Mesajul emoționat pe care dictatorul nord-coreean Kim l-a transmis omologului rus Putin: "Sincere mulțumiri!"

Luni, 18 Septembrie 2023, ora 09:12
1805 citiri
Mesajul emoționat pe care dictatorul nord-coreean Kim l-a transmis omologului rus Putin: "Sincere mulțumiri!"
Kim a stat o săptămână în Rusia, unde a fost întreținut de Putin FOTO Hepta

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi-a exprimat "sincerele mulţumiri" preşedintelui rus Vladimir Putin, în timpul călătoriei sale de întoarcere după o vizită de aproape o săptămână în Rusia, au informat luni media de stat, citate de France Presse.

Centrată pe apărare, deplasarea numărului unu nord-coreean în Extremul Orient rus, care s-a încheiat duminică, a scos la iveală potenţiale legături militare între cele două ţări, Kim Jong Un trecând în revistă o serie de echipamente precum rachete spaţiale sau submarine ruseşti. Cei doi lideri au mers atât de departe încât şi-au oferit simbolic reciproc o puşcă.

Călătoria a reînviat de asemenea temerile occidentale că această ţară izolată dotată cu arma nucleară ar putea furniza Moscovei arme pentru atacul ei asupra Ucrainei, potrivit AFP.

La finalul acestei vizite, care a început marţi, Kim "şi-a prezentat sincerele mulţumiri preşedintelui Putin şi liderilor ruşi" pentru "atenţia deosebită şi ospitalitatea lor cordială", a informat luni agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.

El a urat de asemenea "prosperitate Rusiei şi bunăstare poporului ei", a adăugat KCNA.

Călătoria a fost marcată de întâlnirea cu preşedintele rus Vladimir Putin miercuri la cosmodromul Vostocinîi, la aproape 8.000 de kilometri est de Moscova.

Vizita lui Kim în Rusia "va străluci mult timp în istorie", potrivit KCNA, şi va consolida în continuare "unitatea militantă" a celor două ţări, în timp ce "deschide un nou capitol" în relaţiile lor.

Dar Kremlinul asigură, în ce-l priveşte, că "niciun acord" nu a fost semnat în această săptămână.

Vladimir Putin a acceptat invitaţia lui Kim de a vizita Coreea de Nord şi a vorbit despre un posibil ajutor în fabricarea sateliţilor, după eşecul a două încercări recente ale Phenianului.

Înainte de a părăsi duminică Vladivostokul, liderul nord-coreean a primit cadou de la guvernatorul regional cinci drone explozive, precum şi o dronă de recunoaştere şi o vestă antiglonţ, potrivit agenţiei de presă TASS.

La bordul trenului său blindat, Kim este "în drum spre casă, după ce a dat o nouă întorsătură radicală istoriei dezvoltării relaţiilor dintre RPDC şi Rusia", potrivit KCNA, cu referire la Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al Coreei de Nord.

Moscova şi Phenianul, aliaţi istorici, sunt ambele sub sancţiuni mondiale: Moscova pentru ofensiva ei din Ucraina, Phenianul pentru teste de arme nucleare.

Occidentalii suspectează Moscova că vrea să cumpere arme de la Phenian pentru conflictul din Ucraina, în timp ce Coreea de Nord este, la rândul ei, suspectată că doreşte să achiziţioneze tehnologii ruseşti pentru programele sale de satelit, nuclear şi balistic, adaugă AFP.

Eveniment Quarterly Report

Cine sunt oamenii trimiși de Dumitru Buzatu în Parlament. Scandalagii în timpul liber cu activitate rușinoasă în legislativ
Cine sunt oamenii trimiși de Dumitru Buzatu în Parlament. Scandalagii în timpul liber cu activitate rușinoasă în legislativ
Toți aleșii PSD de Vaslui sunt legați într-un fel sau altul de fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu, fiind realeși în Parlament de mai multe ori, chiar dacă...
USR are un nou viceprimar în Sectorul 2. Cine este Andrei Panaitescu
USR are un nou viceprimar în Sectorul 2. Cine este Andrei Panaitescu
Reprezentanţii filialei USR Bucureşti au anunţat că, la şedinţa Consiliului Local Sectorului 2 de miercuri, 27 septembrie, a fost ales în funcţia de viceprimar consilierul local din partea...
#kim putin, #Rusia Coreea de Nord SUA, #vizita kim rusia, #dictator rusia , #Coreea de Nord