Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat de ce PNL încearcă să modifice legea pentru a-i permite președintetul Klaus Iohannis să candideze la un loc în Senat pe listele partidului. ”Cum Iohannis i-a dus în spate, acum e rândul lui Ciucă să îl ducă pe Iohannis în spate”, a spus candidatul UDMR la alegerile prezidențiale.
Kelemen Hunor a fost întrebat, miercuri, 19 septembrie, la TVR Info, ce va face UDMR când va veni momentul votului asupra propunerii legislative care permite candidatura lui Klaus Iohannis pentru Parlament.
„PSD şi PNL au majoritate, au stabilitate, vor rezolva problema pentru Iohannis, nu e problema noastră. Dacă ei spun că au majoritate şi există o stabilitate PSD-PNL şi dacă asta este dorinţa preşedintelui Iohannis, au toată posibilitatea şi au şi majoritatea să găsească o soluţie. Pe urmele lui Iliescu, bineînţeles. A fost un precedent pentru Iliescu. Din punct de vedere juridic se poate, mai ales că mandatul preşedintelui expiră pe 21 decembrie, iar mandatul actualului Parlament tot pe 21 decembrie. Din acest punct de vedere se suprapun perfect cele două mandate, deci nu este nicio încurcătură”, a afirmat liderul UDMR.
El a precizat că ”PNL are o datorie faţă de Klaus Iohannis”, care i-a ajutat pe liberali ”să ajungă la guvernare, i-a ţinut la guvernare”.
”A făcut campanie în 2020 pentru ei, împotriva PSD. Din 2019, ţine PNL la guvernare. Totuşi a fost un efort din partea lui Iohannis pentru PNL în această perioadă de 5 ani, fără să câştige alegerile PNL, e la guvernare. Acum e rândul PNL să plătească factura. Aşa e în politică. (...) Cum Iohannis i-a dus în spate, acum e rândul lui Ciucă să îl ducă pe Iohannis în spate”, a spus Kelemen Hunor.
În opinia sa, pentru PSD ”e ok”. Potrivit acestuia, toate nemulţumirile oamenilor legate de mandatele lui Iohannis se descarcă asupra PNL.
”PSD nici nu trebuie să gândească la o strategie, că au rezolvat PNL-iştii în locul lor”, a subliniat liderul UDMR.
”Văd datoria PNL pentru Iohannis, Iohannis a muncit mult pentru ei. Uitaţi-vă la campania pentru parlamentare din 2020 sau în 2019, când a fost dat jos prin moţiune de cenzură Guvernul Dăncilă şi imediat a venit cu Guvernul Ludovic Orban. De 5 ani, PNL guvernează datorită lui Iohannis sau din cauza lui Iohannis, depinde din ce perspectivă vă uitaţi la această guvernare”, a mai spus preşedintele UDMR.
El a mai afirmat că modificarea legii electorale ”se face pentru un singur om”, iar societatea şi electoratul vor decide cum vor considera.
PNL a depus miercuri, la Senat, proiectul de lege care îi dă posibilitatea preşedintelui României, Klaus Iohannis, să candideze ca independent pe listele unui partid, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, cu toate că se află încă în funcţie, iar Constituţia prevede că, ”în timpul mandatului, preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”. În cazul în care este ales senator sau deputat, presedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte, conform proiectului semnat de parlamentarii PNL Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu, liderii de grup ai PNL.
Proiectul are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: ”Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.
Iniţiatorii afirmă, în expunerea de motive, că soluţia legislativă îşi justifică urgenţa prin faptul că ”suntem în situaţia în care unor cetăţeni le este interzis dreptul de a fi aleşi, deşi îndeplinesc toate condiţiile constituţionale şi legale de a exercita acest drept”.
”Soluţia legislativă respectă recomandările Comisiei de la Veneţia, deoarece este în favoarea lărgirii conţinutului dreptului de a fi ales, ci nu restrânge acest drept electoral fundamental”, precizează liberalii. El menţionează că iniţiativa legislativă nu are un impact asupra bugetului de stat.
Propunerea legislativă vine pe fondul informaţiilor privind o candidatură a lui Klaus Iohannis pentru Senat, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, informaţii în urma cărora Administraţia prezidenţială a precizat că şeful statului îşi va încheia mandatul la termen şi nu intenţionează să demisioneze din funcţia de preşedinte.
După apariţia propunerii de modificare a Legii alegerilor parlamentare, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că PNL nu îi dă un job lui Klaus Iohannis, ci depinde de votul românilor dacă acesta va face parte din viitorul Parlament sau nu, în cazul în care va decide să candideze. Ciucă a mai spus că şeful statului are o experienţă în politica externă şi apărare, iar o astfel de experienţă nu se iroseşte, ci trebuie valorificată.
Un articol cu un conţinut similar a fost introdus în 2004 în Legea în vigoare la acel moment, cu privire la alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a permite candidatura la Senat a lui Ion Iliescu, la acel moment preşedinte al ţării.