Hunor, interviu in presa maghiara: Voiculescu, tumoarea canceroasa a politicii romanesti (Video)

Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 14:26
5510 citiri
Hunor, interviu in presa maghiara: Voiculescu, tumoarea canceroasa a politicii romanesti (Video)
Foto: HVG.hu

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, sustine ca ar fi preferat ca formatiunea sa politica sa fie la guvernare, dar nu s-a inteles cu coalitia care a castigat alegerile.

"Intentia mea a fost sa fim la guvernare. In sondajele dinaintea alegerilor era clar ca social-liberalii vor castiga alegerile, iar comunitatea maghiara poate fi ajutata daca UDMR este la guvernare.

Dupa alegeri, ne-am implicat in negocieri si, in ciuda unui acord de principiu la care am ajuns inaintea votului, castigatorii au impus conditii pe care nu le-am putut accepta", a spus Hunor, in cadrul unui interviu acordat HVG.hu.

Intrebat care au fost conditiile impuse de USL, liderul UDMR a evocat faptul ca invingatorii nu au vrut sa schimbe articolul 1 din Constitutie, potrivit caruia "Romania este un stat national si indivizibil".

"Romania nu este un stat national, asa cum viseaza multi politicieni", a spus Hunor, care a adaugat ca printre cei care s-au opus acestei modificari a Legii fundamentale fiind "liderul liberal Crin Antonescu si tumoarea canceroasa a politicii romanesti, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu".

Articolul 1 din Constitutia actuala a Romaniei prevede, la alineatul 1, ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil". UDMR a cerut ca articolul 1. (1) sa aiba urmatorul cuprins: "Romania este stat suveran si independent, unitar si indivizibil".

Subliniind ca nu a fost posibil un compromis, Hunor evoca posibilitatea unui referendum asemanator celui legat de independenta Cataloniei.

Intrebat de ce crede ca liberalii si conservatorii s-au opus propunerii de modificare a Constitutiei, liderul UDMR a raspuns ca "e greu de explicat. Poate pentru ca politicienii romani nu au totala incredere ca Romania este tara lor, la 68 de ani de la terminarea Primului Razboi Mondial. Constituirea natiunii romane a inceput, dupa parerea mea, in secolul 20", a adaugat liderul Uniunii.

Kelemen Hunor a mai vorbit despre un "acord de principiu pentru cooperare politica" cu USL, fara sa precizeze insa care sunt termenii exacti acestui acord. "Ne-am inteles ca Romania sa fie reorganizata, dupa alegeri, in regiuni economice", a spus Hunor.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Kelemen Hunor Voiculescu cancer, #Hunor interviu HVG , #UDMR