Seful UDMR i-a mentionat pe Dacian Ciolos sau Bogdan Olteanu ca gen de premier

Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 17:55
2915 citiri
Seful UDMR i-a mentionat pe Dacian Ciolos sau Bogdan Olteanu ca gen de premier
Foto: site oficial Kelemen Hunor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, este de parere ca persoana desemnata ca premier al Romaniei, care sa asigure guvernarea tarii pana in primavara sau vara anului viitor, cand ar putea avea loc alegeri anticipate, ar trebui sa fie o persoana cu experienta, dar care nu este implicata pentru moment intr-un proiect politic.

Intrebat de jurnalisti, sambata, dupa Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU), cum ar trebui sa fie viitorul premier, liderul UDMR i-a dat ca exemplu pe Dacian Ciolos si Bogdan Olteanu, dar a subliniat ca aceasta nu inseamna ca Uniunea il propune pe vreunul dintre acestia doi, nominalizarea premierului fiind atributul presedintelui tarii.

A doua zi de consultari cu partidele si "strada". Iohannis are doua variante - anticipate si tehnocrati

"Gen Dacian Ciolos (fost comisar european - n.red.), gen Bogdan Olteanu (viceguvernator BNR - n.red.). Un om care nu intra in competitie politica anul viitor, care are in spate, daca vreti, o institutie solida, o cariera solida de alta natura decat cea politica si care nu este implicat, in aceasta perioada, in proiecte politice si nu doreste sa fie implicat in proiecte politice, si care nu va folosi instrumentele guvernamentale in competitia politica de anul viitor.

Am spus gen, si nu este o propunere de persoana. Am spus gen. Sa nu se inteleaga ca am propus pe cineva anume. Este atributul presedintelui si partidele politice nu trebuie sa dea impresia ca vor sa ia ceva din atributul presedintelui. Este atributul si responsabilitatea presedintelui de a veni cu o nominalizare", a spus Kelemen Hunor.

Ponta si-a dat demisia: UDMR vede mai multe variante pentru viitorul Guvern

Acesta s-a referit si la importanta votarii in Parlament a unui guvern pana cel tarziu la sfarsitul acestei luni, un guvern care ar putea fi tehnocrat.

Solutia aceasta ar fi potrivita, considera Kelemen Hunor, in conditiile in care un guvern politic nu ar da un raspuns si nu ar detensiona conflictele de la nivelul societatii.

Numele lui Dacian Ciolos, vehiculat pentru postul de premier - ce spune acesta

Referindu-se si la evenimentele din strada din ultimele zile, Kelemen Hunor a precizat ca orice schimbare trebuie sa tina cont de cateva principii importante si ca nu trebuie renuntat la institutiile fundamentale, democratice, la parlamentarism si la partide politice.

"Este adevarat ca (...) supararea e uriasa. Toata clasa politica, fara nuante, este respinsa, dar acest lucru nu inseamna ca in afara cadrului parlamentar, in afara institutiilor democratice se poate gasi o solutie sau o alternativa democratica. Orice alta alternativa inseamna ori un autoritarism nedorit, ori o alta forma de guvernamant, dictatura de exemplu. Nu dorim asa ceva. Trebuie sa tinem cont de aceste aspecte si trebuie sa spunem ca intr-adevar si oferta, tinand cont de ce doreste societatea, trebuie sa vina din partea institutiilor si a partidelor politice", a spus liderul UDMR.

Seful UDMR vede un pericol "nervos" legat de proteste

Kelemen Hunor a participat sambata la sedinta de reconstituire a Consiliului Reprezentantilor Unionali, in cadrul careia a fost adoptat regulamentul de desemnare a candidatilor la alegerile locale din 2016 si a fost ales un nou presedinte al CRU.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...