O publicație germană critică ambițiile lui Klaus Iohannis: ”Este îndoielnic dacă ar fi la înălțimea unei funcții de top”

Vineri, 21 Iunie 2024, ora 14:45
4922 citiri
O publicație germană critică ambițiile lui Klaus Iohannis: ”Este îndoielnic dacă ar fi la înălțimea unei funcții de top”
Cotidianul critică atitudinea lui Iohannis în privința candidaturii la șefia NATO FOTO Facebook/Klaus Iohannis

Publicație germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat, vineri, 21 iunie, un text despre ambițiile lui Klaus Iohannis după finalizarea mandatului său prezidențial. Articolul vine în condițiile anunțului retragerii liderului român din cursa pentru șefia NATO.

Într-un articol semnat de Von Michael Martens, publicația germană se întreabă ce vrea Iohannis în schimbul retragerii și evocă scenariile potrivit cărora președintele ar dori să ocupă un post important la nivelul UE.

FAZ scrie despre Klaus Iohannis că ”este îndoielnic că Johannis ar fi chiar la înălțimea exigențelor unei funcții europene de top” și amintește că ”Iohannis nu acordă aproape niciun interviu, este considerat stângaci din punct de vedere retoric și se simte mai confortabil în discuții de culise, în spatele ușilor închise, decât pe o scenă deschisă”. Publicația germană concluzionează că ”Bruxelles-ul, cu publicul său european, este o altă mâncare de pește. Fostul profesor de fizică nu va putea acționa acolo așa cum este obișnuit la București”.

”Are UE nevoie de un trimis special pentru Ucraina? Și dacă da, ar trebui ca acest trimis special să fie Klaus Johannis, președintele demisionar al României? Acesta este unul dintre zvonurile care circulă de luni de zile la București și care, indirect, au primit joi un nou impuls!, scrie FAZ, conform G4Media.ro.

Publicația susține că retragerea lui Iohannis din cursa pentru funcția de Secretar general al NATO a fost un ”răspuns tardiv” în contextul în care, candidatura sa ”a fost de la început fără speranță”.

”Retragerea nu înseamnă însă că problema personală a lui Iohannis este inevitabil încheiată. Potrivit opiniei populare din România, Iohannis nu a crezut niciodată că va putea oricum să devină oricând secretar general al NATO – dar a explorat cu atenție ce ar putea primi în schimb pentru a renunța la candidatura sa cât mai mult timp. Cu alte cuvinte, Iohannis s-ar fi pus pe sine în vitrină pentru a crește prețul pentru a se retrage din nou de acolo. Cum fostul primar al Sibiului este considerat un tactician iscusit, cel puțin în materie de putere, este posibil ca el să fi calculat de la început această poziție de plecare”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cotidianul susține că, potrivit G4Media, șeful statului român de origine germană ar viza postul încă neînființat de ”trimis special pentru Ucraina”.

FAZ amintește că, în prezent, Iohannis este președintele cel mai nepopular pe care l-a avut România în ultima perioadă.

”De ani de zile au existat indicii că Iohannis ar căuta o de poziție de follow-up după încheierea mandatului său. Atunci când actualul premier polonez Donald Tusk a venit la București, în primăvara anului 2020, pentru a onora un premiu acordat președintelui României, polonezul a spus în discursul său că i-a spus lui Johannis cu „mare convingere” că „ar putea fi un mare președinte al Consiliului European”, dar că acesta a refuzat cu mulțumiri, spunând că „mai are încă multe de făcut” în România. Oricum ar fi venit declarația lui Tusk, faptul că un fost președinte al Consiliului UE – mandatul lui Tusk a expirat la sfârșitul anului 2019 – a certificat public că un președinte ar fi un succesor excelent pentru el nu a trecut neobservat!, scrie ziarul german.

Acest lucru a dus la speculații cu privire la o posibilă carieră post-prezidențială a lui Iohannis, care ar viza „cel puțin” postul de comisar european. Iohannis însuși a alimentat zvonurile atunci când a cerut ca un politician din statele membre UE din Europa de Est să primească o funcție de top în UE sau NATO, scrie FAZ.

”Cu toate acestea, este îndoielnic dacă Iohannis ar fi chiar la înălțimea exigențelor unei funcții europene de top – mai ales când vine vorba de activitatea sa în relație cu publicul. El nu este un om al discursurilor publice, nici mari, nici mici. Poate că acesta este motivul pentru care cartea sa autobiografică „Pas cu pas” (Pas cu pas), a cărei traducere în germană a fost anunțată cu ani în urmă, nu a fost niciodată publicată în limba sa natală. Johannis nu acordă aproape niciun interviu, este considerat stângaci din punct de vedere retoric și se simte mai confortabil în discuții de culise, în spatele ușilor închise, decât pe o scenă deschisă”, consideră autorul.

FAZ susține că atitudinea lui Iohannis, lăudată adesea la începutul carierei sale prezidențiale, este acum percepută din ce în ce mai mult în România ca aroganță și incapacitate de comunicare.

”Bruxelles-ul, cu publicul său european, este o altă mâncare de pește. Fostul profesor de matematică și fizică nu va putea acționa acolo așa cum este obișnuit la București.”, conchide Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Candidatură Iohannis la șefia NATO
Ambasada SUA, mesaj laudativ după retragerea lui Iohannis din cursa pentru NATO: Un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea și consensul în cadrul Alianței
21.06.2024 15:53 - Ambasada SUA, mesaj laudativ după retragerea lui Iohannis din cursa pentru NATO: Un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea și consensul în cadrul Alianței
Ambasada SUA la București a lăudat decizia lui Klaus Iohannis de a se retrage din cursa pentru funcția de secretar general al NATO, punctând că este un exemplu al angajamentului său de a...
O publicație germană critică ambițiile lui Klaus Iohannis: ”Este îndoielnic dacă ar fi la înălțimea unei funcții de top”
21.06.2024 14:45 - O publicație germană critică ambițiile lui Klaus Iohannis: ”Este îndoielnic dacă ar fi la înălțimea unei funcții de top”
Publicație germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat, vineri, 21 iunie, un text despre ambițiile lui Klaus Iohannis după finalizarea mandatului său prezidențial. Articolul vine în...
Cum a rămas Iohannis fără susținători la șefia NATO: „În politică nu se respectă nici înțelegerile scrise”
21.06.2024 03:00 - Cum a rămas Iohannis fără susținători la șefia NATO: „În politică nu se respectă nici înțelegerile scrise”
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 20 iunie, în urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, că renunță la candidatura sa pentru șefia NATO și că îl va susține pe...
Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
20.06.2024 21:21 - Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
Retragerea candidaturii la șefia NATO a președintelui Klaus Iohannis nu vine ca o surpriză, însă analiștii punctează că șeful statului ar fi putut câștiga o șansă uriașă....
Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO: ”Finalul unui fals suspans”
20.06.2024 20:27 - Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO: ”Finalul unui fals suspans”
Preşedintele român Klaus Iohannis şi-a anunţat retragerea candidaturii de la şefia NATO, lăsând astfel drum liber premierului olandez Mark Rutte să-i succeadă lui Jens Stoltenberg,...
Cum vede CTP retragerea lui Klaus Iohannis: ”Ne mai rămâne totuși o speranță, să ne concentrăm cu toții...”
20.06.2024 16:22 - Cum vede CTP retragerea lui Klaus Iohannis: ”Ne mai rămâne totuși o speranță, să ne concentrăm cu toții...”
Președintele Klaus Iohannis a anunțat după ședința CSAT de joi că se retrage din cursa pentru șefia NATO, unde este favorit olandezul Mark Rutte. Printr-o postare pe Facebook, cu titlul...
Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl va susține pe olandezul Mark Rutte
20.06.2024 14:44 - Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl va susține pe olandezul Mark Rutte
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 20 iunie, că renunță la candidatura pentru șefia NATO. Șeful statului și-a anulat și declarațiile anunțate cu o zi în urmă. Președintele...
Ponta, nou atac la Iohannis: „Ce a cerut România, în afară de un loc de muncă pe persoană fizică?”
19.06.2024 18:21 - Ponta, nou atac la Iohannis: „Ce a cerut România, în afară de un loc de muncă pe persoană fizică?”
Fostul premier Victor Ponta a criticat dur candidatura președintelui Klaus Iohannis la NATO, acuzând că șeful statului și-a negociat o funcție, în loc obțină beneficii pentru stat....
#Klaus Iohannis, #candidatura iohannis, #secretar general NATO, #sefia NATO, #Uniunea Europeana, #ambitii, #Frankfurter Allgemeine Zeitung, #iohannis candidatura nato , #stiri Klaus Iohannis
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”