Șeful Serviciilor Secrete din Ucraina dezvăluie cum va recupera Kievul cea mai importantă regiune a sa cu 700.000 de ruși

Joi, 02 Februarie 2023, ora 05:33
6414 citiri
Șeful Serviciilor Secrete din Ucraina dezvăluie cum va recupera Kievul cea mai importantă regiune a sa cu 700.000 de ruși
Budanov este sigur că Ucraina va recupera Crimeea FOTO: WP

Cu câteva ore înainte de începerea invaziei lui Putin în Ucraina, general-maiorul Kirilo Budanov, șeful Serviciilor Secrete militare ale Kievului, era convins că trupele ruse vor ataca țara sa. Evenimentul prevăzut atunci s-a adeverit, iar Budanov vorbește acum, după 11 luni, că Ucraina va elibera Crimeea, regiunea unde trăiesc 1.700.000 de ucraineni, dar și 700.000 de ruși.

Budanov a devenit unul dintre oamenii cu greutate pentru președintele Volodimir Zelenski, dar și o persoană foarte respectată de Serviciile de informații din SUA și Marea Britanie. El a fost singura persoană care a avertizat corect cu luni înainte ce plănuia Rusia și Putin, potrivit The Washington Post.

Prognoza lui Budanov pentru acest an este că Rusia se va concentra pe ocuparea mai multor teritorii în regiunile de est Donețk și Lugansk. O ofensivă reînnoită din partea forțelor sale staționate la nord de Ucraina, în Belarus, este puțin probabilă, a spus el, și doar o încercare de a distrage atenția și de a împărți trupele Kievului. El a mai spus că „trebuie să facem totul pentru a ne asigura că Crimeea se întoarce acasă până la vară”.

Efectul de bumerang declanșat de Putin ajută Ucraina: Cum se repară greșeala NATO de la București

Peninsula Crimeea are 1,7 milioane de ucraineni, dar și cel puțin 700.000 de rezidenți ruși care s-au mutat după 2014: fapt care va complica orice efort de reintegrare. Dar nu sunt motive pentru ca Ucraina să abandoneze peninsula cu totul. Și există o mulțime de motive pentru care Crimeea trebuie returnată.

Întrebat dacă crede că trupele ucrainene care ajung în Crimeea, pe care Rusia a invadat-o și a anexat-o ilegal în 2014, l-ar putea determina pe președintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară, Budanov a spus: „Nu este adevărat. Și Crimeea ne va fi înapoiată. Vă spun mai multe: totul a început în Crimeea în 2014 și totul se va termina acolo.”

„Este o tactică de a ne speria”, a adăugat el, vorbind în biroul său, unde ține o broască de companie. „Rusia este o țară de la care te poți aștepta la multe, dar nu la o prostie totală. Îmi pare rău, dar nu se va întâmpla. Efectuarea unui atac nuclear va avea ca rezultat nu doar o înfrângere militară a Rusiei, ci și prăbușirea Rusiei. Și ei știu asta foarte bine.”

Budanov are oameni în interiorul Rusiei

Este atât de încrezător în inteligența sa încât deschide ocazional un dosar pentru a oferi cifre exacte - „aproximativ 326.000 de forțe ruse” luptă în Ucraina în prezent sau că Rusia mai are doar 9% din stocul său de rachete cu rază lungă de acțiune Kalibr.

Evoluția rapidă a lui Budanov de a deveni unul dintre cei mai tineri generali din istoria Ucrainei s-a accelerat în august 2016, când un locotenent colonel din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a fost ucis în Crimeea, presupus de sabotori ucraineni. Se credea că Budanov era unul dintre agenții speciali ucraineni implicați, care lucra în spatele liniilor inamice, iar mai târziu i s-a acordat „Ordinul Curajului” al Ucrainei pentru operațiuni nedezvăluite.

Acordul de pace imposibil din Ucraina: De ce Putin nu are nicio șansă să câștige războiul

În 2020, atunci în vârstă de doar 34 de ani, a fost numit șef al Direcției Principale de Informații a Ucrainei. În 2019, o bombă a fost plasată sub mașina lui, dar a detonat prematur. Au fost cel puțin 10 tentative de asasinat, potrivit unui apropiat al lui Budanov.

El rămâne o țintă pentru Kremlin. După o explozie pe podul Crimeii în octombrie, Moscova i-a numit vinovați pe Budanov și pe alți agenți GUR. Două atacuri cu drone din decembrie asupra bazei aeriene ruse Engels din Saratov, la mai mult de 590 de kilometri de granița cu Ucraina, au arătat „că avem capacitatea de a ajunge cu mulți kilometri mai departe decât s-ar putea aștepta”, a declarat Oleksiy Danilov, secretarul securității naționale al Ucrainei și al consiliul de apărare.

Operațiunile pe pământ străin (în Rusia) ar intra din punct de vedere tehnic în competența lui Budanov. În interviu, el nu a confirmat că forțele sale speciale se află în spatele atacurilor, care vizau bombardiere strategice pe care Rusia le-a folosit pentru a lovi orașele ucrainene, dar a spus că se așteaptă la mai mult și că Ucraina are agenți care lucrează în interiorul Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment dur privind ”înfrângerea dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin
Avertisment dur privind ”înfrângerea dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin
Fără arme, deoarece Occidentul întârzie să le trimită, Ucraina ar putea avea parte de o înfrângere dureroasă în războiul său cu Rusia lui Putin, avertizează Politico. Promisiunea...
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Războiul lui Putin continuă cu cinism, iar armata rusă lovește infrastructura energetică critică de la Kiev și Harkov, cu scopul de a lăsa orașele în beznă. Însă acum Ucraina a...
#Kirilo Budanov, #servicii secrete Ucraina, #serviciu secret, #Ucraina razboi Rusia, #Ucraina razboi, #ucraina rusia , #Razboi Ucraina