Kelemen: UDMR are 3 mari inamici - indiferenta, criza si nationalismul romanesc

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 00:02
1875 citiri
Kelemen: UDMR are 3 mari inamici - indiferenta, criza si nationalismul romanesc

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminica seara, la Miercurea Ciuc, la lansarea candidatilor Uniunii din Harghita, ca formatiunea are de infruntat la alegeri "un adversar si trei mari inamici", acestia din urma fiind indiferenta, criza economica si nationalismul romanesc.

Kelemen Hunor a afirmat ca, la alegerile parlamentare, UDMR are "un adversar" in PPMT si "trei mari inamici", respectiv indiferenta, criza economica si nationalismul romanesc.

Kelemen a spus ca PPMT face o campanie "6:3", uitand ca in politica se joaca pentru rezultat.

El le-a spus participantilor la lansarea candidatilor UDMR din Harghita ca este foarte important sa ramana uniti pentru a castiga reprezentare in Parlament, motiv pentru care le-a cerut votul de incredere.

In ceea ce priveste indiferenta, Kelemen a afirmat ca UDMR poate lupta cu ea, intrucat "la locale, UDMR a primit cu 70.000 de voturi mai mult decat in 2008 si cu ajutorul vostru vom invinge indiferenta si acum".

Potrivit lui Kelemen, al doilea mare inamic al Uniunii este criza economica, despre care a spus ca nu a generat-o si nici nu o va rezolva UDMR, adaugand: "O reprezentare puternica in Parlament va da raspunsuri bune si acesteia".

Liderul UDMR considera insa ca inamicul "cel mai mare" este nationalismul romanesc.

"Cel mai mare inamic al nostru este nationalismul romanesc. Oriunde mergem, vedem ca, dupa 23 de ani, nu numai in retorica apare antimaghiarismul, ci si in deciziile guvernamentale, in activitatea comisarilor guvernamentali, zi de zi, aici, in secuime, in Partium, dar si in Banat si in Ardealul de mijloc ne confruntam cu decizii antimaghiare, cu acea intentie ca drepturile noastre, pe care le-am obtinut in ultimii 23 de ani, sa ne fie luate, sa ne fie imputinate.

Vedem ca sunt multi in aceasta tara care vor sa intoarca roata istoriei inapoi si nu spre secolul XXI. Trebuie sa-i luam in calcul, sa-i invingem pe acesti inamici si atunci vom putea invinge si indiferenta, daca suntem isteti, puternici, daca credem ca avem nevoie de o reprezentare puternica in Parlament, putem sa invingem si nationalismul romanesc si, dragi prieteni, putem da raspunsuri fezabile si crizei economice, pentru ca avem proiecte bune si oameni foarte bine pregatiti", a sustinut Kelemen.

Ideea privind acutizarea nationalismului romanesc a fost preluata si de presedintele Organizatiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Borboly Csaba, care este si seful Consiliului Judetean Harghita.

El a exemplificat cu "atacurile" la adresa drapelului secuiesc si a manualului de "Istoria secuilor".

"Atacurile la adresa drapelului secuiesc si a cartii de istorie a secuilor ne arata ca fortele nationaliste au luat din nou in vizor secuimea, ignorand modelele functionale din Europa. Noi trebuie sa le infruntam cu curaj, fiindca adevarul si drepturile europene sunt de partea noastra", a spus Borboly.

El a facut apel la electoratul maghiar sa se prezinte la urne si sa voteze UDMR, fara sa se sperie de "atacurile nationalistilor si ale opozitiei locale (PPMT - n.r.)", intrucat "cel care pare slab nu poate sa supravietuiasca, aceasta este legea junglei, iar starea din Romania oglindeste acest lucru".

"Ori suntem puternici, ori vom fi stersi", a conchis Borboly.

La lansarea candidatilor UDMR din judetul Harghita, care a avut loc, duminica seara, la Casa de Cultura Municipala din Miercurea Ciuc, au participat aproximativ 300 de persoane. La final, cei prezenti au cantat imnul Ungariei si imnul secuiesc.

Citeste si:
Ludovic Orban: „Eu nu pot să cred că preşedintele României a pus mâna pe telefon să-l sune pe un preşedinte de filială să-i spună «sprijină-l pe Cîţu»"
Ludovic Orban: „Eu nu pot să cred că preşedintele României a pus mâna pe telefon să-l sune pe un preşedinte de filială să-i spună «sprijină-l pe Cîţu»"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că unii preşedinţi liberali de filiale judeţene transmit mesajul că preşedintele României îl sprijină la alegerile interne ale PNL din...
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Mai sunt doar câteva zile până la congresul PNL, de sâmbătă 25 septembrie, când va fi ales liderul partidului aflat la guvernare dintre Florin Cîțu, premierul României și Ludovic Orban,...
Sursa: MEDIAFAX