Ziare.com

Seful UDMR: Si Ceausescu a inteles ca nimeni nu fuge cu Harghita si Covasna pe spate

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 20:00

   

Seful UDMR: Si Ceausescu a inteles ca nimeni nu fuge cu Harghita si Covasna pe spate
UDMR nu accepta regiunile administrative, deoarece infiintarea lor ar fi o "greseala capitala", spune presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, potrivit caruia se vrea "recentralizare si golire de atributii", in conditiile in care "pana si Ceausescu a inteles ca nimeni nu fuge" cu judetele maghiare.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, miercuri, la deschiderea oficiala a celei de-a zecea editii a taberei "Tineretul si Uniunea Europeana (UE)" de la Izvoru Muresului, judetul Harghita, ca discutiile purtate cu partidele care formeaza coalitia de guvernare pe tema raportului privind modificarea Constitutiei s-au finalizat cu obtinerea unor "rezultate importante", precum includerea minoritatilor nationale in randul factorilor care formeaza statul, dreptul minoritatilor de a-si infiinta institutii propri, utilizarea libera a simbolurilor comunitatilor nationale si consultarea reprezentantilor acestora atunci cand sunt luate decizii care vizeaza viata membrilor unei comunitati.

Kelemen nu este de acord insa cu regiunile administrative care vor declansa "o asimilare" in secuime.

Inalt oficial de la Bruxelles: Regiunile nu trebuie desenate pe criterii etnice

"Daca se infiinteaza regiunile administrative, peste tot vom fi in minoritate. Nu putem numi asta decat 'asimilare' si asta inseamna inceputul sfarsitului, in sens politic", a spus Kelemen.

Potrivit presedintelui UDMR, aparitia unui nou nivel administrativ ar insemna mai multa birocratie, mai multi bani cheltuiti "din buzunarul fiecarui om", efectele pe termen scurt, mediu si lung ale regionalizarii ducand la "o catastofa in ceea ce priveste administrarea tarii".

Kelemen Hunor considera ca regiunile administrative vor "subordona" consiliile judetene si locale, ceea ce reprezinta "o recentralizare".

"Intentia este clara, o recentralizare, o golire de atributii, de la judet, de la administratia locala. Asta inseamna ca in Harghita, in Covasna, in Mures noi nu vom mai conta, ceea ce nu putem accepta.

Nu putem accepta o asimilare de acest gen, cand pana si Ceausescu si-a dat seama ca vrei, nu vrei, iti plac, nu-ti plac, maghiarii traiesc in aceasta zona si nimeni nu a fugit cu Harghita si cu Covasna pe spate, sub brate sau in rucsac si nu va fugi nici in continuare.

UDMR: Regiunile de acum franeaza dezvoltarea economica, trebuie sa fie mai mici

Deci din acest punct de vedere eu cred ca trebuie o abordare mult mai responsabila si nu se poate discuta doar aritmetic: 'domnule, daca avem 70 la suta, facem ce vrem cu tara asta si nu conteaza alte pareri si alte perspective'. Noi nu vrem sa acceptam, consideram ca este o greseala si o catastrofa, este o greseala capitala", a spus Kelemen Hunor.

Romania nu are nevoie de regiuni administrative

In opinia liderului UDMR, Romania nu are nevoie de regiuni administrative, de vreme ce nici UE nu le-a cerut, iar afirmatia potrivit careia in absenta acestora nu vor putea fi absorbite fonduri europene reprezinta "o minciuna absolut clara".

"Eu sper ca pana la votul in Parlament vom avea posibilitatea de a deschide din nou discutia in comisie, fiindca atat Consiliul Legislativ, probabil si Curtea Constitutionala, vor formula obiectii serioase si nu stim ce va spune Comisia de la Venetia, dar majoritatea formata din PNL-PSD a promis ca va tine cont de observatiile Comisiei de la Venetia", a conchis Kelemen Hunor.

Liderul deputatilor UDMR: Nu acceptam 8 regiuni si alegeri indirecte

Aproximativ 250 de tineri maghiari participa la cea de-a zecea editie a taberei "Tineretul si Uniunea Europeana", organizata de UDMR in statiunea Izvoru Muresului.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 494 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ceausescu

A facut multe greseli,dar a tinut in friu,exaltarea unora si a tinut ROMANIA...El a spus in ungureste Traiasca Partitudul Comunist Roman,dar le-a spus, este vorba de PCR, chiar daca v-am spus in ungureste,si le-a mai zis...o tin 1000 de ani,tinutu,dupa aia v-o mai dau si voua,e vorba de regiunile respective....Ceausecu daca traia,facea niste intreprinderi de impachetat fum si de dat mustile din parc,afara..si aducea Moldoveni cu copii multi...si aveam pace si noi si ei.Vinovatii ii consider pe cei din ungaria,care baga cotite,ca noi Romanii si ungurii traiam in pace....inainte de 89....

