Nicolicea.

"Nu UNPR este imoral, ci domnul Gyorgy Frunda. Domnia sa a fost la ciolan, la fiecare guvernare, fie ca era guvernare PSD, fie PNL, fie PDL", a declarat Nicolicea.

Ungureanu, la bilant doar cu ministri PDL - au lipsit UDMR si UNPR

Nu in ultimul rand, la bilantul premierului demis Mihai Razvan Ungureanu au fost prezenti numai ministrii PDL, nu si cei ai UNPR si UDMR.

"Cred ca trebuie sa-i intrebati pe dumnealor", le-a spus Ungureanu jurnalistilor, intrebat de ce lipsesc ministrii UNPR, iar cand acestia au intrebat si despre cei ai UDMR, Ungureanu a raspuns ca "fiecare are o motivatie pentru absenta".

In aceste conditii, Ziare.com va invita la o dezbatere si va intreaba cand si daca va trece UDMR in tabara Puterii, alaturi de USL si UNPR, avand in vedere ca USL a fost impotriva HG privind UMF Targu Mures, dar si sub spectrul alegerilor parlamentare din luna noiembrie.

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...