UDMR a prezentat la Bruxelles situatia liceului maghiar din Targu Mures: Nu renuntam

Joi, 22 Martie 2018, ora 20:30
2805 citiri
UDMR a prezentat la Bruxelles situatia liceului maghiar din Targu Mures: Nu renuntam
Foto: Arhiva Facebook/Kelemen Hunor

UDMR a organizat, joi, la Bruxelles, sedinta grupului parlamentar, unde a fost discutata evolutia situatiei reinfiintarii Liceului Romano-Catolic din Targu Mures, Kelemen Hunor sustinand ca nu va renunta la ideea infiintarii scolii.

La sedinta a fost invitat si secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz White.

"I-am spus liderului Partidului Popular European (PPE) ca nu vom renunta la ideea infiintarii scolii si vom relua tot parcursul initial daca este necesar. Nu vom avea liniste pana cand institutia de invatamant nu va functiona ca o personalitate juridica separata", a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat de presa.

Acesta a adaugat ca Liceul Teologic trebuie sa functioneze pentru ca aceasta este dorinta legitima a comunitatii maghiare, iar infiintarea si functionarea unei institutii de invatamant pentru elevii care apartin minoritatilor nationale este un act de normalitate intr-un stat de drept, membru al Uniunii Europene.

Ministru ungar: Liceul din Targu Mures se va reinfiinta, chiar si dupa decizia CCR. Dragnea mi-a promis

Membrii grupurilor parlamentare ale UDMR s-au intalnit, la Bruxelles, si cu europarlamentarii maghiari din Partidul Popular European.

"Atat timp cat avem reprezentanti maghiari in Parlamentul European, cauza maghiara, problemele maghiarilor din Romania trebuie aduse in atentia forului european. Toate discutiile de la Bruxelles au avut scopul de a transmite Uniunii Europene necesitatea solutionarii problemei minoritatilor nationale autohtone. Maghiarii din Romania trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi in tara lor la fel ca celelalte minoritati autohtone din Tirolul de Sud, Finlanda si Belgia", a sustinut liderul UDMR, se arata in documentul citat.

In ceea ce priveste prioritatile perioadei urmatoare, liderul UDMR a mentionat pregatirile pentru alegerile europarlamentare din 2019 si ca pentru Uniune este esential ca in urmatorul mandat comunitatea maghiara sa aiba doi sau chiar trei reprezentanti in Parlamentul European.

"Prezentarea in Parlamentul European, dar si in cadrul Partidului Popular European, a intereselor comunitatii maghiare din Romania este cruciala, pentru ca astfel putem gasi solutii la nivelul Uniunii Europene pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta comunitatea noastra, dar si celelalte minoritati din Europa.

Retorica nationalista si populista s-a intensificat peste tot in Europa si nu putem lasa ca aceasta tendinta sa predomine si sa afecteze proiectele legitime care vizeaza protectia drepturilor minoritatilor", a spus liderul deputatilor UDMR, Korodi Attila, dupa sedinta grupului parlamentar UDMR din Bruxelles.

Acesta a precizat, totodata, ca daca Uniunea Europeana ar pune in practica recomandarile Consiliului Europei privind protectia minoritatilor, educatia in limba materna nu ar mai fi in pericol.

"Nu renuntam la acest drept al minoritatilor. Nu am renuntat nici atunci cand am lansat initiativa cetateneasca Europeana Minority SafePack. Strangem 1 milion de semnaturi pentru ca sa atragem atentia Uniunii Europene asupra problemelor minoritatilor nationale autohtone. Avem convingerea ca initiativa noastra va reprezenta un nou capitol in ceea ce priveste protectia minoritatilor si ca, in curand, va incepe legiferarea in acest sens", a sustinut Korodi.

La randul sau, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a spus ca Romania trebuie tina cont de acordurile internationale semnate in cee ace priveste protectia minoritatilor.

"La fel ca in Europa, in Romania exista diversitate din punct de vedere etnic, iar pentru ca tara sa devina un stat model in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, ar trebui sa respecte aceste comunitati etnice minoritare. Statul trebuie sa constientizeze ca, desi comunitatea maghiara este o minoritate, are dreptul de a-si face vocea auzita si de a lupta pentru drepturile ei", a subliniat Cseke Attila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kelemen Hunor liceu maghiar Bruxelles, #UDMR liceu maghiar Targu Mures , #UDMR