De ce își ascunde dictatorul nord-coreean data nașterii. 8 ianuarie, cea mai probabilă aniversare a lui Kim Jong Un

Luni, 09 Ianuarie 2023, ora 07:57
3323 citiri
De ce își ascunde dictatorul nord-coreean data nașterii. 8 ianuarie, cea mai probabilă aniversare a lui Kim Jong Un
Serviciile secrete sud-coreene consideră că dictatorul ar împlini 39 de ani FOTO Twitter

Data exactă a nașterii lui Kim Jong Un nu este cunoscută. Informațiile occidentului și oficialii sud-coreeni spun că e născut pe 8 ianuarie, dar în Coreea de Nord ziua este celebrată fără ceremonii festive și nu este o sărbătoare legală.

Biografia oficială spune că Kim Jong Un s-a născut pe 8 ianuarie 1982. Alte surse se referă la data de 8 ianuarie 1984 sau 1983.

Serviciile secrete sud-coreene consideră că ieri dictatorul ar împlini 39 de ani. În acest sens, agenția Yonhap scrie despre criza vârstei mijlocii pe care Kim Jong-un o poate trăi.

"Kim suferă de diverse probleme de sănătate din cauză că este supraponderal. În ciuda mustrărilor soției sale, Lee Seol-ju, nu poate scăpa de obiceiul de a fumat și de a bea mult", spun analiștii.

Cum sărbătorește dinastia Kim zilele de naștere?

Unii oficiali militari sud-coreeni au raportat pregătiri la Phenian pentru o paradă militară

importantă. Evenimentul trebuia să aibă loc de ziua lui Kim Jong-un sau o lună mai târziu, pe 8 februarie, la împlinirea a 75 de ani de la înființarea Armatei Populare Coreene.

Cu toate acestea, nu au existat evenimente festive pe 8 ianuarie. Și mass-media nord-coreeană nu a relatat despre ziua de naștere a lui Kim Jong-un.

Dinastia conducătoare a RPDC are o tradiție de sărbătorire întârziată ale zilelor de naștere la nivel de stat. Fondatorul țării, Kim Il Sung, bunicul lui Kim Jong Un, s-a născut pe 15 aprilie 1912 și a fost făcut data publică în 1962 (la aniversarea a 50 de ani).

Kim Jong Il (tatăl lui Kim Jong Un) a început să-și sărbătorească ziua de naștere (16 februarie) abia la vârsta de 40 de ani.

Viața personală a dictatorului Kim Jong Un

Viața personală a lui Kim Jong-un rămâne un subiect închis. În ajunul Anului Nou, Televiziunea Centrală Coreeană a arătat o poveste cu Kim Jong-un și fiica sa Kim Ju-ae inspectând depozitul de rachete balistice.

Kim Jong Un i-a arătat fiicei sale lansatoare mobile pentru rachete KN-23.

Unele instituții media au indicat că videoclipul a fost filmat la uzina Daesong, cunoscută și sub numele de uzina de rachete Jamjin, din vestul Phenianului.

Oficialii nord-coreeni nu au comentat public dacă Kim Jong Un are copii. Serviciile de informații din Seul susțin că el și soția lui Lee Seol-ju au două fiice și un băiat (copiii s-au născut în 2010, 2013 și 2017).

Copilăria lui Kim Jong-un

Există foarte puține informații despre copilăria liderului nord-coreean în surse deschise. Se știe că Kim Jong Un este al treilea și cel mai mic fiu al lui Kim Jong Il. Numele mamei lui era Ko En-hee și probabil că era a treia sau a patra soție de drept comun a lui Kim Jong-il.

Portalul North Korea Leadership Watch, care colectează date despre viața dinastiei Kim, scrie că Kim Jong Un și-a petrecut doar prima copilărie în Coreea de Nord. Împreună cu fratele și sora sa, a fost trimis în Elveția pentru a studia la o școală prestigioasă de lângă Berna.

Serviciile secrete sud-coreene precizează că Kim Jong-un a studiat la o școală internațională din Berna sub pseudonimul Chol Park în 1993-1998. În acel moment, i s-a inventat o legendă biografică, conform căreia era fiul șoferului ambasadei nord-coreene din Elveția.

Kim Jong Un s-a întors în patria sa la începutul anilor 2000 și a intrat la Universitatea Militară Kim Il Sung. În 2014, ziarul britanic The Telegraph a arătat o posibilă fotografie din copilărie a dictatorului în onoarea Zilei Forțelor Aeriene Nord-coreene. Dar nimeni încă nu știe sigur dacă aceasta este o fotografie reală.

Kim Jong Un iubește baschetul

Liderul nord-coreean nu-și ascunde pasiunea pentru baschet - este fan al echipei Chicago Bulls încă din copilărie. În 2013, de cinci ori campion NBA Dennis Rodman a venit în Coreea de Nord la invitația șefului statului.

În comunicarea cu Forțele Aeriene, sportivul a recunoscut că a devenit „prieten pe viață” cu Kim. Rodman a venit ulterior în Coreea de Nord de mai multe ori și chiar a făcut eforturi pentru a elibera un student american care a fost condamnat la închisoare de Phenian.

"Râdem, cântăm karaoke, călărim și stăm. Aproape niciodată nu vorbim despre politică", a spus baschetbalistul despre impresiile sale după întâlnirea cu Kim Jong Un.

Rodman a mai spus că în 2013, Kim Jong-un i-a arătat „armele și armata lui”.

Kim Jong-un, este unul din puținii lideri mondiali care a susținut așa-numitele „referendumuri” ale Rusiei în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Ministerul de Externe al țării a emis o declarație în numele lui Kim Jong Un pe 4 octombrie anul trecut, în care spunea că „referendumurile” au fost organizate „în conformitate cu Carta ONU și cu voința cetățenilor”.

Potrivit lui Kim Jong-un, luptând cu Ucraina, Moscova „depășește cu îndrăzneală diverse provocări și își apără demnitatea și dreptul de a dezvolta țara”.

Potrivit ziarului The New York Times, Kim Jong-un își pregătește fiica pentru un viitor politic.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Kim Jong Un, #zi nastere, #ascunsa , #Coreea de Nord