Kelemen Hunor, despre proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc: E neconstitutional

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 12:08
3939 citiri
Kelemen Hunor, despre proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc: E neconstitutional

Presedintele UDMR Kelemen Hunor spune ca proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc este neconstitutional, dar si ca liderii UDMR nu au cerut guvernului ungar sa ii ajute sa obtina autonomia teritoriala.

"Eu nu am spus niciodata ca proiectul privind autonomia culturala sau acest proiect privind autonomia ar fi in limitele Constitutiei, dar nici nu ma poate opri cineva sa vorbesc despre un proiect care necesita revizuirea legii fundamentale", a declarat Kelemen Hunor, intr-un interviu pentru Romania Libera

In opinia liderului UDMR, oricine are dreptul sa propuna o dezbatere publica pe un anumit subiect, dar ramane de vazut cat anume din acest proiect va fi aprobat.

"Un proiect poate fi implementat doar daca societatea romaneasca, o parte semnificativa a acesteia, va fi de acord, iar Parlamentul il aproba. Nu putem da termene, inainte de a incepe un dialog consistent cu toata societatea romaneasca", a punctat liderul UDMR.

Proiectul UDMR privind autonomia: Maghiara, limba oficiala in Tinutul Secuiesc

Proiectul UDMR prevede atat autonomia, cat si declararea limbii maghiare ca limba oficiala in Tinutul Secuiesc, solicitari care incalca Constitutia. In legea fundamentala se arata clar ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil", dar si ca "in Romania, limba oficiala este limba romana".

Cu privire la aceste puncte, Kelemen Hunor spune ca o solutie si mai buna ar fi aprobarea unei noi Constitutii, argumentand ca "Romania a facut o greseala fundamentala la inceputul anilor '90, cand a considerat ca Legea fundamentala a statului este peste Sfanta Scriptura". "Daca e facuta de oameni, ar trebui sa poata fi modificata de oameni", a adaugat el.

Intrebat daca mizeaza pe sprijinul Budapestei pentru a obtine autonomia teritoriala, Kelemen a negat aceasta ipoteza, spunand ca UDMR nu a cerut Guvernului ungar "sa negocieze pentru noi si nici nu-i vom cere".

In ceea ce priveste orizontul de timp in care si-a propus sa obtina autonomia Tinutului Secuiesc, Kelemen Hunor a raspuns ca in aceasta problema nu poate fi vorba de termene, deoarece "cand astepti de 100 de ani sa fie respectate principiile Declaratiei de la Alba Iulia, un an, doi, trei nici nu mai conteaza".

Citeste si:
Doi păpușari și o marionetă
Doi păpușari și o marionetă
Deși domnul Cîțu spune că toate opțiunile sunt pe masă, în realitate, singura opțiune, până în acest moment, pe care cel care a provocat criza prelungită în care România se zbate ar...
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Fostul purtător de cuvânt al PNL în Guvernul Orban, Ionel Dancă, și-a dat demisia joi, 28 octombrie, din grupul parlamentar liberal. El este al patrulea liberal care părăseşte grupul PNL,...
Sursa: Ziare.com