 

E clar

Nu fug cu ea in sapte....dar vor sa ni-o traga la spate...ole...e o lata nuanta.....

 

Un sfat de la un așazis RUSNAC !

Domnilor din UDMR....sunteți actualmente intr-o situație similară cu cea din Yugoslavia lui Milosevici. Forțe oculte vă imping la acțiuni menite să trezească sentimentele naționaliste extremiste la acest popor ce nu prea e dus la Biserică atunci cind i se pune...PATA ! Rominu pare pașnic,e greu de "amorsat" dar cind o face....e sălbatec !
Doriți domniile voastre ca să ne trezim cu violențe etnice doar pentru ca să justificați scaunele din Parlament ? Pentru o fieritate națională prost ințeleasă riscați ca poporu romin să vă răspundă cu aceeași monedă,dar astfel de situații sunt greu de stăpinit. Trăind impreună cu noi de secole,sper că ne cunoașteți bine. Indrăzniți doar să ne provocați...și nici Mama Uniunii Europene nu vă vor scăpa de minia rominului umilit la el acasă. Cea mai bună politică e aceea de a trăi in pace cu toate naționalitățile conlocuitoare. Invățați limba voastră dar să nu uitați că pentru a lucra in Rominia...trebuie să stăpiniți bine și limba țării in care trăiți. Noi....Moldovenii de peste Prut am avut o experiență similară fiind sub papuc rusesc incă de la războiul de independență,cu mici excepții. Și am invățat un lucru.......să fim ROMÂNI in ginduri și simțiri așa cum și voi doriți să fiți UNGURI mindri de originile voastre,dar am invățat și limba rusă,factor decisiv in a putea lucra oriunde in spațiul rusofon. Da ! aveam o autonomie relativă,dar suficientă pentru a nu ne ridica in cap STĂPINII. Și voi ...acum....sunteți sub stăpinire romanească...că vreți că nu vreți,că vă place sau nu....e treaba voastră ! Dar....și vă spun cu franchețe......nu incercați ruperea acestei țări doar pentru că Oculta Europeană vă dă NAS ! Amintirile din Srebrenița sunt incă vii !

 

Cum ai zis tu , pui de hun ?

Judete maghiare ? Unde , in Romania ?
Cum iti permiti mai nesimt.zitule ? Bai neam de Atila corcit, sa stai in opozitie si sa nu mai aud de voi pana
va voi vot eu sa fiti la putere.
PS. E clar ,cred, c-as astupa gropile din carosabil cu voi , cu zicea Funar! Funar presedinte !

 

In democratie majoritatea hotaraste cum e mai bine.

Kelemen sa se abtina de la separatisme, iar daca nu reuseste sa-si ia boccelele pe spate si directia Budopest.

 

Pai...

...de ce nu merge la el in audienta cu plangerea in mana????

 

hunor draga

ia lasa sa vorbeasca si romanii din Covasna si Harghita, sa vedem ce parere au. De ce vreti autonomie, ca nici romanii nu vor muta judetele astea din locul lor, nu va da nimeni afara, nu va interzice nimeni sa vorbiti si sa invatati ungureste.
vreti mai multe drepturi decat romanii? vezi ca vrei continuarea discrinminarii romanilor

 

Si Ceausescu a inteles ca nimeni nu fuge cu Harghita si Covasna

Cand a INTELES asta, Ceausescu a DESFIINTAT Regiunea Autonoma Maghiara creata de ocupantul iudeo-rus !
Ungurii numara cca. 6 - 6,5 % din populatia Romaniei. Musulmanii din Franta numara cca. 10 % din populatia franceza..Ce drepturi au aceia in "terre d'accueil", cum le place francezilor sa-si numeasca tara ? Dar cei cca. 6 % musulmani din Germania ?
Faptul ca mongolii au ocupat milenar Transilvania, Crisana, Banatul si Maramuresul NU inseamna ca trebuie sa li se acorde superdrepturi. DIMPOTRIVA, aceasta TREBUIE sa fie o ACUZA la adresa mongolilor si chiar sa li se IMPUTE ocupatia, jaful si crimele contra autohtonilor romani !
Foaie verde s’o lalea !
Ungurime vreme rea,
ce cătasi in tara mea
Ia-ti hamul si prastia
si’n spinare sarica
si te du in tara ta
si-ti mănancă slănina.
Du-mi-te in sat la voi
si-ti fă casă in gunoi
s’o freacă cu usturoi.
sursa : "Poesii populare din Transilvania", Bucuresci, 1893, editat de I. G. Bibicescu

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor