Ucraina a plănuit atacuri masive asupra Moscovei pe 24 februarie. Motivul pentru care au amânat în ultimul moment loviturile

Luni, 24 Aprilie 2023, ora 22:25
4909 citiri
Ucraina a plănuit atacuri masive asupra Moscovei pe 24 februarie. Motivul pentru care au amânat în ultimul moment loviturile
Kiril Budanov, șeful Serviciului de Informații Militare al Ucrainei, a fost la curent cu toate planurile FOTO Pravda.com.ua

O investigație jurnalistică publicată de Washington Post arată faptul că Ucraina a programat o serie de atentate care urmau să lovească capitala Rusiei în ziua în care Kremlinul programase evenimente publice masive la Moscova, cu ocazia aniversării invaziei, pe 24 februarie 2023.

În februarie, când la prima aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia, oficialii de la Kiev erau ocupați să facă planuri pentru a ataca Moscova.

Generalul-maior Kiril Budanov, șeful direcției de informații militare a țării (HUR), i-a instruit pe unii dintre ofițerii săi „să se pregătească să atace masiv pe 24 februarie... cu tot ce avea HUR”, potrivit unui raport clasificat al Agenției Naționale de Securitate din Statele Unite.

Oficialii s-au gândit chiar și la o lovitură pe mare folosind TNT în orașul-port Novorossiysk de la Marea Neagră, o operațiune în mare măsură simbolică care ar demonstra totuși capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul teritoriului inamic.

La Washington, pe de altă parte, oficialii monitorizau în secret planurile ucrainenilor. Casa Albă era îngrijorată de mai mult timp că atacurile în interiorul Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

Pe 22 februarie, cu două zile înainte de aniversare, CIA a difuzat un nou raport clasificat: HUR „acceptase, la cererea Washingtonului, să amâne loviturile” asupra Moscovei. Documentele, care fac parte dintr-un lot de informații clasificate despre care se presupune că au fost scurse pe un server de jocuri de către un membru al Gărzii Naționale în vârstă de 21 de ani, nu explică cu exactitate cine a intervenit și de ce ucrainenii au fost de acord să anuleze operațiunea.

Americanii s-ar teme că Putin ar putea folosi bomba nucleară

Documentele, însă, sunt un exemplu al tensiunilor care au caracterizat o mare parte a războiului: Ucraina, dornică să aducă lupta pe teritoriul Rusiei, este uneori reținută de Statele Unite, care au încercat să evite escaladarea conflictului într-o luptă directă între forțele americane și cele ruse.

Unii oficiali americani văd atacurile asupra Rusiei, mai ales dacă implică arme furnizate de SUA, ca fiind operațiuni extrem de riscante pe care președintele rus Vladimir Putin le-ar putea considera atât de amenințătoare încât recurge la utilizarea armelor nucleare tactice.

Și totuși, exploziile misterioase și loviturile cu drone continuă să aibă loc în Rusia. Oficialii ucraineni sunt adesea rezervați cu privire la incidente, sugerând că sunt responsabili, fără să-și asume direct creditul, arată analiza Washington Post.

„Pământul este rotund – descoperire făcută de Galileo”, a scris consilierul prezidențial Mihailo Podoliak pe Twitter în decembrie, după un atac asupra bazei aeriene Engels-2, în adâncul Rusiei. „Dacă ceva este lansat în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiectele zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare”, mai scria consilierul.

Operațiunile pe pământ străin sunt de competența HUR. Budanov, un general ambițios în vârstă de 37 de ani și stea în devenire în armata ucraineană, nu recunoaște că agenția sa se află în spatele atacurilor. Dar el a avertizat că vor continua.

„Acest lucru le-a spulberat iluziile de siguranță”, a spus Budanov pentru The Washington Post în ianuarie. „Sunt oameni care plantează explozibili. Sunt drone. Până la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, vor exista probleme în interiorul Rusiei”.

Budanov nu a comentat informațiile publicate în acest articol. Nici oficialii americani nu au comentat documentele scurse despre loviturile "aniversare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#kiril budanov, #atacuri Moscova, #atentate programate rusia , #invazie ucraina