Cum a rămas Iohannis fără susținători la șefia NATO: „În politică nu se respectă nici înțelegerile scrise”

Vineri, 21 Iunie 2024, ora 03:00
8209 citiri
Cum a rămas Iohannis fără susținători la șefia NATO: „În politică nu se respectă nici înțelegerile scrise”
Klaus Iohannis și Joe Biden FOTO: Facebook

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 20 iunie, în urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, că renunță la candidatura sa pentru șefia NATO și că îl va susține pe contracandidatul său olandez, Mark Rutte. Decizia a venit după ce Ungaria și Viktor Orban, care păreau cei mai îndârjiți oponenți ai candidaturii lui Rutte, dar și încântați de ideea unui lider din Europa de Est la vârful NATO, s-au răzgândit.

Se vorbea, la un moment dat, despre determinarea lui Viktor Orban de a i se opune liderului de la Casa Albă, având în vedere contrele din trecut dintre cei doi, însă Ungaria a arătat zilele acestea capacitatea de a ajunge la un consens cu Occidentul.

Astfel, rămas fără susținerea ultimelor două redute în fața candidaturii lui Rutte, Ungaria și Slovacia, Iohannis s-a văzut nevoit să renunțe la ambițiile sale pentru postul numărul unu din cadrul NATO.

Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe și actual director al Bibliotecii Naționale, crede că Ungaria nu l-ar fi susținut pe Klaus Iohannis „până în pânzele albe”, având în vedere că nu exista nicio înțelegere scrisă pentru acest lucru.

„Niciodată nu am avut impresia că Ungaria l-ar susține pe președintele Iohannis până în pânzele albe. Până la urmă, ideea aceasta ‘până în pânzele albe’, neavând o înțelegere scrisă, în politică nu se respectă nici înțelegerile scrise, iar cele verbale cu atât mai puțin. Pur și simplu s-au reorientat. Nu pot să-i condamn, pentru că nu aveam o înțelegere formală de susținere”, a declarat Adrian Cioroianu pentru Ziare.com.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„Nu cred că s-au modificat prea mult lucrurile și nu s-a întâmplat nimic. S-au orientat ei înșiși”, a mai spus Cioroianu.

Acesta este de părere că Ungaria nu avea motive să susțină un candidat minoritar și să i se opună opțiunii lui Joe Biden. „Nu câștigau nimic”, a mai spus el.

Analistul este de părere că România nu ar avea nimic de câștigat din menținerea veto-ului împotriva lui Mark Rutte.

„Nu cred că am avea nimic de câștigat câtă vreme principalii noștri aliați și parteneri și-au cam anunțat susținerea de mult”, a mai spus Cioroianu.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României, în ciuda faptului că țări membre importante, precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța își anunțaseră sprijinul pentru Mark Rutte.

Miercuri, 19 iunie, șeful statului a spus că va da un răspuns cu privire la candidatura sa la NATO joi, întrebat ce va face în contextul în care Ungaria și Slovacia și-au anunțat sprijinul pentru Mark Rutte.

Șeful statului miza pe sprijinul asumat de Ungaria, însă marți, 18 iunie, premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că îl va susține pe Mark Rutte pentru șefia alianței nord-atlantice, lăsându-l pe președintele României fără niciun sprijin.

Tot marți a venit confirmarea susținerii lui Rutte și din partea Slovaciei.

După aprobarea Slovaciei și a Ungariei, premierul olandez Mark Rutte mai aștepta doar sprijinul din partea României pentru desemnarea sa la conducerea NATO.

Ungaria, cea mai pro-rusă țară NATO, s-a opus numirii lui Rutte în funcția de secretar general, deși 29 din cele 32 de țări NATO, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, susțin candidatura sa.

În urma ședinței CSAT de joi, 20 iunie, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației.

Președintele a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii candidaturii premierului olandez.

Candidatură Iohannis la șefia NATO
Ambasada SUA, mesaj laudativ după retragerea lui Iohannis din cursa pentru NATO: Un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea și consensul în cadrul Alianței
21.06.2024 15:53 - Ambasada SUA, mesaj laudativ după retragerea lui Iohannis din cursa pentru NATO: Un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea și consensul în cadrul Alianței
Ambasada SUA la București a lăudat decizia lui Klaus Iohannis de a se retrage din cursa pentru funcția de secretar general al NATO, punctând că este un exemplu al angajamentului său de a...
O publicație germană critică ambițiile lui Klaus Iohannis: ”Este îndoielnic dacă ar fi la înălțimea unei funcții de top”
21.06.2024 14:45 - O publicație germană critică ambițiile lui Klaus Iohannis: ”Este îndoielnic dacă ar fi la înălțimea unei funcții de top”
Publicație germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat, vineri, 21 iunie, un text despre ambițiile lui Klaus Iohannis după finalizarea mandatului său prezidențial. Articolul vine în...
Cum a rămas Iohannis fără susținători la șefia NATO: „În politică nu se respectă nici înțelegerile scrise”
21.06.2024 03:00 - Cum a rămas Iohannis fără susținători la șefia NATO: „În politică nu se respectă nici înțelegerile scrise”
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 20 iunie, în urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, că renunță la candidatura sa pentru șefia NATO și că îl va susține pe...
Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
20.06.2024 21:21 - Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
Retragerea candidaturii la șefia NATO a președintelui Klaus Iohannis nu vine ca o surpriză, însă analiștii punctează că șeful statului ar fi putut câștiga o șansă uriașă....
Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO: ”Finalul unui fals suspans”
20.06.2024 20:27 - Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO: ”Finalul unui fals suspans”
Preşedintele român Klaus Iohannis şi-a anunţat retragerea candidaturii de la şefia NATO, lăsând astfel drum liber premierului olandez Mark Rutte să-i succeadă lui Jens Stoltenberg,...
Cum vede CTP retragerea lui Klaus Iohannis: ”Ne mai rămâne totuși o speranță, să ne concentrăm cu toții...”
20.06.2024 16:22 - Cum vede CTP retragerea lui Klaus Iohannis: ”Ne mai rămâne totuși o speranță, să ne concentrăm cu toții...”
Președintele Klaus Iohannis a anunțat după ședința CSAT de joi că se retrage din cursa pentru șefia NATO, unde este favorit olandezul Mark Rutte. Printr-o postare pe Facebook, cu titlul...
Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl va susține pe olandezul Mark Rutte
20.06.2024 14:44 - Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl va susține pe olandezul Mark Rutte
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 20 iunie, că renunță la candidatura pentru șefia NATO. Șeful statului și-a anulat și declarațiile anunțate cu o zi în urmă. Președintele...
Ponta, nou atac la Iohannis: „Ce a cerut România, în afară de un loc de muncă pe persoană fizică?”
19.06.2024 18:21 - Ponta, nou atac la Iohannis: „Ce a cerut România, în afară de un loc de muncă pe persoană fizică?”
Fostul premier Victor Ponta a criticat dur candidatura președintelui Klaus Iohannis la NATO, acuzând că șeful statului și-a negociat o funcție, în loc obțină beneficii pentru stat....
#Klaus Iohannis presedinte, #tradat, #Viktor Orban premier ungaria, #iohannis candidatura nato , #stiri Klaus Iohannis
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”