UDMR sustine comasarea doar daca se mentine actualul sistem electoral

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 19:15

   

UDMR sustine comasarea doar daca se mentine actualul sistem electoral
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, marti, dupa o intalnire cu grupurile parlamentare reunite, ca Uniunea sustine comasarea alegerilor doar daca se mentine actualul sistem de alegere a senatorilor si deputatilor.

"Noi nu am cerut, nu am dorit comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in 2012, dar intelegem argumentele, in primul rand argumentele financiare, argumentele bugetare si concluzia grupurilor reunite a fost ca noi pastrand sistemul electoral actual vom putea sustine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare", a spus liderul Uniunii.

El a admis ca UDMR nu sustine propunerile PDL privind Parlamentul unicameral, in timp ce PDL nu sustine varianta UDMR privind votul uninominal combinat cu cel pe liste, iar in lipsa consensului solutia nu poate fi decat pastrarea actualului sistem. "Alta cale nu vad - ramane actualul sistem, cu hazardul lui. Noi doream un sistem electoral mixt, dar fara sustinerea partenerilor nu se poate realiza.

Nu discutam despre reducere (a numarului de parlamentari - n.red.), varianta noastra nu este sustinuta de PDL, cu 88 de senatori si 300 de deputati, si varianta PDL nu este sustinuta de noi, niciodata nu a fost sustinut sistemul unicameral de catre UDMR", a subliniat Kelemen Hunor. El a adaugat ca legile electorale nu pot fi modificate pana la sfarsitul anului, iar UDMR nu este de acord sa se schimbe sistemul cu noua luni inainte de alegeri.

Kelemen Hunor a mai spus ca coalitie se va lua luni o decizie daca se va merge pe asumarea raspunderii Guvernului sau pe un proiect de lege pentru promovarea comasarii alegerilor, dar ca sansele de a merge pe asumarea raspunderii sunt mari.

Prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, ca prioritatea PDL este comasarea alegerilor, iar apoi modificarea Constitutiei, la inceputul lui 2012, astfel incat Parlamentul sa fie unicameral si sa aiba maximum 300 de membri.

Flutur a subliniat ca modul de alegere al parlamentarilor si comasarea alegerilor sunt tratate distinct de PDL, iar legea de comasare a alegerilor nu se va referi la numarul alesilor sau alte chestiuni precum norma de reprezentare.

Dupa ce se va decide comasarea alegerilor, PDL va stabili modul de alegere al senatorilor si deputatilor in cadrul dezbaterilor pe modificarea Constitutiei.
Sursa: rNews

Articol citit de 861 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
gong
rank 5
faceti un exercitiu de imaginatie si imaginati-va parlamentul fara
udmr, fara aceasta balama..

eu cred ca atunci ar fi mai multa acrtivitate in folosul romanilor, pentru ca si putere si opozitia ar trebui sa conlucreze cumva pentru a conduce tara..ar mai lasa unii..ar mai pune altii ..

asa, aceasta polarizare nu este decat in folosul ungurilor, care de fapt conduc Romania !
Comentariu inadecvat
darnic00
rank 5
Exista si alte solutii,
si probabil ca la inceputul anuluii viitor se vor putea pune si in practica. Una dinte solutii ar fi ca o parte din USL, cel putin o parte, sa inteleaga ca Romania este la cheremul ungurilor tocmai datorita pozitiei rigide a USL si sa indrepte greseala, votand alaturi de Putere. Alta solutie ar mai fi si pierderea de catre USL a inca cativa deputati si senatori prin teecera acestora in tabara Puterii, astfel incat UDMR sa fie scos de la guvernare. Si inca o solutie, si aceasta realizabila doar cu participarea USL, ar fi ridicarea pragului electoral la 10%, astfel incat sa intre in Parlament doar doua, maxim trei partide, fara UDMR bineinteles, si acestea sa se roteasca la guvernare, in avantajul tuturor romanilor, nu doar al celor de etnie maghiara.
gong
rank 5
10% prag electoral pare cea mai buna solutie
iar pentru aliante de partide 25%..
Anuca
rank 2
Ungurii din parlamentul roman sunt chiar nesimtiti!
Dar si mai nesimtiti sunt cei din vina carora au ajuns sa se joace cu noi! Ar trebui pusi urgent la punct, gasiti o solutie!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor