UDMR nu vrea sa auda de reorganizare - PDL insista

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 19:40
2858 citiri
UDMR nu vrea sa auda de reorganizare - PDL insista
Foto: Arhiva

Reorganizarea Romaniei ramane in continuare un "cartof fierbinte" pe masa negocierilor dintre UDMR si PDL. Premierul Emil Boc a declarat, la inceputul saptamanii, ca printre variantele asupra carora se discuta se afla impartirea tarii in zece regiuni. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Ziare.com ca, momentan, Uniunea isi sustine varianta cu 16 regiuni si, pana nu vede propunerea si desenul cu cele zece regiuni, nu comenteaza.

"Nu am discutat saptamana trecuta despre aceasta varianta. Pozitia UDMR este cunoscuta si nu s-a schimbat. Noi credem ca e greu sa faci o reorganizare inainte de alegeri. Probabil e un proiect, dar eu nu am vazut nimic si pana nu vad nu pot sa spun nimic. Noi ne sustinem vechea varianta. Despre proiectul cu 10 regiuni nu pot sa spun nimic pana nu vad desenul. Cred insa ca e greu de facut o asemenea reforma, care in mod normal se face la inceputul unui ciclu electoral, nu la sfarsitul sau. Dar pana nu vad propunerea nu pot sa comentez mai multe", a declarat presedintele Uniunii, pentru Ziare.com.

Deputatul Marton Arpad, unul dintre initiatorii legii cu privire la reorganizarea Romaniei, a fost mai radical si a spus ca UDMR nu accepta aceasta varianta cu 10 regiuni si nu este de acord cu redesenarea intregii tari inaintea alegerilor.

"Nu este o propunere noua (10 regiuni n.red.). Este identica cu cea a presedintelui Traian Basescu, el a avut aceasta propunere de zece regiuni si nu suntem de acord. Ramanem pe varianta de 16 regiuni, asa e legea depusa de noi. Deocamdata acea lege vorbeste doar de transformarea regiunilor de dezvoltarea actuale prin micsorarea lor si nimic altceva, si nu desfiintarea judetelor si transformarea regiunilor. Deocamdata aceasta varianta cu zece a fost respinsa de noi categoric, varianta propusa de noi la fel nu a fost deocamdata acceptata de PDL si nici de domnul Basescu asa ca momentan in aceasta problema mai avem mult de discutat", ne-a declarat deputatul UDMR.

Marton Arpad a precizat ca pe marginea reorganizarii Romaniei se va mai discuta multa vreme.

"Luni la sedinta domnul Boc a ridicat, cum ridica de saptamani aceasta problema, ca trebuie sa rezolvam si aceasta problema si noi zicem: da, trebuie sa discutam despre reforma in administratie, incepand cu deconcentratele pana sa vedem ce se intampla cu administratia publica locala, dar noi nu suntem de acord cu variantele propuse de desfiintare a judetelor. Deocamdata este punctul de vedere oficial.

In cadrul Uniunii sunt doua curent: unul ar fi de acord cu transformarea celor 16 regiuni in judete, iar altii nu sunt de acord cu asta, ci sunt pentru mentinerea judetelor in forma actuala. Dar nicidecum nu suntem de acord cu redesenarea intregii tari inaintea alegerilor", a mai precizat deputatul maghiar.

Premierul a vorbit, din nou, luni seara, despre reorganizarea administrativa discutata de ceva timp la nivelul clasei politice.

Emil Boc a dat exemplul Italiei.

"Putem discuta si despre zece regiuni, de exemplu, numai sa putem merge pana la capat", a spus premierul, referindu-se la opozitia UDMR in fata proiectului propus de PDL.

"Aceasta reorganizare se face in interesul Romaniei, nu pentru a proteja interesele vreunului cetatean sau al unui grup de cetateni", a adaugat Emil Boc.

Ce ne pregateste noul tandem Basescu - Lazaroiu

Subiectul reorganizarii a fost amintit in weekend de presedintele Traian Basescu si de ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu. Cei doi au precizat ca acest proces trebuie sa inceapa "imediat", deoarece este singura sansa de dezvoltare a Romaniei.

Si ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, sustinea la inceputul lunii ca in situatia in care decizia privind reorganizarea administrativ-teritoriala nu va fi luata in aceasta toamna, pentru a putea fi implementat noul sistem pana la alegerile din 2012, atunci acest subiect nu va mai fi de actualitate si va duce urmatoarea discutie in domeniu undeva in 2015-2016.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reorganizare Romania zece regiuni, #UDMR respinge varianta zece regiuni , #UDMR