Kelemen: Eckstein are dreptul de a protesta, obiectez fata de intentia cu care da glas parerilor

Sambata, 27 August 2011, ora 15:54
1281 citiri
Kelemen: Eckstein are dreptul de a protesta, obiectez fata de intentia cu care da glas parerilor

Kelemen Hunor transmite, printr-o scrisoare deschisa adresata Cercului Liberal, al carui vicepresedinte e Peter Eckstein Kovacs, ca acesta are dreptul sa protesteze in privinta Rosia Montana, dar intr-o maniera civilizata, sugerand ca de fapt consilierul prezidential are anumite interese.

Presedintele UDMR Kelemen Hunor raspunde tot printr-o scrisoare publica scrisorii deschise pe care i-a adresat-o vineri presedintele Cercului Liberal, Bognar Zoltan, in care critica pozitia presedintelui Uniunii fata de dreptul lui Peter Eckstein Kovacs de a protesta impotriva proiectului de la Rosia Montana. Kelemen explica faptul ca UDMR nu a utilizat niciodata modalitatea de comunicare prin intermediul scrisorilor deschise si isi exprima de la inceput speranta ca aceasta practica nu se va transforma intr-un obicei.

"Undeva, ceva ati inteles foarte gresit, stimate domnule presedinte. Nu m-am gandit nici o clipa ca Eckstein-Kovacs Peter nu ar avea dreptul de protesta in mod liber si deschis referitor la orice doreste. In ceea ce ma priveste, respect opinia oricarei persoane si ma straduiesc sa ascult si sa reflectez asupra oricarei pareri rationale. Totodata, ma astept insa ca si opinia mea sa fie respectata, iar daca cineva nu este de acord cu aceasta sa o aduca in atentia opiniei publice in mod civilizat. In consecinta, singura obiectie pe care o am se refera strict la forma si la intentia cu care dam glas parerilor noastre", scrie presedintele UDMR.

Kelemen puncteaza faptul ca Eckstein, consilier prezidential si jurist, cunoaste cu exactitate situatia privind subiectul Rosia Montana. "Nimeni nu presupune despre persoana sa ca actioneaza in necunostinta de cauza. Eckstein-Kovacs Peter stie foarte bine ca in calitate de ministru nu am semnat nimic referitor la Rosia Montana. Dimpotriva, am subliniat foarte clar de nenumarate ori si faptul ca nu am nici o intentie de a suspenda protejarea prin lege a galeriilor din Masivul Carnic, monumente istorice de categoria A", precizeaza ministrul Culturii.

"Directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Alba a fost obligat sa emita certificatul de descarcare de sarcina arheologica dupa acordul unanim al Comisiei Nationale de Arheologie, fapt ce a fost deja atacat in instanta. Evident ca si Eckstein-Kovacs Peter ar fi avut posibilitatea de a face acest demers, desi necesita un oarecare efort", sustine Kelemen.

El adauga faptul ca, de-a lungul ultimilor ani, in interiorul UDMR "au existat mai multe dispute privind exploatarea miniera de la Rosia Montana, iar daca va fi necesar vom continua aceasta dezbatere si in cadrul institutiilor noastre interne".

"Eckstein-Kovacs Peter cunoaste foarte bine aceste fapte. Este dreptul sau incontestabil de a face abstractie de ele, daca interesul sau o cere. Cum de asemenea este tot dreptul sau de a se asocia cand si cu cine doreste in acest sens. De exemplu chiar si cu nationalistul extremist antimaghiar si antisemit de trista amintire Gheorghe Funar, o asociere care denota multe si marcheaza pentru mult timp pe cei care considera cu adevarat ca unitatea UDMR -ului este determinata de identitatea si de valorile comune", scrie Kelemen Cercului Liberal.

"Am incredere ca asemenea mie, Cercul Liberal asteapta din partea lui Eckstein-Kovacs Peter, ca facand uz de dreptul sau incontestabil, respectandu-si principiile sa sprijine prin semnatura sa initiativa acelor organizatii civile care au contestat vehement pozitia exprimata de presedintele Traian Basescu referitor la proiectul Rosia Montana", mai spune el.

La final, presedintele UDMR face referire la alegerile interne din cadrul Uniunii, de la inceputul acestui an, in care Kelemen si Eckstein au fost contracandidati pentru cea mai inalta pozitie din partid. " Ultima fraza a scrisorii dvs. deschise scoate la lumina semnificatia reala a intregului mesaj. Este evident ca decizia legitima a majoritatii Congresului UDMR din februarie va provoaca si azi neplaceri profunde. Doresc sa va asigur, ca voi face tot ce imi sta in putinta ca printr-un efort comun sa diminuam aceasta stare de nemultumire", se mai arata in scrisoarea semnata de Kelemen.

Cercul Liberal din UDMR a tinut sa transmita vineri, printr-o scrisoare deschisa, ca declaratia liderului Uniunii privind opinia exprimata de consilierul prezidential Eckstein Kovacs Peter in cazul Rosia Montana este "inacceptabila" si sustine ca a protesta fata de exploatarea cu cianuri reprezinta un drept inalienabil al acestuia.

Presedintele Cercului Liberal, Bognar Zoltan, mentioneaza si ca UDMR nu are inca formulat un punct de vedere comun privind proiectul de la Rosia Montana.

Consilierul prezidential Eckstein-Kovacs Peter a declarat joi, pentru NewsIn, ca nu considera ca pozitiile sale privind Rosia Montana se afla in contractie cu linia UDMR, deoarece formatiunea nu si-a prezentat un punct de vedere, si nu intentioneaza sa plece din Uniune.

"Daca voi fi dat afara, pentru ca nu-mi place cianura...

"Ii inteleg supararea personala (a lui Kelemen Hunor - n.r.). Eu mi-am exprimat un punct de vedere pe un subiect in care UDMR nu are un punct de vedere oficial, deci delictul de opinie nu cred sa existe in UDMR", a spus el.

In ceea ce priveste afirmatia presedintelui UDMR Kelemen Hunor, potrivit careia Eckstein ar trebui sa decida daca este sau nu membru al formatiunii, consilierul prezidential a afirmat ca este in UDMR de mai mult timp decat Kelemen si, daca liderii Uniunii vor sa-l dea afara pentru declaratiile sale, pot sa o faca, dar el nu intentioneaza sa plece.

"Deocamdata sunt membru UDMR, n-am decat sa raman si daca pentru un asa-zis delict de opinie sau pentru ca nu imi place cianura voi fi, stiu eu, dat afara, atunci sa ma dea. Eu sunt in UDMR de mai mult timp decat dl. Kelemen si intentionez sa raman", a spus Eckstein-Kovacs.

Consilierul prezidential Peter Eckstein-Kovacs a semnat duminica, la Cluj-Napoca, o petitie a asociatiei Transilvania Verde, prin care i se cere ministrului Culturii, Kelemen Hunor, sa retraga certificatul de descarcare arheologica pentru masivul Carnic. Cu acel prilej, Eckstein a declarat din nou ca, in opinia sa, investitia de la Rosia Montana este una paguboasa pentru Romania.

In replica, ministrul Culturii a anuntat ca nu va semna ordinul de declasare a Muntelui Carnic ca monument protejat pana cand nu se va reglementa participarea statului in firma care va face exploatarea la Rosia Montana.

In plus, Kelemen Hunor, ca presedinte al UDMR, i-a transmis lui Eckstein ca "ar trebui sa decida daca este membru UDMR sau se delimiteaza de presedinte".

"Daca se delimiteaza, are cale libera si drum liber sa mearga unde doreste", a spus Kelemen, precizand si ca avizul de descarcare arheologica nu a fost semnat de el, ci de Comisia Nationala de Arheologie, care a aprobat in unanimitate aceasta decizie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Kelemen Eckstein conflict, #Kelemen Eckstein , #UDMR