Kim Jong-Un anunță victoria Coreei de Nord împotriva COVID şi ridicarea măsurilor stricte

Joi, 11 August 2022, ora 07:40
2156 citiri
Kim Jong-Un anunță victoria Coreei de Nord împotriva COVID şi ridicarea măsurilor stricte
Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord FOTO Hepta

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat victoria în lupta împotriva noului coronavirus și a ordonat ridicarea măsurilor maxime antiepidemice impuse în luna mai, a anunţat, joi, 11 august, presa de stat.

Coreea de Nord nu a dezvăluit câte infecţii confirmate ale virusului a descoperit, dar, din 29 iulie, nu a raportat niciun nou caz suspect, cu ceea ce organizaţiile internaţionale de ajutorare spun că sunt capacităţi limitate de testare.

În timp ce a ridicat măsurile antipandemice maxime, Kim a declarat că Coreea de Nord trebuie să menţină o "barieră antiepidemică puternică ca oţelul şi să intensifice activitatea antiepidemică până la sfârşitul crizei globale de sănătate", potrivit unui raport al agenţiei de ştiri de stat KCNA.

Analiştii au declarat că, deşi Nordul autoritar s-a folosit de pandemie pentru a înăspri controalele sociale, declaraţia sa de victorie ar putea fi un preludiu pentru restabilirea comerţului împiedicat de blocarea graniţelor şi alte restricţii.

De asemenea, observatorii au spus că ar putea deschide calea pentru ca Nordul să efectueze un test de armă nucleară pentru prima dată din 2017.

Rata oficială a deceselor din Coreea de Nord, de 74 de persoane, este un "miracol fără precedent" în comparaţie cu alte ţări, a relatat KCNA, citând un alt oficial.

În loc de cazuri confirmate, Coreea de Nord a raportat numărul de persoane cu simptome de febră. Aceste cazuri zilnice au atins un vârf de peste 392.000 pe 15 mai, determinându-i pe experţii în sănătate să avertizeze cu privire la o criză inevitabilă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a pus sub semnul întrebării afirmaţiile Coreei de Nord, spunând luna trecută că este de părere că situaţia se înrăutăţeşte, nu se ameliorează, pe fondul absenţei unor date independente.

Declaraţia de victorie vine în ciuda faptului că nu a lansat niciun program de vaccinare cunoscut. În schimb, ţara spune că s-a bazat pe închideri, tratamente cu medicamente de producţie proprie şi pe ceea ce Kim a numit "sistemul socialist avantajos de tip coreean".

#Kim Jong Un, #Coreea de Nord, #covid , #Coreea