Iohannis anunță când va da lămuriri despre candidatura sa la NATO după ce și-a pierdut complet sprijinul. “Un non-răspuns și o amânare”

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 12:59
2607 citiri
Iohannis anunță când va da lămuriri despre candidatura sa la NATO după ce și-a pierdut complet sprijinul. “Un non-răspuns și o amânare”
Președintele României, Klaus Iohannis FOTO /Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri, 19 iunie, că va da un răspus cu privire la candidatura sa la NATO, joi, 20 iunie, întrebat ce va face în contextul în care Ungaria și Slovacia și-au anunțat sprijinul pentru Mark Rutte.

„Despre NATO, mai mult, mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea și opiniei publice, dar pot să vă asigur că mâine după-amiază veți fi integral lămuriți și putem să mergem mai departe. Considerați că acesta a fost un non-răspuns și o amânare.”, a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu președintele Italiei, Sergio Mattarella.

Totodată, întrebat despre data alegerilor prezidențiale, acesta spune că este târziu să se mai schimbe legislația electorală.

„În ce privește alegerile prezidențiale. În conformitate cu legislația ele pot avea loc în septembrie, octombrie sau noiembrie, atât. Dacă se vrea altceva, trebuie schimbată legislația și cred că este prea târziu. Nu contează după părerea mea când au loc, contează opinia românilor. Este important pentru mine să subliniez că președintele României trebuie ale de români, nu de partide.”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României, în ciuda faptului că țări membre importante, precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța își anunțaseră sprijinul pentru Mark Rutte.

Președintele României miza pe sprijinul asumat de Ungaria, însă marți, 18 iunie, premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că îl va susține pe Mark Rutte pentru șefia alianței nord-atlantice, lăsându-l pe președintele României fără niciun sprijin.

Tot marți a venit confirmarea susținerii lui Rutte și din partea Slovaciei.

După aprobarea Slovaciei și a Ungariei, premierul olandez Mark Rutte mai aștepta doar sprijinul din partea României pentru desemnarea sa la conducerea NATO.

Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, 24 iulie, că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre o eventuală nominalizare a acestuia într-un post de comisar european. În...
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Întrebat miercuri seară, 24 iulie, dacă ar putea fi primul preşedinte al social-democraţilor care nu va candida la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a afirmat, că "orice este...
#Klaus Iohannis NATO, #candidatura nato, #sprijin nato, #Iohannis NATO , #stiri Klaus Iohannis
  1. Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
  2. Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
  3. Iohannis: slăbiciuni și merite în 10 ani de politică externă
  4. Reacția liderului AUR după ce PNL a declarat că ”Planul Simion este o minciună şi o iluzie”. Mesajul de la Pata Rât
  5. Ciucă vrea modificarea legilor Apărării înainte de alegeri. Ce l-a determinat pe liderul PNL să ceară acest lucru
  6. Ciucă n-are timp de Elena Lasconi. Liderul PNL susține că are programul prea încărcat
  7. Purtătorul de cuvânt al PNL: „George Simion și AUR nu vor da nici apartamente, nici credite ieftine. O schemă frauduloasă”
  8. Liderul AUR ar putea da explicații Parchetului despre ”Planul Simion”: ”Se angajează în numele unei funcţii pe care presupune că o va ocupa”
  9. Reacția lui Iohannis când, în timpul unui discurs, a sunat un telefon în sală: ”Complicat, domnule ambasador...” VIDEO
  10. România, pe ultimul loc în Europa cu privire la egalitatea de gen în politică. Câte femei au ajuns primari sau consilieri locali