Ziare.com

Magistratii au anulat hotararea de infiintare a unei facultati maghiare la Targu-Mures

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 22:06

   

Magistratii au anulat hotararea de infiintare a unei facultati maghiare la Targu-Mures
Curtea de Apel a decis sa anuleze Hotararea de Guvern privind infiintarea Universitatii de Medicina in limba maghiara in cadrul UMF Targu-Mures. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a calificat decizia magistratilor ca "abuz".

Hotarerea de Guvern a fost anulata in urma unei actiuni intentate de conducatorii UMF Targu-Mures. Acestia au acuzat ca Guvernul nu respecta deciziile Senatului si autonomia universitara.

"A fost admisa actiunea reclamantului UMF Targu Mures si a fost anulata HG 230 din 27 martie 2012. Decizia pe fond este atacabila cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 15 zile de la comunicarea sa catre parti", a declarat purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Targu Mures, Anuta Liliac, citata de Adevarul.

La auzul vestii, rectorul UMF a declarat ca "este o decizie normala, care aduce lucrurile unde trebuie sa fie si care confirma faptul ca peste autonomia universitara nimeni, mai ales politicul, nu trebuie sa treaca. Asteptam aceasta decizie, pentru ca suspendarea executarii, de anul trecut, a fost foarte bine argumentata si cred ca in acest moment lucrurile sunt clare si banuiesc ca nu va mai fi o astfel de situatie cu nicio universitate din tara".

Kelemen Hunor: Este un abuz, Guvernul trebuie sa reactioneze

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat extrem de nemultumit de decizia magistratilor, pe care a calificat-o ca "politica".

"Consider ca anularea HG privind infiintarea unei noi facultati in cadrul UMF Targu Mures a fost o decizie politica a instantei Curtii de Apel, un fel de abuz din partea instantei, pentru ca aceasta hotarare de Guvern este in aplicarea legii si nu trece peste lege. In momentul in care Senatul UMF Targu Mures nu a respectat si nu a aplicat legea, era normal ca Guvernul, pentru ca este guvern sa vegheze asupra aplicarii legilor in aceasta tara, a adoptat o HG.

Minoritatile nationale, minoritatea maghiara, nu asteapta de la Senatul universitatii respectarea drepturilor minoritatilor nationale privind invatarea in limba materna, ci de la Guvern, de la institutiile politice, de la Parlament. Cred ca acea HG era o hotarare corecta, justa si era in aplicarea legii, si nu in afara ei", a spus Kelemen, citat de Mediafax.

El a cerut Guvernului sa atace decizia Curtii de Apel.

"Nu pot accepta ca o instanta sa cenzureze hotarari ale Guvernului in momentul in care decizia nu lezeaza in niciun fel legislatia in vigoare", a afirmat liderul UDMR.

Hotararea de Guvern privind infiintarea unei facultati in limba maghiara in cadrul UMF Targu-Mures a fost adoptata la sfarsitul lunii martie 2012 de Guvernul Ungureanu.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 573 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ma bucura aceasta veste !

Nu trebuie sa existe nici o facultate in Romania cu limba de predare in limba maghiara.

 

nu trebuie, dar sunt....

univeritati in lb. maghiara sunt in Romania, Sapentia de exemplu....un fel de scoala profesionala care cica scoate studenti...am cunoscut la miercurea ciuc doua absolvente de limbi straine...romana-engelza...nu stiau nici una nici alta...da le dau baietii posturi pt promovarea secuilor studiosi...in detrimentul cui? va las pe voi sa raspundeti


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor