Kelemen: Includerea R. Montana in UNESCO, imposibila fara vointa primarie (Video)

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 22:41
1466 citiri
Kelemen: Includerea R. Montana in UNESCO, imposibila fara vointa primarie (Video)

Fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor spune ca autoritatile locale din Rosia Montana s-au declarat inca din 2010 impotriva includerii zonei in patrimoniul UNESCO si precizeaza ca raportul intocmit in urma cu trei ani pe tema vestigiilor istorice de acolo se afla in posesia sa, si nu la minister.

Kelemen Hunor a declarat, marti, ca nu se poate face nimic impotriva vointei autoritatilor locale, pentru ca acestea trebuie sa aiba grija de un monument inclus in patrimoniul UNESCO si sa vina cu planul de management al monumentului respectiv.

"In anul 2010 am fost primii care am spus ca trebuie sa mergem cu patrimoniul de la Rosia Montana la UNESCO, dar nu s-a putut. In acest moment, indiferent de cine ce striga si cine ce spune, indiferent daca sunt sau nu din acest punct de vedere popular, nu se poate sa mergi la UNESCO cu acest sit arheologic, cu acest monument, dintr-un singur motiv.

Daca toate aspectele ar fi clare, daca starea fizica, starea galeriilor romane, medievale ar fi perfecta, mai lipseste ceva, si anume acordul autoritatilor locale. Nimic nu se poate face impotriva vointei autoritatilor locale, pentru ca exista o responsabilitate comuna, a autoritatii locale si a celei centrale. Autoritatea locala trebuie sa aiba grija de monument, ei trebuie sa vina cu planul de management al monumentului respectiv si ei sunt cei care sunt monitorizati.

Daca ei spun ca nu doresc si nu vor si nu semneaza hartia, eu nu am cum sa trimit la Paris o documentatie din care lipseste un criteriu foarte important: acceptul autoritatilor locale, al Primariei Rosia Montana. Nu sunt iresponsabil si nu vreau sa faca tara si ministerul de ras in fata UNESCO", a spus Kelemen.

Autoritatile locale din Rosia Montana nu accepta includerea in patrimoniul UNESCO

Potrivit acestuia, autoritatile locale din Rosia Montana au spus inca din 2010 ca nu accepta includerea in patrimoniul UNESCO si ca vor sa se faca in zona exploatare miniera, avand nevoie de locuri de munca.

"Eu respect aceasta pozitie si decizia lor. Daca totul ar fi perfect in acest dosar privind includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, dosarul nu ar merge mai departe fara acceptul autoritatilor locale. Acesta este cel mai important lucru, nu depinde de un ministru, de un singur om includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, nu merge dosarul fara acordul autoritatilor locale, nu va fi acceptata niciodata pe lista UNESCO o astfel de initiativa", a subliniat fostul ministru al Culturii.

Acesta a precizat ca la inceputul anului 2010 a primit raportul de cercetare arheologica privind Masivul Carnic care, conform procedurii, trebuia inaintat Comisiei Nationale de Arheologie, pentru analiza si luarea unei decizii legate de descarcarea de sarcina istorica.

"Comisia a dat aviz favorabil, in unanimitate, pentru descarcare de sarcina istorica a Masivului Carnic, iar dupa vot, semnarea descarcarii a fost data de Directia Judeteana de Cultura Alba, nu de mine, pentru ca eu, ca ministru, nu puteam din punct de vedere legal. Eu m-am consultat cu foarte multi specialisti in domeniul arheologic si administrativ.

Nu puteam sa blochez dezbaterea raportului, pentru ca era un abuz in serviciu, si nu am vrut sa comit o ilegalitate. Era o procedura care trebuia urmata. Dupa ce Directia Judeteana de Cultura Alba a eliberat avizul, trebuia sa radiez Masivul Carnic de pe lista monumentelor istorice de categoria A, ceea ce nu am facut, din mai multe motive", a mai spus Kelemen.

Fostul ministru al Culturii a mai sustinut ca, din punct de vedere profesional si politic, a facut ceea ce trebuia sa faca in cazul Rosia Montana si a respectat toate procedurile.

"Am blocat si am oprit acolo unde trebuia sa oprim. Pana la sfarsitul mandatului am pastrat protectia legala, prin pastrarea in lista monumentelor istorice a Masivului Carnic", a conchis Kelemen Hunor.

Reprezentantii Pro Patrimonio acuza Ministerul Culturii de blocarea includerii zonei Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO si reclama secretizarea raportului arheologic referitor la masivul Carnic, pentru care fundatia ar fi platit 10.000 de lire sterline.

Arhitectul Serban Cantacuzino, reprezentant al fundatiei Pro Patrimonio, a sustinut, luni, intr-o conferinta, ca incercarea de a include patrimoniul Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO a fost facuta in mandatul ministrului Kelemen Hunor, atunci cand Ministerul Culturii voia includerea zonei in lista mondiala a ariilor protejate.

Ministerul Culturii, acuzat ca blocheaza includerea Rosiei Montane in UNESCO

In acest scop, a precizat Cantacuzino, Pro Patrimonio ar fi platit aproximativ 10.000 de lire sterline pentru efectuarea unui raport arheologic referitor la masivul Carnic, care facea parte din procesul de includere in Patrimoniul Mondial.

Masivul Carnic, in care se afla sectorul minier cu acelasi nume, se afla la sud-est de Rosia Montana

Serban Cantacuzino a explicat ca a fost contactat, la Londra, de reprezentanti ai Ministerului Culturii, pe vremea ministrului Kelemen Hunor, care i-au explicat ca isi doresc salvarea patrimoniului de la Rosia Montana si ca vor sa pregateasca dosarul necesar procesului de includere, insa ministerul nu are bani pentru efectuarea raportului arheologic.

Includerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este una dintre revendicarile celor care se opun proiectului minier trimis Parlamentului spre aprobare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Kelemen Hunor Rosia Montana UNESCO, #Kelemen Hunor Rosia Montana, #Rosia Montana UNESCO , #UDMR