Tensiuni între primarul Kievului Vitali Kliciko și președintele Volodimir Zelenski: „Aici avem un fel de jocuri politice”

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 08:01
9719 citiri
Tensiuni între primarul Kievului Vitali Kliciko și președintele Volodimir Zelenski: „Aici avem un fel de jocuri politice”
Primarul Kievului Vitali Kliciko FOTO Captură video

Primarul Kievului, fostul boxer profesionist Vitali Kliciko, a ripostat duminică la criticile preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care se arătase nemulţumit de măsurile luate pentru a-i ajuta pe locuitorii capitalei să facă faţă penelor de curent electric cauzate de atacurile ruşilor, relatează Reuters.

Preşedintele Volodimir Zelenski remarcase în discursul nocturn de vineri seară că există multe plângeri cu privire la măsurile adoptate în capitală şi a spus că primarul Kievului nu a făcut suficient pentru a-i ajuta pe locuitorii greu încercaţi, după ce bombardamentele ruse din cursul săptămânii i-au lăsat fără lumină, căldură şi internet.

„Pentru a spune lucrurilor pe nume, este nevoie de mai multă muncă”, a spus Zelenski referindu-se la eforturile municipalităţii.

Kliciko, care în trecut a fost implicat în mai multe dispute cu Zelenski, a declarat că aliaţii preşedintelui s-au angajat în „manipulări” cu privire la eforturile depuse de municipalitate şi a acuzat că sunt postate online „fotografii de neînţeles”.

„Pentru a spune lucrurilor pe nume, acest lucru nu este frumos. Nici pentru ucraineni, nici pentru partenerii noştri străini”, a declarat Kliciko. „Astăzi, mai mult ca niciodată, toată lumea trebuie să fie unită şi să lucreze împreună. Iar aici avem un fel de jocuri politice”, a acuzat Kliciko.

„Nu vreau să mă implic în bătălii politice, mai ales în situaţia actuală”, a mai spus edilul într-o înregistrare video postată pe Telegram. „Este lipsit de sens. Am lucruri de făcut în oraş”, a adăugat el.

În ultima săptămână, Zelenski a promovat ideea deschiderii a mii de „centre de invincibilitate”, înfiinţate în întreaga Ucraină pentru a furniza căldură, apă, internet şi acces la telefonie mobilă pentru locuitorii rămaşi fără astfel de servicii în locuinţele lor.

După criticile lui Zelenski, primarul Vitali Kliciko a precizat că cele 430 de „centre de încălzire” din Kiev îi ajută pe oameni să facă faţă efectelor atacurilor ruseşti asupra centralelor electrice şi a anunţat că sunt avute în vedere deschiderea a peste 100 de centre suplimentare, în cazul unor condiţii extreme.

Volodimir Zelenski, reaminteşte Reuters, a fost ales preşedinte cu o majoritate zdrobitoare în 2019, la cinci ani după ce Vitali Kliciko a preluat prima dată funcţia de edil al capitalei ucrainene. Înainte de război, cei doi lideri au intrat de mai multe ori în conflict cu privire la modul în care erau administrate capitala şi serviciile sale.

Citește și:
Bloomberg: Valul de demiteri și demisii în rândul demnitarilor din Ucraina este un semn de societate sănătoasă
Bloomberg: Valul de demiteri și demisii în rândul demnitarilor din Ucraina este un semn de societate sănătoasă
În ciuda circumstanțelor teribile, presa independentă ucraineană îi ține pe oficiali sub lupă. Acest lucru nu se întâmplă în Rusia lui Vladimir Putin. Răspândirea bruscă a...
Zelenski, după „o discuție telefonică amplă” cu Macron: „Forţele noastre trebuie să păstreze iniţiativa în război”
Zelenski, după „o discuție telefonică amplă” cu Macron: „Forţele noastre trebuie să păstreze iniţiativa în război”
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seară că a avut în cursul zilei o discuţie telefonică amplă cu preşedintele francez în urma căreia Ucraina a obţinut întăriri pentru...