Ultimatum pentru PDL: UDMR mai asteapta doua saptamani Statutul minoritatilor

Duminica, 12 Iunie 2011, ora 09:16
5088 citiri
Ultimatum pentru PDL: UDMR mai asteapta doua saptamani Statutul minoritatilor
Foto: Arhiva

Presiunea in Coalitie se intensifica pe masura ce sesiunea legislativa se apropie de final. In mai putin de doua saptamani expira termenul dat de UDMR partenerilor de guvernare: Statutul minoritatilor trebuie adoptat pana la finalul lui iunie. In cazul in care PDL nu isi respecta intelegerea, liderii UDMR invoca, ce-i drept cu jumatate de gura, varianta retragerii din Executiv.

Dupa cateva luni de amanari, deputatii din Comisia pentru Drepturile Omului abia s-au apucat de dezbaterea proiectului, uitat in Parlament in ultimii sase ani.

Un nou ultimatum pentru parlamentari a venit in aceasta saptamana de la liderul UDMR Kelemen Hunor: pana miercuri, 15 iunie, raportul trebuie finalizat. "Noi vrem sa respectam intelegerea scrisa din Coalitie si atunci, pana la sfarsitul lunii iunie, legea trebuie sa fie adoptata. Si daca noi nu avem raportul saptamana viitoare nu avem timp pentru dezbaterea in Parlament", a reiterat pentru Ziare.com Kelemen Hunor.

El a confirmat, de asemenea, ca tergiversarea dezbaterii si adoptarii Statututlui minoritatilor, important din punct de vedere electoral pentru UDMR, a fost una din temele discutate in aceasta saptamana in sedinta Coalitiei.

"Incercam sa facem raportul, si daca nu e raport, facem asumare. Colegii din Coalitie stiu, daca nu se face raportul pana miercuri, vom face asumare. Iar ei au fost de acord", a precizat Kelemen.

Perspectiva unei noi angajari a raspunderii Guvernului pe un proiect controversat pune insa sub semnul intrebarii unitatea majoritatii aflate la Putere. Pe de alta parte, solutia asumarii ofera Opozitiei un nou prilej de a ataca Guvernul cu o motiune de cenzura, cum au anuntat de altfel liderii USL.

Contestarea Statutului minoritatilor ii pune insa, cel putin pe liberali, intr-o situatie ingrata. In 2005, proiectul a fost trimis spre dezbatere Parlamentului de Guvernul condus de liberalul Calin Popescu Tariceanu.

"Constat ca partidele, in functie de pozitia lor, la guvernare sau in opozitie, au abordari diferite pe acelasi subiect, ceea ce nu e corect, principial. Sunt cateva domenii in care nu ar trebui sa tinem cont ca suntem in opozitie sau la guvernare, ci ar trebui sa existe o sustinere, nu spun consensuala, dar o consecventa ar trebui sa existe. Si drepturile minoritatilor tine de aceasta categorie", a comentat Kelemen Hunor. Desi indepartata, varianta retragerii de la guvernare este luata in calcul de UDMR doar daca PDL da semen clare ca nu isi va respecta partea de intelegere.

"UDMR pana cand se respecta o intelegere in alianta nu tradeaza, nu e modul nostru de a face poltica. Daca lucrurile nu merg si nu exista majoritate, atunci lucrurile trebuie reanalizate", a spus liderul UDMR pentru Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#statutul minoritatilor UDMR, #coalitie PDL UDMR , #UDMR